Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 10:47 CET

  Bosna i Hercegovina

  Skup u Mostaru: BiH po ljudskim pravima gora od Bjelorusije

  Skup u Mostaru "Uzajamno razumijevanje i tolerancija"
  Skup u Mostaru "Uzajamno razumijevanje i tolerancija"
  Sa aspekta poštivanja ljudskih prava, Bosna i Hercegovina se nalazi čak i iza Bjelorusije. Čulo se to tokom konferencije pod nazivom "Uzajamno razumijevanje i tolerancija", koju su u Mostaru organizirali Vijeće za štampu BiH i Ured Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

  Na konferenciji se uz ostalo govori o ljudskim pravima u BiH, razumijevanju među religijskim zajednicama, govoru mržnje, te poštivanju prava marginaliziranih grupa i LGBT populacije.

  U radu skupa, inače, učestvuju brojni ugledni javni i društveni radnici, predstavnici vjerskih zajednica, univerzitetski profesori, aktivisti nevladinog sektora, predstavnici institucija i novinari.

  Stanje ljudskih prava u BiH je katastrofalno. Ono potječe iz srži sadašnjeg sistema koji vlada u BiH, a to se prije svega odnosi na sami Ustav koji daje prednost konstitutivnim narodima.

  "Dejtonski ustav BiH je u suštini diskriminatorski. Osim one preambule, gdje su pobrojane konvencije o ljudskim pravima, svi drugi članovi se ne slažu – jednostavno – s tim", kaže prof. dr. Miodrag Živanović sa Univerziteta u Banja Luci.

  Posljedica svega je stanje ljudskih prava na terenu što, kako navodi Živanović, ilustrira sljedeća činjenica:

  "Evo nedavno su objavljeni podaci da je BiH, sa stanovišta ljudskih prava, čak iza Bjelorusije. Prema tome, mi smo posljednji na dnu dna, a eto zato smo zbog ovih instaliranih podjela i drugo što se te podjele stalno produbljuju, svaki dan".

  , Ustav čak ni konstitutivnim narodima ne garantira ravnopravnost, u zavisnosti od toga gdje pojedinac živi.

  "Jer smo mi, definitivno, u jednom momentu većina, čim pređemo neku granicu smo manjina", rekla je Senada Sabitović-Karić iz Federalnog Ministarstva za izbjeglice i raseljene.

  Govor mržnje u novim oblicima

  Posebno zabrinjava činjenica što je stanje ljudskih prava u BiH daleko od onoga što se garantira zakonom. Štaviše, manjinske grupe su marginalizirane ne samo u zakonu, nego i u odnosu društva prema njima, istakli su neki od učesnika skupa.

  "Mislim da su elementarna ljudska prava velikog broja ljudi ugrožena i to čini mi se najvećeg broja građana BiH", ocijenjuje Svetlana Broz iz nevladine organizacije Gariwo.

  Dijaloga među vjerskim zajednicama ima, slažu se njihovi zvaničnici, no to očito nije dovoljno.

  "Naravno, treba mnogo, mnogo truda, mnogo više rada u čitavoj našoj zemlji, ne samo od vjerskih zajednica, nego uopšte od svih", ističe Iguman manastira Žitomislić kod Mostara, Danilo Pavlović.

  Što se tiče medija, govora mržnje kao takvog više nema, no on se sada – zahvaljujući neodgovornim političarima - pojavljuje u nešto drugom obliku.

  "Mi imamo problem sa činjenicom da se zapravo govor mržnje širi u nekim novim oblicima, ja bih rekao zamaskiranim oblicima, koje onda postaju vijesti dana, a mediji u trci za tiražom, za gledanošću, za brojem klikova na interentu, naravno, posežu za takvim bombastičnim izjavama i imamo to što imamo", navodi novinar i analitičar Faruk Kajtaz.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Milka Grad: BiH
  08.12.2012 23:21
  dodbro dosli u posle dajtonsku BiH....da je milosevic jos ziv vidio bi da sve sto je htio desilo se zahvaljujuci dajtonu BiH he dobila genocidnu republiku srpsku i sad niko nema tamo nikih prava osim srba....Zast i kako se to desilo samo treba da vidimo ...ko je i kako srpska vojska uradila etnicko cicenje sa te teritorije i sad drzi svu vlast bas oni sto su to uradili samo su promjenuli stranke, malo promjenuli RS zastavu, grb, himnu...a ostalo sve je isto....Zast je OHR,dajton i EU dozvolila ovo da se radi i kako se to da sad isrpavi i napravi

  Ime: Ako je koga briga?
  08.12.2012 20:31
  Nadam se da su na ovom skupu bili upoznati sa najnovijim slucajem krsenja gradjanskih i ljudskih prava i demokracije.

  Naime, policija u Prijedoru zabranila je javni skup u pokretu koji je uredno bio najavljen za 10. decembar 2012. godine. Na Međunarodni dan ljudskih prava prijedorska policija se postavila iznad Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i zabranila mirnu šetnju pješačkom zonom ne navodeći niti jedan Zakonom predviđeni razlog.

  Pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta policija dozvoljava da svoje zastrašujuće defilee u crnim odorama održavaju u istoj ulici i tada ne potežu Zakon o javnom okupljanju RS. Policija u Prijedoru srpskim udruženjima i političarima toleriše javne skupove i na mjestima koje Zakon o javnom okupljanju izričito zabranjuje, kao što se desilo ovog 30. maja u krugu srednjoškolskog centra u vrijeme nastave. Ovo nije prvi put da prijedorska policija ometa nevladine organizacije u njihovom djelovanju isključivo zbog nacionalne pripadnosti aktivista tih organizacija, prva zabrana se desila 23. maja ove godine kada je policija zabranila komemoraciju za 266 ubijenih žena i djevojčica opštine Prijedor.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.