Dostupni linkovi

Skoplje: Protesti zbog hapšenja u vezi petostrukog ubistva


Protest Albanaca u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Protest Albanaca u Skoplju

Nekoliko hiljada mladih ljudi, dominantno mladi Albanci, protestovali su u Skoplju zbog hapšenja 20 osoba u vezi petostrukog ubistva koje se desilo. 12 aprila kod Smiljkovskog jezera.

Demonstranti sumnjaju da su uhapšeni pravi krivci za to ubistvo. Deo njih kaže da je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, izjavom da se radi o islamističkoj terorističkoj grupi, stigmatizovala sve muslimane u zemlji.

Protesti su počeli nakon redovne molitve u petak kod Jaja Pašine džamije, a zatim se grupa uputila ka Osnovnom sudu Skoplje 1 i zgradi Vlade.

Protesti su prosli u relativno mirnoj atmosferi, izuzev nekolicine demonstranata koji su bacali flaše ka Vladi, ali redarska služba koja je obezbeđivala proteste brzo je reagovala i smirila situaciju.

Demonstranti nisu nosili nikakve transparente, a bilo je nekoliko albanskih I islamskih zelenih zastava.

Grupa je izvikivala “Ostavka”, “UČK”, “Ubice”, “Allah je velik”, “Albanci su samo muslimani i nisu teroristi”, “Nećemo dozvoliti da prođu montirani procesi”.

Bilo je samo nekoliko ljudi sa dugim bradama i pantalonama iznad gležnja, koje su karakteristične za one koji praktikuju tradicionalni islam.

U međuvremenu, od 20 uhapsenih u velikoj akciji policije 1. maja, za jednog koji je osumnjičen da je direktni počinioc ubistva je određen pritvor od 30 dana, a dvojica drugih koji se sumnjiče za isto delo su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica.

Za nekoliko uhapšenih je određen pritvor zbog neovlašćenog držanja oružja, a desetoro njih nakon ispitivanja su pušteni na slobodu.
XS
SM
MD
LG