Dostupni linkovi

Sjenica: Pronađene 202 kasetne bombe


Sjenica
Sjenica

U okviru utvrđivanja stepena zagadjenosti kasetnim bombama u neposrednoj blizini vojnog aerodroma Dubinje kod Sjenice, timovi Sektora za vanredne situacije i Norveške narodne pomoći pronašli su kontejner sa 202 neeksplodirane kasetne bombe.

Na osnovu oznaka utvrđeno je da je reč o kontejneru američke proizvodnje, koji je korišćen tokom NATO bombardovanja Srbije.

„Ovo je dosada jedinstven slučaj da je pronađen kompletan kontejner, pa je i postupak za bezbedno uništavanje još složeniji", potvrdio je za RSE Bratislav Rančić, načelnik Uprave civilne zaštite.

„Da bi smo uklonili kontejner ekipe su angažovane od utorka (28.07) i držimo se zlatnih pravila prilikom uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava – poštovanje procedure, nošenje propisane zaštitne opreme i da je što manje ljudi na terenu. U kontejneru su 202 kasetne bombe, deo je izleteo iz kontejnera ispred i zario se u zemlju. Uspeli smo da izvučemo kontejner i iz njega jedna po jedna bomba je izvučena i pirotehničari Centra za vanredne situacije će danas (31.07) uništiti sve pronađene kasetne bombe“, naveo je Rančić.

Rančić kaže da se u ovom trenutku vrši izvidjanje na području samog vojnog aerodroma Dubinje, a vrši se čišćenje i u blizini reke Vape, u blizini sela Čedovo i blizini izvorišta gradskog vodovoda.

U opštini Sjenica biće ispitano više od milion i i šesto hiljada kvadratnih metara.

Na teritoriji Srbije do sada je od kasetnih bombi očišćeno 11 miliona kvadratnih metara, a pretpostavlja se da ovih bombi ima na još šest miliona kvadrata.

XS
SM
MD
LG