Dostupni linkovi

Diljem svijeta sjećanje na žrtve leta MH-17


Na današnji dan 2014.godine, iznad istočne Ukrajine je oboren malezijski avion na putu iz Amsterdama za Kuala Lumpur. U spomen na svih 298 poginulih putnika i članova posade, u Australiji, Nizozemskoj, Maleziji i Ukrajini se održavaju komemoracije.

Pomen žrtvama u Australiji je već održan u državnom Parlamentu u Canberi. Ploča s imenima poginulih putnika otkrivena je u vrtu zgrade, a postavljena je na zemlju koja je donesena iz Ukrajine, sa mjesta gdje je avion srušen.

Spomenik je postavljen i u selu u Grabove, koje je najbliže naseljeno mjesto u području pada letjelice.

U nizozemskom gradu Nieuwegein, na komemoraciji su pročitana imena svih 193 putnika koji su državljani ove zemlje, i to pred okupljenom rodbinom poginulih.

Pomen poginulim Malezijcima odžan je u Kuala Lumpuru još 11.jula, kako se danas ne bi miješala tuga za izgubljenim životima i proslava Ramazanskog bajrama. Ime svake žrtve je pročitano naglas i odata joj je počast minutom ćutanja.

S obzirom na činjenicu da je putnički avion na liniji Amsterdam-Kula Lumpur, oboren nad istočnom Ukrajinom, vjeruje se da su ga raketom oborili proruski pobunjenici koji ovo područje drže pod kontrolom. Tragedija je jedna, istina takodje, ali je više političkih priča koje se oko toga pletu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, u video poruci objavljenoj povodom godišnjice tragedije, je kazao:

"Nažalost, ovaj civilni avion sa 298 ljudi na palubi, postao je meta nemilosrdnog terorističkog napada, pokrenutog s teritorija kojeg su okupirali militanti koje podržava i pomaže Rusija. Savremeno oružje kojim je pogodjena letjelica moglo je u ruke separatista stići samo iz Rusije. Ništa se nije moglo desiti bez sudjelovanja, i direktnog naloga iz najvišeg političkog i vojnog vrha susjedne države."

U četvrtak je ruski predsjednik Vladimir Putin odbio poziv Velike Britanije, Australije, Nizozemske, Malezije i Ukrajine da se osnuje sud Ujedinjenih naroda koji će procesuirati odgovorne.

Iz Kremlja, koji okrivljuje ukrajinske vlasti za katastrofu u Donjecku, saopšteno je da Putin uspostavu međunarodnog tribunala smatra „preuranjenom i kontraproduktivnom“.

Konačni izvještaj komisije koju čine predstavnici Nizozemske, Belgije, Australije i Ukrajine o uzrocima nesreće trebao bi biti objavljen u oktobru ove godine.

No ono što je do sada procurilo u javnost jasno kazuje da istražitelji isključivu krivicu prebacuju na proruske otpadnike koji su iz raketnog bacača Buk ispalili projektil tog vedrog julskog dana.

Ako i konačni izvještaj ponovi ove informacije, Moskva će se naći pred velikim problemom. Tim prije što postoji pisani dokaz da je Igor Strelkov, ruski nacionalista i jedan od ključnih igrača na čelu separatista, na društvenim mrežama objavio kako je srušio ukrajinski avion.

Nakon što je razjašnjeno da je u pitanju malezijski, putnički avion, separatistički lideri su negirali optužbe da su koristili protuzračne projektile.

XS
SM
MD
LG