Dostupni linkovi

Sirija: Svijet osudio represiju nad demonstrantima


Protesti u sirijskom gradu Jasim, 22. april 2011
Protesti u sirijskom gradu Jasim, 22. april 2011
Međunarodna zajednica, na čelu sa SAD i UN, oštro je osudila represiju režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u petak protestima u toj zemlji, kada je poginulo najmanje 70 ljudi, i ponovo pozvala Damask da ne pribjegava nasilju.

Od Vašingtona do Brisela i UN, zapadni zvaničnici izrazili su osudu i zabrinutost poslije nereda na antivladinim protestima u brojnim gradovima Sirije na kojima su snage bezbjednosti te zemlje pucale na demonstrante.

Najmanje 70 demonstranata u petak je poginulo, a oko 100 ih je ranjeno na protestima na kojima se okupilo više desetina hiljada ljudi. To su bila najmasovnija okupljanja demonstranata od izbijanja narodne pobune 15. marta 2011. protiv režima Bašara el-Asada, koji je na vlasti od 2000. godine.

"Odmah mora da prestane užasno pribjegavanje sili u obračunavanju s demonstrantima", rekao je predsjednik SAD Barak Obama.

On je dodao i da upotreba nasilja pokazuje da odluka sirijskog režima da ukine vanredno stanje u toj zemlji nije bila ozbiljna i optužio el-Asada da traži pomoć Teherana u borbi pritiv demonstranata.

UN su osudile "nasilje sirijske vlade nad mirnim demonstrantima" i generalni sekretar Ban Ki Mun pozvao je da nasilje odmah prestane i zatražio pokretanje nezavisne istrage o razlozima ubistava".

London je ocijenio da je "neprihvatljivo" da snage bezbjednosti pucaju na demonstrante, i optužio Damask za "ubistva", dok je Pariz pozvao sirijske vlasti da prekinu sa upotrebom sile nad sopstvenim građanima i počnu sa provođenjem reformi.

Predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek pozvao je Damask da oslobodi sve političke zatvorenike.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG