Četvrtak, 21. avgust/kolovoz 2014, 18:02 CET

Regija

Silajdžić – Tadić: Zgodna prilika za nezgodnu kritiku

Predsednik Srbije Boris Tadić na ceremoniji otvaranja mostarskog sajma privrede, 13. april 2010.
Predsednik Srbije Boris Tadić na ceremoniji otvaranja mostarskog sajma privrede, 13. april 2010.
Posle prvog susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, Beograd i Sarajevo su još udaljeniji.
 
Susreli su se u Mostaru, a povod koji nije trebalo da ima direktne veze sa politikom i problemima koji opterećuju odnose dve države, otišao je baš u tom pravcu.
 
Dok je Tadić pozivao na privrednu saradnju, Silajdžić je govorio o Iliji Jurišiću koji je, kako se izrazio, “nevin” iza rešetaka i Ejupu Ganiću čije izručenje “bez osnova” traži Srbija.

Politički i protesti javnosti iz Bosne i Hercegovine do sada nisu urodili plodom. U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine ne pokazuju ni zrno spremnosti da popuste u nameri dokazivanja odgovornosti Ganića za pogibiju vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tužilac za aratne zločine Srbije Vladimir Vukčević prisustvovao je ekstradicionom postupku u Londunu, a njegov zamenik Bruno Vekarić u Beogradu je izjavio:

“To je postupak koji tek započinje. Moguća pravna forma ovog pretresa je takva da će naravno na naš zahtev biti predočen odbrani Ejupa Ganića. Oni su u mogućnosti da na taj zahtev ulože određene prigovore.”

Miljenko Dereta, Foto: Vesna Anđić
I upravo dok su u Beogradu analizirali postupak koji predstoji, a u Londonu Ganić izašao pred sudije, u Mostaru predsednik Boris Tadić samo što je pozvao na privrednu saradnju dve države suočen je sa optužbama Silajdžića.
 
Po mišljenju Tadićevog kritičara, inače predsednika nevladine Građanske inicijtive, Miljenka Derete ovakav Silajdžićev potez naneće težak udarac odnosima dve države:

“Očigledno je da nikome u  BiH nije stalo do mira i pomirenja bilo koje vrste. Mislim da u ovom trenutku Srbija trpi zbog politike koju vode Milorad Dodik i Haris Silajdžić. Naravno njihov konflikt se sada proširuje i postaje regionalan. Krajnje je neumesno to što je urađeno i to što je rečeno, nije bila prilika za tako nešto i ako je ovo bio njihov prvi susret te vrste, pretpostavljam da će biti i poslednji. Naprosto ni jedan ozbiljan državnik ne želi da se izlaže toj vrsti političke provokacije koja ruši sve osnove dobrog ponašanja.”

Pitanja koja se ne smeju preskakati

Kao nikada pre Tadić je ovog puta u Bosnu i Hercegovinu mogao da kroči najopuštenije. Doputovao je nakon otopljavanja odnosa sa Hrvatskom, to jest između dva susreta sa tamošnjim predsednikom Ivom Josipovićem (prvim u Opatiji i drugim zakazanim za petak u Bačkom Monoštoru kod Sombora), a što je još bitnije sa sobom je mogao poneti i dokument - Deklaraciju, koju je pre dve sedmice usvojila Skupština Srbije, a kojom se osuđuje zločin u Srebrenici:

“Parlament i država koja ima snage da se odredi prema žrtvama drugog naroda pokazuje svoju veličinu i svoju snagu…”, rekao je Tadić nakon usvajanja Deklaracije. Ipak, taj gest nije dovoljan dokaz da Srbija ima sluha u odnosu na prirodu rata vođenog u susednoj državi.

Sonja Biserko
Predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko stoga zaključuje da Silajdžićev istup treba shvatiti kao podsećanje da postoje pitanja koja se ne smeju preskakati:

“Jer se slučajevi Jurišić i Ganić koriste da bi se pokazalo da su muslimani počeli rat, da se radi o islamskom fundametalizmu. To je jedno vrlo važno pitanje za budućnost BiH, pogotovu u kontekstu suočavanja i normalizacije odnosa. Ne treba preskakati određene probleme da bi se onda govorilo samo o ekonomskoj saradnji koja isto tako nije moguća a da se ne uzmu u obzir i politički problemi koji se drže pod tepihom, kao nekakve kriminalne tema a u stvari to nisu.”

Provokacija

Odnos prema prošlosti iz devedestih teško bi se menjao i onda kada bi bila priznata politička pozadina slučaja Ganić. Šta više u javnosti postoji utisak da se samo političkim manevrisanjem može izaći iz situacije. Shodno tome, kakva god odluka britanskog suda bude, utisak savetnika u srpskom Ministarstvu inostranih poslova Vatroslava Vekarića, koju je izneo prilikom gostovanja u našem programu, je da bi se iz slučaja Ganić moglo izaći upravo političkim popuštanjem:

“Nekako osećam da će se ta pitanja uskoro prevazići”.

RSE: Na osnovu čega ste došli do tog zaključka?

“Na osnovu raznih signala koji dolaze sa obe strane. Pogledajmo i Tadićeve izjave u odnosu na Ganićevo suđenje. On je izrazio spremnost da mu se sudi u BiH, a takođe vidimo i vrlo koncilijante poslednje izjave Sulejmana Tihića koje ukazuju na to da postoji obostrana spremnost i svest o tome da takve stvari ipak treba skloniti u stranu.”


Takav sled događaja bio bi i logičan jer je na Srbiji upravo da pronađe rešenje, uverena je Biserko:

“Ispada da su Bošnjaci stalno neki taoci. I za vreme rata i u ovoj situaciji sada kada se govori o bilo kakvom izlasku iz krize koja je nastupila u međusobnim odnosima. Ne može to da se izbalansira.”

Na drugoj strani, put kojim se krenulo u Mostaru budi strahove da se dalje od početka neće ni otići. To potcrtava Dereta. On odbacuje mogućnost da je Silajdžić na privrednom sajmu postavio pitanja Ganića i Jurišića zato što druge prilike za to nije bilo:

“Šanse za politički razgovor o svemu se stvaraju, kreiraju i one ne moraju biti javne. To je bila jedna jeftina politikantska provokacija koja zaista nije ničim zaslužena nego je naprosto isrkorišćena prilika. Pogrešno vreme, pogrešna situacija, za pogrešnu poruku.”

Diplomatija i diplomatski maniri na stalnom su testu. U Mostaru, utisak je, potpuno su poraženi. Kako se sada čini, trenutak za popravni bi mogao biti u maju, kada je dolazak u Beograd najavio predsednik Doma naroda Parlemantarne skupštine BiH i lider SDA Sulejman Tihić, i to na poziv koji mu je Boris Tadić uputio onog popodneva nakon usvajanja srebreničke deklaracije.

Pročitajte i ovo: 
Silajdžićeva kritika izazvala različite reakcije
Silajdžić oštro kritikovao Srbiju

Miloš Teodorović

Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994. godine, na Radiju Slobodna Evropa od 1999. godine. Na ovom programu angažovan kao reporter, voditelj, komentator. Bavi se najrazličitijim temama od političkih događaja do socijalnih fenomena.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 2
    Naredni 
Ime: SENAD Grad: ZENICA
29.04.2010 04:40
NEMA TU NIŠTA LOŠE,HARIS MU DAO,DO ZNANJA,DA SE ODREKNE,DVOLIĆNE POLITIKE,KOJU SPROVODI U ZADNJE VRIJEME,DAKLE,ŽELI DOBRE ODNOSE,A PROGANJAJU SVE ONE,KOJI SU BRANILI SVOJU DOMOVINU,BOSNU I HERCEGOVINU.

Ime: SENAD Grad: ZENICA
28.04.2010 05:10
haris je ljudina,za razliku od sulje,boli istina,kad ovaj spraši pravo u lice.

Ime: zumbul Grad: usa
18.04.2010 03:11
ZA OVOG MUHAMEDA KOPICA IZ OVE UTICE DRZAVA NY pa bolan kopicu ako si Muhamed ,a ne onaj kako se kaze lazni onda komentiraj ispravno i tacno ,a ne da osudujes gos.Silajdzica koji govor iskreno onaj jezik koji svi znamo , to je da gos>Tadic pre.Srbije govori jedno a sasvim drugo misli i to je to KOPICU ,NEGO TI MENI RECI IMALI JOS SUHOG MESA I SUDZUKE PA DA NARUCIM.zivio poz.svim od vaseg BABE.

Ime: zumbul Grad: usa
16.04.2010 21:11
gospodine nekakvi urednice neznam koje si nacionalnosti ,ali kao urednik trebas objavljivati sve korektne komentare pa i moje ,ali misliom dati moj nik ne odgovara ,ili nemas vremena proslediti sve jer ih ima veoma puno od 10- 11 svih komentara ,napominjem svi moji komentari su vezani za iskrene ljude i patriote bosne ,a ne izdajnike pa ti vjerovatno smeta to,ili si slican njima ili korumpran kao nasi politicari i dr.

Ime: Hamdija Grad: Trnpolje
15.04.2010 23:02
Šteta što gospodja Biserka živi u srbiji. Ona bi i te kako pomogla našu BiH samo da je kod nas! Svaka joj je na mjestu !

Ime: Podić Munir Grad: BiH
14.04.2010 22:05
U ponuđenom tekstu plasirali ste jednu dezinformaciju,Tihić ne dolazi u Beograd po pozivu Tadića nego obratno,sam sebe je pozvao(agencijska vijest TANJUG-a),što je i sam Tihić priznao.

Ime: goran Grad: novi sad
14.04.2010 22:02
Haris Silajdzic, u ratu ministar inostranih poslova. Danas predsednik Stranke za jedinstvenu BiH ili tako nekako. Drzave koju vecina njenih gradjana Srba i Hrvata jednostavno ne zeli. I to ne moze promeniti nista. NI smene lidera, ni okupaciona uprava u formi protektorata, niti bilo sta drugo.
Srbi u BiH ne zele tu drzavu mozda moraju da budu njen deo mozda ce biti prinudjeni na to da njima upravljaju nametnuti politicari, postavljeni mimo svake izborne procedure ali oni je ne zele. NI sada, ni bilo kada. Kao uostalom ni Hrvati. I otud frustracije ovog bosnjackog politicara. Umesto da se svadja sa predsednikom susedne drzave bolje bi mu bilo da pruzi ruku pomirenja svojim sugradjanima druge vere i nacije. Ocekivati od njega da se suoci sa svojom licnom odgovornoscu za rat je nemoguce. Takav moralni i ljudski potencijal on nema. On bi i sada ratovao da moze. Sva sreca ovakvi istupi pokazuju svu njegovu nemoc. A to je i jedina uteha.

Ime: Bosanac
14.04.2010 14:27
Dokle ce ljudi lupati u prazno? Nema ovdje nikakvih poena. Niko ukljucujuci Srbiju, Hrvatsku i BiH ne ide u Evropu bez sredjenih medjususjedskih odnosa. Jeste da Silajdzic nije izabrao ni pravo mjesto niti trenutak za takve izjave ali ako Srbija zeli "normalizaciju" odnosa sa BiH nemoze jedno govoriti a drugo raditi iza ledja i usput praviti se naivna i nevina. Samo cista politika i diplomacija izmedju susjeda moze pomoci svima. Nismo u trci jedni protiv drugih nego (sto je i prirodno) ekonomski smo bili i ostali povezani a samo naci politika je ta koja razdvaja. Mislim da Beograd se treba ugledati na poteze Hrvatske koja jasna u pristupu normalizacije odnosa i povezivanju dviju drzava.

Ime: SM Grad: Beechville
14.04.2010 12:52
Sta covjek da komentarise? Mrznja vlada umovima nekih komentatora.
Ali i gospode kao sto je Silajdjic. Bilo sto da uradi, Tadic nece moci naci sagovornika u muslimanskom dijelu Bosne. A covjek se toliko trudi da se cak pomalo srozava ispod nivoa ponosnog covjeka.
On jednostavno treba ignorisati taj neprijateljski dio Bosne i okrenuti se svom narodu koji ga prijateljski docekuje. Krajnje bezobrazno ponasanje prema njemu ji ignorantski odnos je indirektna zloba prema Dodiku i srpskom narodu u Bosni koja se ne da sakriti. Zamislite, Silajdjic dolazi u Mostar samo da bi dobio priliku da javno vrijedja i pokaze zlu volju.
Nece Tadic imati stete od autogola Silajdjica nego odnosi unutar Bosne. I oni najtolerantniji medju Srbima shvatice (konacno) s kim imaju posla, nazalost. Nemogu nista Dodiku pa se svete Tadicu.
Znam da necete objaviti ovaj komentar kao mnoge ranije, ali bar za vas koji ga cenzurisete da znate da ste procitani.

Ime: Vedran Grad: Bagdad
14.04.2010 11:19
Mislim da niste objektivni.
Tadic dobija pojene a Silajdjic gura bosnjake u propast.
Komentari stranica of 2
    Naredni 
 
Nema sadržaja.