Dostupni linkovi

Šiitska milicija pozvana u borbu za povratak Ramadija


Ramadi, 16. maj 2015.
Ramadi, 16. maj 2015.

Iračka vlada odlučila je poslati šiitsku miliciju da od militanata Islamske države preuzme grad Ramadi. Nakon što su islamisti u nedjelju ponovno preuzeli ovaj grad, stotinjak kilometara udaljen od Bagdada, vlasti govore o ljudima koji bježe "u velikom broju". No SAD su uvjerene da je Ramadi moguće vratiti pod iračku upravu.

"Uvjeren sam da će se to u narednim danima, kad se snage pregrupišu, promijeniti”, rekao je američki državni sekretar John Kerry tokom posjeta Južnoj Koreji.

Pad Ramadija je katastrofa za iračku vojsku i vladu, a posebno za premijera Haidera al-Abadija. On je, naime, nekoliko dana prije kolapsa javnosti obećao da kako neće dopustiti da se to desi.

Sada su on i Vijeće većinske sunitske regije Anbar prisiljeni pozvati u pomoć šiitsku miliciju koju podržava Iran. Ako žele povratiti Ramadi, Iračani moraju šiitima dodijeliti glavnu ulogu, ali je onda otvoreno pitanje: hoće li američka avijacija podržati te trupe i dopustiti širenje iranskog utjecaja na Irak?

Dobro obaviješteni izvor iz ureda guvernera pokrajine Anbar kaže kako je Ramadi pod punom kontrolom militanata Islamske države i da su se vladine snage potpuno povukle iz grada.

Jedan od oficira Iračke vojske saopštio je kako su se njegovi vojnici sada smjestili u vojnu bazu Halidija, iako je premijer Abadi izričito zahtijevao da ostanu u gradu.

Pod uvjetom da ostane anoniman, isti oficir je kazao kako su vojnici ostali bez municije i kako nisu mogli odgovoriti na vatru mnogo snažnijih i bolje naoružanih islamista, a američki udari iz zraka očigledno nisu uspjeli spriječiti napredovanje militanata IS-a.

Izvještaji kažu da su irački vojnici počeli bježati nakon četiri istovremene eksplozije bombaša samoubica koji su razrušilizgradu policije, pokrajinski vojni štab, te komandu u Anbaru.

Pokrajina Anbar najveća je iračka regija i kroz nju prolaze ključne saobraćajnice od Iraka ka Siriji i Jordanu. Islamska država sada kontrolira više od polovine tog teritorija.

Prema izjavama zvaničnika, oko 500 ljudi je poginulo u borbama za vikend, a više od 8.000 je izbjeglo iz grada.

XS
SM
MD
LG