Dostupni linkovi

Si Ðinping na čelu Kineske komunističke partije


Si Đinping
Si Đinping
Kina je u četvrtak potvrdila izbor Si Ðinpinga za novog predsjednika, a Li Kecijanga za premijera, i njih dvojica će voditi zemlju u narednoj deceniji.

Kineska komunistička partija završila je u srijedu 18. kongres izborom članova Centralnog komiteta, dok se dosadašnji predsjednik Hu Ðintao povukao sa svih funkcija.

Pedesetdevetogodišnji Ðinping je predvodio članove Centralnog komiteta prilikom izlaska na binu u Velikoj dvorani naroda u Pekingu na ceremoniji koja je označila njegov uspon na vrh vladajuće Komunističke partije i smjenu vlasti. On je rekao da se partija suočava sa velikim izazovima i da se mora rješavati pitanje korupcije. Novi lideri, rekao je on, “radiće tako da ispune očekivanja i istorije i naroda”.

Si Đinping imenovan je i za predsjednika Centralne partijske vojne komisije, a predsjedničku funkciju trebalo bi da preuzme u martu 2013. On je sin uglednog komunističkog revolucionara Si Žongzuna, koji je bio generalni sekretar partije u Šangaju i organizator gerilskog pokreta 1940-tih.

Za razliku od djece drugih uglednika, novi kineski lider odrastao je kao običan građanin svoje zemlje.To se dogodilo zbog toga što je njegov otac tokom Kulturne revolucije zapao u nemilost, i 1962. godine izopšten je iz partije. Nakon što je odležao zatvorsku kaznu, Si Žongzuna se 1968. vratio da radi u jednoj fabrici u provinciji odakle je povratio vlast i uticaj kao pionir ekonomskih reformi u zemlji.

Sam Si Đinping se komunističkoj partiji pridružio preko studentskog pokreta 1971., a u punopravno članstvo je stupio 1974. godine.

Završio je za hemijskog inžinjera na Univezitetu u Pekingu a potom se pridružio vojesci gdje je dogurao do generalnog sekretara Kineske centralne vojne komisije. Njegova je karijera zvanično počela 1982 ., sa lokalnog nivoa odakle se polagano penjao na više funkcije sve dok 2002. nije postao član Centralnog komiteta komunističke partije. Član Politbiroa postao je 2007. godine.

Đingpingova žena je Peng Li Jan, poznata je pjevačica. Ona takođe ima i čin generala, a njihova kćer trenutno studira na Harvardu.

Si Ðinping zamijenio je Hu Ðintaoa, pod čijom je upravom Kina doživjela veliki privredni rast. Ova primopredaja vlasti označila je prelazak vlasti sa jedne generacije na drugu.

Novi premijer Li Kecijang, koji je zamijenio Vena Ðiabaoa, bio je odmah iza Sija prilikom izlaska na binu, kao i još pet osoba, što znači da je broj članova Komiteta smanjen sa devet na sedam.

Ta petorica su vicepremijer Žang Dediang, šef Komunističke partije u Šangaju Ju Žengšeng, šef propagande Liu Junšan, vicepremijer Vang Kišan i šef partije u Tijandinu Žang Gaoli.

Si Điping je rekao da “novi lideri imaju veliku odgovornost, ali da će njihova misija biti ujedinjena u tome da vode partiju i narod i time ojačaju Kinu”.

Premijer Li Kecijang prema oficijelnoj biografiji viđen je kao čovjek koji dobro razumije potrebu za ekonomskim reformama koje bi poboljšale usporeni privredni rast zemlje.

Karijeru je počeo kao kao radnik odakle je počeo uspon do lidera jedne od kineskih provincija. Takođe je sin jednog od uglednih članova kineske partije. Partiji se pridružio 1976., kada je počeo studije prava na Univezitetu u Pekingu.Odatle je počeo njegov politički uspon preko studentske partijske organizacije. Doktorirao je ekonomiju i govori engleski jezik.

Uspon u rukovodstvo partije počeo je nakon dolaska Hu Đinatoa u njen vrh, zbog čega i slovi kao veoma blizak bivšem šefu partije i aktuelnom predsjedniku.

Kongresu komunističke partije je prisustvovalo svih 2.307 delagata, koji su usvojili rezoluciju iz izvještaja Centralnog komiteta, radni izvještaj Centralne komisije za disciplinsku inspekciju i amandman Ustava Komunističke partije.

Nova lica na vlasti ne predstavljaju iznenađenje, jer su svi sa liste omiljenih, čija su se imena pominjala u medijima.

Hu Ðintao se, takođe, povukao sa mjesta predsjedavajućeg Centralne vojne komisije, što je nagovještaj da će se povući sa svih političkih pozicija i političkog života uopšte.

Analitičari pak, navodi BBC, procjenjuju da su šanse za političke reforme sada slabije, jer su svi novi lideri zaparavo politički konzervativci, iako je na kogresu jasno potcrtano da se reforme i bobra protiv korupcije moraju dosljedno spovesti jer je u protivnom “ugrožena i partija i dražava”,.

"Želja naroda da živi bolje jeste ono za šta ćemo se mi boriti", istakao je novi lider najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Svi članovi novog vođstva su ljudi srednjih šezdesetih godina osim 59- togodišnjeg Si Ðinpinga i 57- godišnjeg Li Kecijanga.

Promjene u Kineskoj komunističkoj partiji događaju se jednom u deceniji. Novo vođstvo, osim borbe protiv korupcije, takođe mora da se pozabavi pogoršanom ekonomskom situcijom u zemlji, zbog usporenog rasta kao i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.
XS
SM
MD
LG