Dostupni linkovi

Izuzetna godina za regionalne stvaraoce


Otvaranje 16. Sarajevo Film Festivala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

(Autor: Zvjezdan Živković)

Promenadom na crvenom tepihu, svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu, te svjetskom premijerom filma „Cirkus Columbia“ bh. oskarovca Danisa Tanovića, u petak uveče otvoren je 16. Sarajevo film festival (SFF).

Na festivalu, koji će trajati do 31. jula, bit će prikazano 201 filmsko ostvarenje u 10 različitih programa na devet lokacija u gradu.



Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra uručio je počasno priznanje festivala -„Srce Sarajeva“ direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieteru Kosslicku za izuzetan doprinos afirmaciji filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi kao i za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo film festivala.

„Želimo zahvaliti direktoru Berlinalea što je Sarajevo film festival dio jedinstvenog, edukativnog filmskog projekta Berlin Talent Campus-a i što smo već četvrtu godinu domaćini regionalnim talentima. Hvala mu i što je pružio šansu SFF-u da dugi niz godina, u srcu Berlinalea, stiče znanja radeći sa profesionalcima“, rekao je Purivatra.

Briga o mladim autorima

Direktor Berlinaela Dieter Kosslick u zahvali je istakao značaj podrške mladim stvaraocima:

„Iako Berlinale postoji već 60 godina, a SFF tek 16, smatram da imamo nešto zajednično - volimo se brinuti o mladim filmskim autorima i glumcima, što je veoma bitno u filmskoj industriji. Mnogi mladi autori snimaju filmove iz različitih zemalja i kultura u cilju da se međusobno razumijemo i prihvatamo jedni druge“.

Fokus festivala je na prikazivanju filmskih ostvarenja iz regije naglasila je selektorica Elma Tataragić.

„Ovo je zaista bila izuzetna godina za regionalne filmske stvaraoce sa uspješnim prisustvom filmova koji su vezani za Sarajevo film festival od samih početaka, kao i na svim važnijim filmskim smotrama“,
rekla je ona.

U okviru Takmičarskog programa koji će u subotu biti otvoren filmom „Sevdah za Karima“ bh. režisera Jasmina Durakovića, bit će prikazano devet najnovijih filmova iz regije.

Osim ovih devet filmova, za nagradu „Srce Sarajeva“ takmičit će se 11 kratkih i animiranih, te čak 18 dokumentarnih filmova.

Ovogodišnji SFF otvoren je projekcijama filma „Cirkus Columbia“ Danisa Tanovića u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu. Scenarij za film su napisali Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić prema Đikićevom istoimenom romanu.



*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Purivatra: Sarajevo postalo relevantna tačka na filmskoj mapi
XS
SM
MD
LG