Dostupni linkovi

BiH: Šestoka dogovorila formiranje radne grupe za pitanje imovine


Lideri šestorke na sastanku u Sarajevu 16. veljače 2013.
Lideri šestorke na sastanku u Sarajevu 16. veljače 2013.
U Sarajevu je u subotu održan sastanak lidera šest političkih partija u BiH, na kojem su razgovarali o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ i o pitanju vojne imovine.

Lideri su dogovorili da se formira radna grupa na nivou Vijeća ministara BiH, koja će imati zadatak da pripremi plan realizacije rješavanja pitanja vojne i državne imovine, kako bi se ispoštovali preuzeti rokovi. Radnu grupu bi sačinjavala tri člana na ministarskom nivou.

Kako je kazao lider SNSD-a Milorad Dodik, radna grupa će provesti ono što je dogovoreno na ranijim sastancima šestorke glede vojne i državne imovine.

"Imamo situaciju da je vojna imovina na naki način dogovorena. Trebali bi u skladu sa ranijom procedurom to učiniti i za ostalom imovinom prema utvrđenim zakoniskim rokovima. Važno je da se napravi plan, koji podrazumjeva dolaženje do sporazuma između entiteta, te donošenje relevantnih odluka u organima BiH za različite oblike imovine. Što se tiče vojne imovine, postoji dogovor o tome šta je perspektivna vojna imovina i da se ona knjiži na nivo Ministarstva obrane BiH, i da tu imovinu koristi Ministarstvo sve dok mu treba. Onoga trenutka kada prestane potreba za vojnom imovinom ona se vraća entitetima na čijem prostoru se ta imovina nalazi", naveo je Dodik.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija također je kazao kako je ovaj prijedlog oko formiranja radne grupe dobar jer je pitanje imovine u BiH potpuno neuređeno:

"Dobro je poznato kako je državna imovina potpuno neuređena, da nemamo ni spiskove, da se ovdje svjesno gura magla o tome čiji je vazduh, čija je rijeka. Tu ima jako puno posla i proći će godine i godine dok se ovo pitanje riješi. Važno je da utvrdimo principe i da u skladu sa dosadašnjim dogovorima donesemo odgovrajauću zakonsku regulativu i da što prije ispunimo obećanje, koje smo dali generalnom sekretaru NATO-a - da se vojna imovina uknjiži kako bi se znalo čije je šta u ovoj zemlji."

Odbijen Budimirov poziv

Kada je riječ o provedbi presude Sjedići i Finici na stolu je bilo nekoliko prijedloga i lideri su kazali kako su vrlo bilizu jedinstvenom modelu rješavanja ovog pitanja. Cilj je da se postigne rješenje koje će omogućiti pravo kandidiranja svih u izbornom procesu BiH.

Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je kako će sljedeći sastanak organizirati ova stranka i da bi do tada trebao biti poznat jedinstveni prijedlog o provedbi presude „Sejdić i Finci“. Također je kazao kako ne želi otkrivati previše detalja jer bi to moglo ugroziti dalje pregovore.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić kazao je kako je on predstavio dva modela rješenja za provedbu presude:

„Najvažnija stvar je da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja trećeg mjeseca rezultirati dogovorom ove šestorke, koja ima kapacitet i u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta BiH usvojiti amandmane na Ustav, u skladu sa uvijetima presude Suda u Strasborugu, ali isto tako uvažavajući prava svih, kako konstutivnih naroda, a i građana koji se izjašnjavaju kao ostali“, naveo je Ljubić.

U dijelu sastanka o provedbi presude „Sejdić i Finci“ prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen. On je pozdravio napor lidera da se riješi ovo pitanje. Još jednom je napomenuo kako je provedba presude osnovni uvjet koji BiH treba postići u procesu europskih integracija, te kako će EU i dalje pomagati BiH da dođe do rješenja.

Lideri su razgovarali i o trenutnoj krizi vlasti u Federaciji BiH.

Na novinarsko pitanje da li će učestvovati na sastanku koji je sazvao aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako se neće odazvati tom sastanku.

Poziv su odbili i ostali lideri, jer se, kako kažu, radi o pokušaju da se u sastav parlamentarne većine na nivou Federacije BiH uključe još neke stranke.

Domaćin sastanka „šestorke“ bio je Savez za bolju budućnost, u čijim prostorijama je i održan sastanak.
XS
SM
MD
LG