Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:52 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH: Šestoka dogovorila formiranje radne grupe za pitanje imovine

  Lideri šestorke na sastanku u Sarajevu 16. veljače 2013.
  Lideri šestorke na sastanku u Sarajevu 16. veljače 2013.
  U Sarajevu je u subotu održan sastanak lidera šest političkih partija u BiH, na kojem su razgovarali o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ i o pitanju vojne imovine.

  Lideri su dogovorili da se formira radna grupa na nivou Vijeća ministara BiH, koja će imati zadatak da pripremi plan realizacije rješavanja pitanja vojne i državne imovine, kako bi se ispoštovali preuzeti rokovi. Radnu grupu bi sačinjavala tri člana na ministarskom nivou.

  Kako je kazao lider SNSD-a Milorad Dodik, radna grupa će provesti ono što je dogovoreno na ranijim sastancima šestorke glede vojne i državne imovine.

  "Imamo situaciju da je vojna imovina na naki način dogovorena. Trebali bi u skladu sa ranijom procedurom to učiniti i za ostalom imovinom prema utvrđenim zakoniskim rokovima. Važno je da se napravi plan, koji podrazumjeva dolaženje do sporazuma između entiteta, te donošenje relevantnih odluka u organima BiH za različite oblike imovine. Što se tiče vojne imovine, postoji dogovor o tome šta je perspektivna vojna imovina i da se ona knjiži na nivo Ministarstva obrane BiH, i da tu imovinu koristi Ministarstvo sve dok mu treba. Onoga trenutka kada prestane potreba za vojnom imovinom ona se vraća entitetima na čijem prostoru se ta imovina nalazi", naveo je Dodik.

  Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija također je kazao kako je ovaj prijedlog oko formiranja radne grupe dobar jer je pitanje imovine u BiH potpuno neuređeno:

  "Dobro je poznato kako je državna imovina potpuno neuređena, da nemamo ni spiskove, da se ovdje svjesno gura magla o tome čiji je vazduh, čija je rijeka. Tu ima jako puno posla i proći će godine i godine dok se ovo pitanje riješi. Važno je da utvrdimo principe i da u skladu sa dosadašnjim dogovorima donesemo odgovrajauću zakonsku regulativu i da što prije ispunimo obećanje, koje smo dali generalnom sekretaru NATO-a - da se vojna imovina uknjiži kako bi se znalo čije je šta u ovoj zemlji."

  Odbijen Budimirov poziv

  Kada je riječ o provedbi presude Sjedići i Finici na stolu je bilo nekoliko prijedloga i lideri su kazali kako su vrlo bilizu jedinstvenom modelu rješavanja ovog pitanja. Cilj je da se postigne rješenje koje će omogućiti pravo kandidiranja svih u izbornom procesu BiH.

  Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je kako će sljedeći sastanak organizirati ova stranka i da bi do tada trebao biti poznat jedinstveni prijedlog o provedbi presude „Sejdić i Finci“. Također je kazao kako ne želi otkrivati previše detalja jer bi to moglo ugroziti dalje pregovore.

  Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić kazao je kako je on predstavio dva modela rješenja za provedbu presude:

  „Najvažnija stvar je da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja trećeg mjeseca rezultirati dogovorom ove šestorke, koja ima kapacitet i u Zastupničkom i u Domu naroda Parlamenta BiH usvojiti amandmane na Ustav, u skladu sa uvijetima presude Suda u Strasborugu, ali isto tako uvažavajući prava svih, kako konstutivnih naroda, a i građana koji se izjašnjavaju kao ostali“, naveo je Ljubić.

  U dijelu sastanka o provedbi presude „Sejdić i Finci“ prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen. On je pozdravio napor lidera da se riješi ovo pitanje. Još jednom je napomenuo kako je provedba presude osnovni uvjet koji BiH treba postići u procesu europskih integracija, te kako će EU i dalje pomagati BiH da dođe do rješenja.

  Lideri su razgovarali i o trenutnoj krizi vlasti u Federaciji BiH.

  Na novinarsko pitanje da li će učestvovati na sastanku koji je sazvao aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako se neće odazvati tom sastanku.

  Poziv su odbili i ostali lideri, jer se, kako kažu, radi o pokušaju da se u sastav parlamentarne većine na nivou Federacije BiH uključe još neke stranke.

  Domaćin sastanka „šestorke“ bio je Savez za bolju budućnost, u čijim prostorijama je i održan sastanak.

  Ivan Katavić

  katavici+rferl.org

  Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  17.02.2013 10:16
  Problem vojno drzavna imovina??
  Ustvari glavni problem BiH je njeno "vojno drzavno organizovanje" koje je na nivou drzave proizvoljno definisano, a trebalo bi da bude naucno, kako bi se savremeni standardi mogli usvojiti odnosno primjeniti.
  BiH je jednostavno zarobljenik "narodnog vojnog organizovanja" koje je jos uvjek popularnije pa cak i superiornije od drzavnog.
  Ako se vidi iz ponudjenoga da grupu sacinjavaju tri clana /na ministarskom nivou/ sto govori da sve opet ide na ruku "narodnog vojnog organizovanja" a ono je u principu vojno ne organizovano. Ovim pristupom BiH se vrti u krugu "prizvoljnosti" sto vjerojatno nekome u potpunosti odgovara. Koliko ce to trajati tesko je odgovoriti kao i na sva druga pitanja koja opterecuju BiH.
  PS
  Imam rijesenje formira cu komisij ili radnu grupu -nista lose- ali njihovi zakljuci misljenja i predlozi za mene nisu obavezujuci...
  Odgovor

  Ime: Narodni partizan Grad: Banja Luka
  21.02.2013 05:46
  sestorka :mafija na okupu
  Odgovor

  Ime: radmi
  21.02.2013 05:40
  Arapi ulažu u srbiansku poljoprivredu-a BiH nek ceka sa svojim etno-politicarima, posavina ceka, tuzla ceka,glamoc, ceka banja luka ceka,mostar ceka, sarajevo ceka...cekam za sta...trebamo umanjiti takse i traziti od biznismena da nam donesu biznise ovde...da pocnemo raditi ali niko to nece dok se ne uredi drzava, budemo imali jednu administraciju, dok se nebude cekalo sest mjeseci samo da se izda papirologija za biznis, a u sloveniji ili hrvatskoj mozes to dobiti isto za dva dana.....u srbiji
  Od ideja, da se arapskim kompanijama po povoljnim uslovima bez tendera da u zakup 25 hiljada hektara zemljišta, brzo se odustalo....zato sto srbija neda zemlju ...nego kaze nasi farmeri ce uzgajati vama prodati , a vi zakupite ove kombinate isto zaposlite nas narod pa onda vozite sa naseg aerodroma sebi tamo....pametno od srbije ...jedino ako arapi sad pristanu na to ...ako ne onda odose dalje u madjarsku,ukrajinu, afriku....... Sada se pregovara o suvlasništvu u nekom od 10 poljoprivrednih kombinata. Iz Vlade najavljuju da bi u ruke Arapa prvi mogao da pređe deo PKB-a.
  Odavno se Ujedinjeni Arapski Emirati nisu tako često pominjali kao proteklih nedelja, od kada je Vlada saopštila da su spremni da stotine miliona evra ulože u srpsku poljoprivredu i sisteme za navodnjavanje.
  Od prve ideje, da im se po povoljnim uslovima, bez tendera, u zakup da 25 hiljada hektara, brzo se odustalo. Sada se pregovara o suvlasništvu u nekom od 10 poljoprivrednih kombinata. Iz Vlade najavljuju da bi u ruke Arapa prvi mogao da pređe deo PKB-a.
  Da je firmi "El Dahra" zapao za oko Poljoprivredni kombinat Beograd i da se s njima pregovara, i to o gazdinstvu "7. juli", radnici su, kažu, saznali iz medija....
  Odgovor

  Ime: Niki Grad: brcko
  21.02.2013 05:26
  dok god BiH bude imala tročlano Predsjedništvo, koje kroji vanjsku politiku BiH, i entiteti budu mogli staviti veto na odluku hoće li se priznati neki dokumenti ili ne, male su šanse da se situacija promijeni...nece niko ovde da ulaze....arapi iz UAE i rusi odose u srbiju i vojvodinu...turci u hrvatsku, nemci u crnu goru, kosovo
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.02.2013 19:50
  od sestorke ovde imamo politicare koji hoce da nasilno
  raskomadaju BiH državu te pripoji njezine teritorije Srbiji....EU a ni svjet to nesmiju dozvoliti
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  19.02.2013 22:37
  Anonimni@ cista zabluda. BiH nema nacnih kapaciteta, ljudskih i materijalnih, a samim time niti naucnu i strucnu javnos kako bi mogla da "problem" prepozna i naucno definise i ponudi optimalna rjesenja. BiH ne moze da bitise na "narucenim" "posudjenim" ili "kupljenim" istinama njoj treba izvorna naucna istina. Naucna elita se razbjezala po svijetu ostatak se utopio u "partijsku" istinu, vjerojatno da opet moramo moliti ovaj put i preklinjati Austriju da nam sada "naucno" pomogne ako hoce...
  Odgovor

  Ime: EU Grad: EU
  19.02.2013 19:43
  „Metal“, „Jelšingrad“, „Konzum“, robna kuća „Boska“ i „Fruktona“ – samo su neka od preduzeća čija privatizacija treba biti preispitana...i narodu dostaviti podatke ko sta gdje i kako je privatrizovo i gdje su pare....nadam se da ce ubrzo krenuti istraga...a poslije toga i sta je bilo sa vecima kao telekomRS, rafinerija i itd....isti slucaj ima se i uFBIH....
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.02.2013 08:21
  U Bosni je sve moguce. Da bi nacionalisti zadrzali svoje ugodne fotelje,da bi nastavili da vladaju,a da nista ne urade za drzavu,dovoljno je samo da obrazuju nekakvu komisiju,ili radnu grupu ! To rade godinama . Jer,te komisije-radne grupe se i stvaraju da nista ne urade.
  "Already seen."
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  19.02.2013 09:51
  jasar@ nemoj odmah tako. Dogovorili su se da ce se dogovarati.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.02.2013 03:36
  gradjani BiH treba da traze da Svi dosadašnji politički prijedlozi o novom preustroju vlasti svode se na jačanje općina kao najznačajnije lokalne zajednice gdje građani ostvaruju većinu svojih prava, pa i obveza. Siromašne, odnosno "nerentabilne“ općine bi se ukinule ili spajale u jednu.

  Ime: Derneklija Grad: Mostar
  16.02.2013 20:49
  Bosna je jedna Fantasticna Drzava u kojoj Srbi misle da imaju Drzavu u Drzavi i u kojoj u ostalom njenom dijelu se nezna ni ko pije ni ko placa. Federacija ma kakva ona bila ona nejma nikakvu Drzavnost. Ona Federacija postoji iz istih razloga iz kojih postoji Srpska republika a to je da se Politicari izdogovaraju sa Kriminalcima kako najpostenije opljackati i oguliti ono sto je od zemlje ostalo u njihovu korist znaci za njihove dzepove a Narod neka gleda. Fantasticno !
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  20.02.2013 13:46
  Kako god okrenes, u Bosni i Hercegovini triumvirat mora bit.
  Bio je, jeste i bice.

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.02.2013 19:16
  dok stranci ulazu u srbiju,vojvodinu,hrvastku...nece ni da pogledaju ka BiH...kazu tamo kad odemo nemamo se skim sastati ni prizati ...kakva je to drzava gdje vlast drzi pet sest stranaka i imaju tri predesdnika...i velike takse i za paprologiju treba ti deset mjeseci da izganjas ako hoces nesto da otvoris da narod radi( ako hoce da radi)....i fino okrenu ledja i odose u vojvodinu,dalmaciju,beograd,zagreb,...pa cak i kosovo najnoviju drzavu balkana....a ovi gore sto su na vlasti i na ovoj slici samo gledaju svoja posla i sto prodaju drzavne imovine ili vojne ili preduzeca lovu u bankovne racune a narodu ripa za veceru....jadan narod BiH skim se vlada i koga bira sve

  Ime: Bosanac Grad: poljoprivrednik
  16.02.2013 19:12
  šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen je trebao sve ove gore potegnuti za uho i izbaciti ih napolje...nas pripojiti EU ....a politicare koruptivne u zatvor .narod BiH bi mu dao orden za ototakvo djelo....

  Ime: Cirkuska sestorka
  16.02.2013 19:00
  Posto je "Goli otok" odavno ukinut svu ovu sestoricu (zajedno sa njihovim savjetnicima) treba poslati na pusto ostrvo Mauro na Pacifiku (u blizini New Zelanda) i ne pustati ih odatle sljedecih 10 godina.Do tada ce Bosna i Hercegovina bez njih biti clanica NATO-alijanse i Evropske Unije. Da bi se "sestorka" utjesila -bolje im je i pusto ostrvo nego nova adresa iza resetaka...jer svi oni imaju dobar dosije u Tuzilastvima.

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.02.2013 18:57
  Osnovni razlozi su odsustvo bilo kakve antikrizne, ozbiljne ekonomske politike i strategije u Bosni i Hercegovini. Osnovni razlozi su potpuno nekompetentno i nezainteresovano političko liderstvo koje je u dvije godine pokazalo nevjerovatnu efikasnost u proizvodnji krize i političkog haosa. Dakle, u situaciji koja objektivno vodi pogoršavanju, vi nemate nijedan potez koji bi pokušao to da ublaži, spriječi ili promijeni trend...vrijeme je za novi djton sto ce nam donijeti gradjansku drzavu a ne ovu sad sto imamo koja dovodi "svaki politicar ima svoju mafiju".....a narod nema sta jesti

  Ime: BiH Grad: BiH
  16.02.2013 18:49
  nek se sestorka upita zasto Cijene rastu, i zasto smo mi građani /seljaci /narodi BiH na ivici siromastva, zasto Kad kreneš na spavanje se vecina u BiH upitaju zasto su nam djeca gladna...nek ih je sram i njih i ovih prije njih ....

  Ime: Ivanka
  16.02.2013 18:25
  kad ce se Šestoka dogovoriti na formiranje radne grupe za pitanje korupcije, mafijaski radnji, i ostali pitanja sto se ticu kupovanja/prodavanj i razni stojekakvi kriminalni radnji sto su ukljucene velike ribe sto su na vlasti sad a i ovi prije njih....e to kad urade i pocnu raditi ko i hrvatska sto je uradila sa sanderom i svojim kriminalcima ona ce mo i mi i nasa djeca poceti zivjeti bolje i pocece investicije dolaziti ko sto sad dolaze u srbiju, hrvatsku, i svugdje gdje ima zakon i vladavina drzave ...a sve dok nemamo drzavu gradjana i sve dok smo izbezuljeni nacionalizmom sto nam ovi predtavljau na ovoj slici sto su gore necemo nikad napred

  Ime: djuro
  16.02.2013 18:15
  kako moze da ovaki covek predstavlja nas srbe BiH...upitajmo se mi...on vredja nas a i vas ....Dodik je na najvulgarniji način izvređao Trišića zbog vesti koje je njegova televizija objavila. Prema rečima Trišića, povod za napade na njih je prenošenje vesti koje se ne dopadaju Miloradu Dodiku. "BN televizija je samo prenela vest koju su objavili i drugi mediji o imovini Milorada Dodika

  Ime: sado Grad: Montenegro
  16.02.2013 18:04
  Kada ce ova divna zemlja dobrih ljudi prestati da ima ukus b. lonca.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  16.02.2013 22:55
  Njam-njam bosanski lonac, mmmm da mi je malo.
  Da nisu mozda vase priganice bolje?
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  17.02.2013 14:50
  Vuce! Mani se lonca sto te nema kod Almira i Dusice na bureku da nisi, nedaj Boze, toga nedefinisanog mesa organizovane Evrope - pise govedina ono konjsko - konzumirao u nedozvoljenim kolicinama. Nije ni Vama lako u organizovanom svijetu, a nama dolazi Halid i Beograd velike duse i univerzalnih vrijednosti ne zaboravlja zasluzne umjetnike bice dobro i korektno u Areni...
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  18.02.2013 18:52
  Mihajlo@. Moja zena sigurno bolje suče bureke nego Almirova.
  Sto se tiče konjetine, mozda sam ovde pojeo dosad čitavog konja ili dva - a da to ne znam. Jedva cekam kad cu u Jugu da se najedem mesa.
  Halid kazes? Ovde u blizini (Dietikon) dolazi skoro svake nedelje neko od nasih, Čola, Ceca, Kemo, Dino Merlin... Ali kod vas zato dolaze najvece zvezde Beyonce,075 svetski pijanisti itd, koji ne znam zasto, zaobilaze Cirih.
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  16.02.2013 20:03
  Драги колега, шта је то лоше у укусу босанског лонца??!
  Odgovor

  Ime: Srbin Grad: iz Grada
  16.02.2013 18:30
  kaze dodoikan Što se tiče vojne imovine, postoji dogovor o tome šta je perspektivna vojna imovina i da se ona knjiži na nivo Ministarstva obrane BiH, i da tu imovinu koristi Ministarstvo sve dok mu treba. Onoga trenutka kada prestane potreba za vojnom imovinom ona se vraća entitetima na čijem prostoru se ta imovina nalazi...a ja cu onda lepo to da prodam ko sto sam jos neke nase srpske kompanijice( mada su to bile velike Firme)prodo a lovu znamo svi gdje je ...na sigurnom je....zna se a nrod po banja luci nek i dalje nema sta jesti bitno je da je lova na sigurnom i putovati je lijepo po svijetu i sa finim stranim zenskinjama i glumicama se slikati i putovati
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.