Dostupni linkovi

Šesti dan SFF: "Nevjeste", "Pjesma moje majke", Winterbottom i Diao


Sarajevo Film Festival uživo šesti dan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:52 0:00

Sarajevo Film Festival uživo šesti dan

Takmičarski program za igrani film 20. Sarajevo Film Festivala u srijedu uveče predstavio je dva ostvarenja: gruzijsko "Nevjeste" (Brides), dok je tursko "Pjesma moje majke" (Song of my Mother) imalo svjetsku premijeru. Američka oskarovka glumica Melissa Leo razgovarala je sa polaznicima ovogodišnjeg Talents Sarajevo, dok je filmom "Svakodnevno" (Everyday) u srijedu počeo program "Posvećeno" tokom kojeg će britanski režiser Michael Winterbottom predstaviti svoja ostvarenja, a potom i razgovarati sa publikom o istim.

Film iz Gruzije "Nevjeste" je priča o ženi čiji je partner u zatvoru. Ova ljubavna drama je iznjedrena iz životnog iskustva same režiserke.

"Prije tri godine sam prisustvovala programu CineLink Sarajevo Film Festivala u potrazi za koproducentom filma 'Nevjeste', zatim mi je prošle godine CineLink omogućio da finaliziram ostvarenje i da ga premijerno predstavim na festivalu u Berlinu. Odmah poslije Berlinalea, film večeras predstavljam na SFF jer mi je ovaj festival itekako pomogao da razvijem film", kaže za RSE režiserka Tinatin Kajrishvili.

Dugometražni igrani film "Pjesma moje majke" u srijedu uveče je imalo svjetsku premijeru. Ostvarenje pripovijeda o odnosu majke i sina, te kakve posljedice tursko-kurdski sukob ostavlja na Kurde u današnjoj Turskoj.

"U Turskoj vlada proces pomirenja, Kurdi učestvuju u radu turskog parlamenta. Sada Turska prepoznaje Kurde i njihov jezik koji se govori i u programima nekih televizija. Međutim, to neće riješiti problem. Važno je da se kurdski jezik počne izučavati i u školama i da postane jedan od službenih jezika Turske. Nije riječ o nacionalizmu, već o zanemarivanju osnovnih ljudskih prava - pravo na maternji jezik", ističe režiser Erol Mintas.

Na današnjoj "Kafi sa..." gost je bio Pawel Pawlikovski, režiser filma "Ida". Ovo ostvarenje je prikazano prošle godine u okviru Specijalne prezentacije Međunarodnog filmskog festivala u Torontu gdje je osvojilo nagradu Fipresci.

Radnja filma smještena je u 1962. godinu u Poljskoj, a prati Annu (18) koja se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva jer je ostala siroče.

Anna saznaje da ima tetku, majčinu sestru Wandu, koju mora posjetiti prije nego što se zaredi. Zajedno dvije žene kreću na put upoznavanja jedna druge, kao i vlastite prošlosti.

Pawlikowski je naglasio da je riječ o dvije osobe potpuno različite. Jedna vjeruje u Boga, dok je druga bila komunistička tužiteljica poznata po osuđivanu sveštenika i drugih osoba na smrt.

"Njihovi su temperamenti i ideje jako različite. Poslije rata komunisti dolaze na vlast u Poljskoj i Wanda dolazi u te strukture. Poslije izvjesnog vremena ona ima krv na rukama, ali vremenom će izgubiti svoju moć", kazao je on.

Podvlači da je ulogu Ide ostvarila Agata Kulesza koja je sa likom koji igra vrlo sličnog i jakog karaktera, te osoba koja prvo razmisli prije nego što progovori.

Naglasio je da je izabrao opciju crno-bijelog filma smatrajući da to pomaže napraviti apstraktnu realnost, kao i da je riječ o univerzalnoj priči ispričanoj kroz historijski kontekst.

Takođe je istakao da se kroz prikaz karaktera ljudi i njihovog odnosa mnogo više može reći o istoriji nego kada se prepričavaju istorijski događaji.

Publika u Otvorenom kinu u srijedu uveče gledala je nešto potpuno drugačije - kineski triler "Crni ugalj, tanak led" režisera Yi'nan Diaoa.

XS
SM
MD
LG