Subota, 23. maj/svibanj 2015, 06:15 CET

Srbija

Šesta runda dijaloga: Brisel će dovesti do kompromisa

Zastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU
Nakon pete, a pred početak šeste runde dijaloga, Beograd i Priština su još uvek ukopani u svojim oprečnim pozicijama u pogledu postizanja dogovora o ovlašćenjima Zajednice srpskih opština na Kosovu, ali diplomatski izvori bliski kabinetu visoke predstavnice EU Catherine Ashton, sigurni su da će kompromis na kraju biti postignut.

Dok je kosovska strana spremna da prihvati uspostavljanje zajednice opština sa srspkom većinom, ali ne i to da ona dobije zakonodavna i izvršna ovlašćenja i da bude zamena za skupštine opština, srpski premijer Ivica Dačić ne prihvata da to telo nema nadležnosti, da funkcioniše kao nekakva NGO i da se sve čime se bude bavila svede na, kako se izrazio, objavljivanje časopisa i organizovanje okruglih stolova.

On je rekao da će državni vrh Srbije u petak razgovarati o nastavku dijaloga sa kosovskim zvaničnima, da je Beograd zainteresovan da se u dijalogu ostvari napredak, ne zbog Evropske unije i datuma za pregovore sa EU, nego zato što je potrebno rešiti te probleme.

Šef srpske vlade je novinarima kazao i da mu više ne daju da priča o podeli Kosova iako i dalje smatra da je to najbolje rešenje, da je Srbija napravila dosta kompromisa, a na kraju ih zamolio:

„Tako da – ne pitajte me šta ću da radim, veoma je teško i ne znam.“

U osvrtu na ulogu Evropske unije, Dačić je rekao da se Evropska unija ponaša neutralno, da ne nameće stavove nijednoj strani u dijalogu, ali da želi da problem reši. Otkrio je, međutim, i šta mu često u Briselu govore:

„Oni stalno govore – mi nećemo na Kosovu Republiku Srpsku. Pa, ko spominje Republiku Srpsku? Nadležnosti koje smo mi predvideli za Zajednicu srpskih opština su mnogo niže, ali zašto ne bi postojao neki drugi primer regionalne vlasti koji postoji svuda u svetu?“, upitao je Dačić.

Uprkos trenutnoj velikoj udaljenosti između Beograda i Prištine, diplomati u Briselu bliski kabinetu Catherine Ashton, kako prenosi dopisnik Radija Slobodna Evropa Rikard Jozwiak, sigurni su da će kompromis tokom marta, a možda i početkom aprila, biti postignut, a da se ovo što se sada demonstrira u dvema prestonicama predstavlja pozicionisanje dvaju pregovarača za domaću upotrebu:

„Ono što kažu diplomati bliski kabinetu Catherine Ashton, koji vrlo pažljivo prate dijalog, a sa dvojicom od njih sam pričao, jeste da je ovo što se u Beogradu i Prištini trenutno događa bura u časi vode, drugim rečima, da Tači i Dačić manje-više pričaju priče za domaću upotrebu, a da će kad ponovo sednu za briselski sto, na kraju postići neku vrstu kompromisa. Saradnici Catherine Ashton smatraju da Zajednica srpskih opština neće dobiti preterano jaka ovlašćenja jer je to nemoguće, ali da, s druge strane, neće biti ni puka NGO, kao što sada priča gospodin Tači. Dakle, biće postignut sporazum koji će predstavljati neku sredinu između te dve krajnje pozicije. Glavni problem za koji traže rešenje jeste kakav će biti odnos između te zajednice i centralne vlasti u Prištini. Ono što smatraju u kabinetu Catherine Ashton jeste da treba da se uspostavi široka decentralizacija. To bi značilo da bi se operativne, dnevne, odluke donosile na lokalnom nivou, ali da bi Zajednica trebalo o svemu tome da obaveštava Prištinu“, kaže naš briselski dopisnik.

Da će kompromis između Prištine i Beograda biti postignut veruje i analitičar Predrag Simić, ali dodaje da to neće biti rezultat dobrovoljnog popuštanja Beograda ili Prištine, već insistiranja Brisela. Evropskoj uniji je veoma stalo da joj ne propadne ovaj značajan diplomatski napor na Balkanu i ona će, uz logistčku podršku Vašingtona, definisati linije kompromisa koje će Beograd i Priština prihvatiti, a zauzvrat dobiti šargarepe – Srbija datum početka pristupnih pregovora sa EU, a Kosovo viznu aboliciju i proces koji vodi do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže Simić:

„Ne vidim manevarski prostor, pre svega za Dačića, a ni za Tačija, zbog domaćeg javnog mnenja, da naprave kompromis i zato mislim da će presudno biti gde Zapad vidi tu liniju kompromisa. Meni se čini da će ona biti verovatno nešto između entiteta i ovog što traži Tači. To su, dakle, pitanja na koja će pre svega morati da odgovori evropska diplomatija i da, praktično, prinudi obe strane na kompromis. Zašto? Zato što od prekida ovih pregovora štetu ne bi imali ni Dačić ni Tači – tačnije, imali bi štetu, ali i jedan i drugi bi to lako mogli da predstave kao borbu za nacionalne interese; najveću štetu od neuspeha pregovora imala bi Evropa koja bi se, po kozna koji put u poslednjih dvadeset godina, pokazala nesposobnom da rešava balkanske probleme. Mislim da je to motiv zbog čega će na kraju – da li već 4. marta ili u nekoj rundi kasnije – oni prosto morati da arbitriraju“, veruje Simić.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. godine. Iste godine dobila otkaz od miloševićevskog rukovodstva te kuće, zbog aktivnosti u Nezavisnom sindikatu RTB i nepristajanja na režimsku ratno-huškačku propagandu. Za Radio Slobodna Evropa radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Džemal
01.03.2013 14:47
Već davno sam slušao priču kako se je pop Ćira utopio u bunaru zato što su mu spasioci tražili da "daa ruku", a on jadnik nije navikao "davat"........(već samo uzimat, a oni nisu ponudili da uzme) i tako izgubio glavu.

Tako bi se i Srbiji moglo desit da na kraju izgubi sve, jer nije navikla davat, a došlo vtijeme DAJ-DAM.

Zbog toga smatram da je Che Gevara upravu; ako Srbija želi dobiti sjever Kosova, mora dati jug Srbije - što bi neki rekli "ti meni moje, ja tebi tvoje.
KAD SE MIJENJAJU VREMENA, MORAJU SE I NAVIKE.........!

Ime: Гојко Grad: Република Српска
01.03.2013 13:00
"Glavni problem za koji traže rešenje jeste kakav će biti odnos između te zajednice i centralne vlasti u Prištini. Ono što smatraju u kabinetu Catherine Ashton jeste da treba da se uspostavi široka decentralizacija" -- Објаснио !! И ми у БиХ треба да урадимо ту широку што већу децентрализацију !!!

Ime: Srbin Grad: Novi SaD
01.03.2013 04:09
Republika Vojvodina treba da bude sledeca neovisna drzava i da se ocepi od srbije...jer mi iovako nemozemo napred svaki dan nas provocira beograd kosto su radili albancima 1989 do 1999...uzas je ovde ziveti

Ime: Che Gevara
01.03.2013 01:09
Ni Brisel ni Vashington nece "republiku srpsku" na Kosovu. Naucili su lekciju sa velikim zakasnjenjem. Nakaznu tvorevinu u Bosni su oni stvorili dozvoljavajuci "da se isplati" na masovnim zlocinima stvaranje jednonacionalnih monstrum tvorevina. Tri nekadasnje mjesne zajednica (danas varosice) plus severni dio Kosovske Mitrovice i da hoce ne moze biti neka tkz "republika sumska" na Kosovu.Sve ono sto dobiju Srbi na severu Kosova dobice i Albanci na jugu Srbije - u Presevskoj dolini. Pravo i pravda treba da budu univerzalni.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Ko je Vučić Aleksandar

Dok nacija đuska u ritmu hita, na koji se primila za tili čas, Vlada deli kolače (hleb će sledeći put). Na licu mesta došao i premijer, osmotrio sve ministre, a oni pocrvenili, baš ko što su ambasadori koji su se raspitivali za sudbinu zaštitnika građana
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

SB: Ekonomija Gaze na ivici kolapsa

Ekonomija Gaze je na ivici kolapsa, a njena stopa nezaposlenosti je sada najviša na svetu, zahvaljujući blokadama, ratu i lošoj upravi, sudeći prema najnovijem izveštaju Svetske Banke.

AI: Tortura u ukrajinskom konfliktu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti inetrnešnal saopštila je da je sakupila ogromnu količinu dokaza da ukrajinske snage, provladine milicije i antivladini separatisti vrše torturu ili maltretiraju zarobljenike, opisujući tu praksu kao rasprostranjenu i učestalu.

EU: Bliže veze, ne i članstvo za istočne susede

Sa istočnim evropskim susjedima - bliže veze ali ne i perspektiva članstva, najkraći je zaključak dvodnevnog samita evropskih lodera danas završennog u Rigi. Slično je i sa davno obećnim bezviznim režimom za Gruziju i Ukrajinu koji će čekati do kraja godine i konačne odluke Evropskog savjeta.