Dostupni linkovi

Šest decenija postojanja: Muzička akademija Sarajevo na margini


Sa press-konferencije, 29. januar 2015.
Sa press-konferencije, 29. januar 2015.

Muzička akademija Sarajevo obilježava 60 godina postojanja. Proslavljanje ovog jubileja trajaće tokom cijele godine uz brojne prigodne programe. Međutim, ističe rukovodstvo ove visokoškolske ustanove, Akademija je od osnivanja podstanar, a odnos bh. vlasti prema najstarijoj muzičko-obrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini je ispod svakog nivoa.

"Nema dovoljno društvene podrške niti podrške vlasti. Ne samo što nemamo zgradu, mi smo negdje na margini", kaže dekan Ivan Čavlović.

On je istaknuo na konferenciji za medije da je primarni zadatak Akademije edukacija, te promovisanje muzičke nauke. Naveo je da ova akademija spada u red srednjih akademija poput onih u Ljubljani, Grazu, Skoplju ili Cetinju, ali da to ne znači njenu osrednjost.

"Mi imamo jednog vrlo važnog čovjeka u umjetničkoj muzici - Cvjetka Rihtmana koji je osnovao ovu akademiju, osnovao operu u Sarajevu i institut (Folkorni institut u okviru Zemaljskog muzeja BiH, op.a.), bio akademik. Međutim, Rihtman još uvijek nema svoju ulicu u Sarajevu, a imaju neki drugi. Jedan čovjek nam je otvoreno rekao: 'A, šta ste vi - nekakve violinice i trubice. Nama treba nešto drugo'. Zašto imamo ovakve stavove - zato što bh. društvo nema strategiju kulturnog razvoja, osim jedne koja nije baš najbolja, a pogotovo nema strategiju razvoja umjetnosti", kategoričan je Čavlović.

Ivan Čavlović
Ivan Čavlović

Akademija je smještena na dva, za razliku od prethodnog jednog sprata. Ima 20 soba na 1.037 metara kvadratnih u kojima vježba više od 300 studenata a što je, prema današnjim standardima, odavno prevaziđeno. Trenutno su stalno zaposlena 43 profesora i oko 45 honorarnih profesora, a trebalo bi biti angažovano, tvrdi Čavlović, 150 predavača.

"Uprkos našim problemima, a jedan od prvih je prostorni, zatim kadrovski i finansijski, mi ostvarujemo projekte koje nemaju druge akademije. Ja znam da nijedna muzička akademija nema Chamber Music Festival (Festival kamerne muzike), da nema Sonic Studio. Mnoge akademije imaju bogatiju koncertnu djelatnost, ali mi imamo koncertnu sezonu", ističe Ivan Čavlović.

Prodekan za nastavu i naučnoistraživački rad Senad Kazić podvlači da Akademija ima zastupljene sve muzičke smjerove. Riječ je o osam odsjeka za 15 smjerova i 25 studijskih programa. Naveo je podatak da je tokom 60 godina postojanja Akademija obrazovala oko 2.000 diplomanata, te 17 doktoranata.

Profesor Vedran Tuce za RSE

Vedran Tuce, profesor klarineta i prodekan za koncertnu djelatnost, za RSE kaže: "Sarajevo nema koncertnu dvoranu. Muzička akademija Sarajevo nema svoju zgradu. Umjetnik je najskuplji obrazovni proizvod na svijetu, upravo jer proističe iz te fenomenalne nastave jedan na jedan. Ono što rade profesori Akademije je herojski posao. Nije tajna da su primanja jednog profesora Muzičke akademije duplo manja nego na nekom većem fakultetu." Kompletan intervju možete pročitati ovdje.

Govoreći o značaju rada Akademije kada je riječ o novim kadrovima, prodekan za koncertnu djelatnost Vedran Tuce ističe da su prije deset godina 70 do 80 odsto članova Sarajevske filharmonije bili stranci, dok danas oko 95 posto sastava popunjavaju svršeni studenti Akademije.

"Prošle godine Muzička akademija napravila je oko 50 koncerata kroz tri svoja programa. Takođe, svake godine naši studenti donesu u prosjeku pet do deset nagrada sa međunarodnih takmičenja", naglasio je on.

U godini obilježavanja jubileja biće organizovano pregršt sadržaja poput Majskih muzičkih svečanosti, Sarajevo Chamber Music Festival, Sarajevo Sonic Studio i Sarajevo Guitar Festival.

Takođe, prirediće se i naučni simpozijum "Žene nositeljice tradicijske prakse" i "Položaj muzičke pedagogije i umjetnosti u savremenom bh. društvu: profesori Muzičke akademije u umjetnosti i nauci".

Predviđeno je i predstavljanje monografije Muzičke akademije povodom jubileja, te Zbornika radova povodom 110 godina od rođenja Jelene Dopuđe.

U planu su i izvedbe "Fantastične simfonije" Hectora Berlioza i mjuzikla "Mamma mia" koje za prilike muzičkog života Sarajeva predstavljaju istinski raritet, a tu je i predviđena praizvedba opere "Zmaj od Bosne" bh. kompozitora Asima Horozića.

Povodom jubileja na Akademiji je postavljena i prigodna izložba. Na 15 panoa sa fotografijama prikazana je bogata djelatnost studenata i profesora ove visokoškolske institucije.

XS
SM
MD
LG