Dostupni linkovi

Pojačano obezbeđenje Nikolića, Hag bez komentara


Tomislav Nikolić za vreme predizborne kampanje dok je još bio u stranci Vojislava Šešelja i nosio bedž sa njegovim likom, maj 2008.
Tomislav Nikolić za vreme predizborne kampanje dok je još bio u stranci Vojislava Šešelja i nosio bedž sa njegovim likom, maj 2008.
MUP i BIA proveravaju informacije o pripremi atentata na lidera naprednjaka Tomislava Nikolića. Ovo je poslednja u nizu vesti o navodnom planiranju ubistava državnih zvaničnika i političara, gde su pre Nikolića na meti, istina drugih naručioca, bili i predsednik države i ministar policije. U prilično haotičnoj političkoj situaciji nije baš sasvim lako identifikovati šta su ozbiljne informacije o mogućim atentatima, kažu stručnjaci.

Spisak zvaničnika čija je bezbednost ugrožena u poslednje vreme sve je duži, barem prema informacijama koje su ili zvanično sapštene ili procurele u javnost. Počev od predsednika države, preko ministarke pravde i ministra policije, tužioca za ratne zločine, pa do jednog od opozicionih lidera. Poslednje navode o ugroženosti Tomislava Nikolića policija ozbiljno proverava, tvrdi prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

„Mi smo preduzeli mere pojačanog obezbeđenja Tomislava Nikolića i preduzeće se mere da se proveri istinitost ovih navoda. Svaka od tih izjava mora da bude proverena i da postoje materijalni dokazi za sve ono o čemu se tu govori“,
izjavio je Dačić.

MUP Srbije nije dao medijima informaciju o pripremi atentata na Nikolića, tvrdi dalje Dačić, i objašnjava da je i on sam dobio tu informaciju od jednog drugog državnog organa, ali nije rekao kojeg.

Sve počelo od Simovića


Za razliku od slučajeva kada se govorilo o postojanju indicija da se pripremaju atentati na visoke državne zvaničnike javnost je za ugroženost Nikolića saznala od medija. Kao i da je naručilac tog ubistva njegov doskorašnji stranački lider i haški zatvorenik Vojislav Šešelj. Šešeljevi radikali tvrde da je to gnusna laž. Nataša Jovanović, poslanica radikala saopštila je ministru policije i svoju teoriju zašto je takva informacija plasirana:

„Strah zbog toga što će on svjim dolaskom ovde izazvati ne samo medijski sektakl nego će se u mnogome i politička scena u Srbiji promeniti“
, trdi Jovanovićeva.

Sam Nikolić je medijima rekao da je cela priča stigla od nedavno uhapšenog člana zemunskog klana Miloša Simovića. U Bezbednosno – informativnoj agenciji nemaju dilemu da preko navoda o Nikolićevoj ugroženosti ne treba preći, potvrđuje za RSE Jovan Stojić, portparol BIA:

Nerma Jelačuć, arhiv, foto: Branko Vučković
“BIA planira da obavi razgovor sa Milošem Simovićem ali na okolnosti njegovih saznanja potencijalne ugroženosti Tomislava Nikolića ali zna se način na koji se to vrši”, pojašnjava Stojić.

U Haškom tribunalu, u čijoj se pritvorskoj jednici nalazi Vojislav Šešelj, za sada neće istupati u javnost. Potparolka suda Nerma Jelačić za RSE kaže da je za sada sve na nivou spekulacija:

„Ukoliko se nešto konkretno pokaže naravno da će se Haški tribunal konkretnije i izjasniti. Međutim, za sada smo samo dobili medijske spekulacije“, izjavila je Jelačić.

Politička igra


U poslednje vreme učestale su informacije o postojanju indicija o mogućim ubistvima. Da je spisak onih čija je bezbednost ugrožena duži svedoči i informacija koliko osoba iz političkog života ima policijsko obezbeđenje, osim onih koji imaju pravo na to po osnovu obavljanja državne funkcije. Te podatke je saopštio ministar policije na skupštinskom Odboru za bezbednost.

“I tu nema nikakve tajne. Kada je reč o bivšem predsedniku Vlade Vojislavu Koštunici njega obezbeđujemo po mestu stanovanja. Nije želeo da ima stalno obezbeđenje tokom celodnevnog kretanja. Obezbeđivan je do sada Tomislav Nikolić po mestu stanovanja, od pojavljivanja ove informacije dok se ona ne proveri, on ima i celodnevno policijsko obezbeđenje. Obezbeđuje se Čedomir Jovanović, obezbeđuje se Vuk Drašković, posle napada na Velimira Ilića razgovarali smo da se ostvare neki koraci i u tom smislu”
, kazao je Dačić.

Koliko informacije o navodnim pripremama atentata mogu biti verodostojne, zašto je došlo do njihovog učestalog plasiranja, te zbog čega nadležni organi nisu do sada saopštavali rezultate istrage.
Svaka priča bilo koga, čak i najmanje pouzdanog zaštićenog svedoka ili najbeznačajnijeg beogradskog podzemlja, mora biti proveravana, upozorava Dobrivoje Radovanović.


U prilično haotičnoj političkoj situaciji nije baš sasvim lako identifikovati šta su ozbiljne informacije o mogućim atentatima na visoke državne zvaničnike ili političare, kaže Dobrivoje Radovanović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

“Moguće je da su te informacije deo neke političke igre. Međutim, ozbiljni ljudi ne bi smeli da se olako odnose prema tome čak i da jesu političke igre. Svaka priča bilo koga, čak i najmanje pouzdanog zaštićenog svedoka ili najbeznačajnijeg beogradskog podzemlja, mora biti proveravana”, ocenjuje Radovanović.

Naš sagovornik ne sumnja u to da policija ozbiljno proverava ovakve informacije ali kaže da problem može biti ako se njihov rad zasniva samo na jednom izvoru:

“Jedino je pitanje koliko su ti pouzdani podaci njima dostupni. Poznato je da ti zaštićeni svedoci mogu iskonstruisati priče da bi izvukli što veću korist za sebe”
, zaključuje Radovanović.

*****
Više o celom slučaju pretnji Tomislavu Nikoliću, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstu: Da li je Šešelj naredio ubistvo Tomislava Nikolića
XS
SM
MD
LG