Dostupni linkovi

Suđenje Šešelju: Optuženi ponovo traži višemilijunsku odštetu


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj uputio je Haškom sudu (ICTY) ponovno zahtjev za odštetom od 12 milijuna eura zbog preko 11 godina boravka u pritvoru bez presude (do 1.lipnja 2014.godine – 4.115 dana).

Šešelj je na 56 stranica opširno podsjetio suce na međunarodno zakonodavstvo, te dao detaljan popis troškova svog boravka u pritvoru, troškova posjeta obitelji, pravnih savjetnika, obiteljskih prijatelja i dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) te troškova pravnih savjetnika i obrane. Zatražio je pri tom naknadu za psihičke i tjelesne boli sebe i članova obitelji te odštetu za strah koji je navodno pretrpio u pritvoru.

Šešelj je primjerice zatražio milijun i 100 tisuća eura za odštetu SRS-u koju je sud oštetio odvojivši od nje njezinog lidera – čime je stranci, prema mišljenju optuženog, nanio izbornu štetu.

Podsjetimo, Šešelj se dobrovoljno predao Haškom sudu 2003. godine, dok je suđenje za zapovjednu odgovornost nad zločinima dobrovoljaca SRS-a i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) – počelo četiri godine kasnije, nakon štrajka glađu optuženog i njegove borbe da mu se dozvoli – da se zastupa sam.

Optuženi: uhićen sam zbog Đinđića

U svom zahtjevu za odštetom, kojeg je već upućivao sudu, Šešelj je napisao kako je uhićen bez pravnog osnova i to jer je bivši premijer Srbije Zoran Đinđić 2003. godine zatražio od bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte „da odvede profesora Vojislava Šešelja i da ga ne vraća nazad, ali ju je također upozorio – da će s njim imati velikih problema“.

„To nije više velika tajna budući da je Carla del Ponte to sve opisala u svojim memoarima“, ustvrdio je Šešelj poričući s druge strane – da je on utjecao na dužinu pritvora i procesuiranja, što je nedavno izjavila i glasnogovornica suda.

Podsjetimo, Šešelju je prvostupanjska presuda trebala biti izrečena u listopadu prošle godine, ali je iz tročlanog sudskog vijeća diskvalificiran sudac Frederik Harhoff – na zahtjev optuženog. Nakon toga došlo je do odgađanja izricanja presude, a nakon što se cijeli slučaj našao u pitanju, suci su odlučili da se postupak nastavi, odnosno da se izrekne prvostupanjska presuda - nakon što se zamjenski sudac upozna sa slučajem.

Nakon cijelog skandala i daljnjeg natezanja oko nastavka i sudbine procesa – prvostupanjski suci su prošli mjesec odlučili pustiti Šešelja na privremenu slobodu, zatraživši od država Srbije i Nizozemske osiguravanje uvjeta pod kojim bi ga se transferiralo iz haškog pritvora u Beograd.

Hoće li se to dogoditi ostaje još za vidjeti budući da je Šešelj zatražio bezuslovno puštanje na slobodu, a haško tužiteljstvo – osiguranje mjera da optuženi ne ugrožava žrtve i svjedoke tijekom boravka u Srbiji, kao i da se vrati u Den Haag kad to bude naloženo.

Zahtjev za odštetom Šešelj je uputio 10. lipnja ove godine, a sud ga je objavio u četvrtak – kao 521. do sada podnesen podnesak od strane optuženog.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG