Dostupni linkovi

Šešelj između Haga i Beograda


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vlada Srbije treba do naredne srede da odgovori Haškom tribunalu da li može da pruži garanciju da će haški optuženik Vojislav Šešelj, ako bude privremeno pušten na slobodu poštovati uslove – kućni pritvor, uz zabranu komunikacije sa javnošću. Garancije Vlade su obesmišljene, jer haški optuženik unapred kaže da ih neće poštovati – izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i predsednik saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, a zagrebački advokat Ante Nobilo prognozira da će Hag u tom slučaju morati da promeni uslove, kakvi, inače, nisu postavljeni ni jednom haškom optuženiku. U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da Šešelj traži da bude pušten na slobodu do izricanja presude, jer je to jedino u skladu sa medjunarodnim pravnim normama.

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za zločine protiv čovečnosti u ratovima 90-ih godina, sa 12-ogodišnjim stažom haškog pritvorenika i dvogodišnjim čekanjem na presudu, odbija i garanciju Vlade Srbije, ali i uslove pod kojim Haški tribunal namerava da ga pusti na privremenu slobodu. Šta će uraditi Vlada Srbije, može li dati garancije za nekoga ko unapred kaže da uslove neće poštovati, a može li Tribunal uprkos volji pritvorenika, sprovesti ovu odluku?

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić potvrdio je za B92 da će Vlada do naredne srede odgovoriti na pitanje Tribunala ali nije direktno rekao kakav će odgovor biti.

„Te garancije su”, kaže Ljajić, “na ovaj način, posle Šešeljeve izjave, obesmišljene. Jer, garancije imaju smisla ako imaju saglasnost onoga za koga se daju. Inače, da se mi jurimo, da se preganjamo, da ugrožavamo bezbednost zemlje, to ne dolazi u obzir.“

Vojislav Šešelj traži da mu se ukine pritvor i da bude pušten na slobodu, kaže za RSE Zoran Krasić, potpredsednik Srpske radikalne stranke. Šešelj, kaže Krasić, odbija „da mu se pritvor u pritvorskoj jedinici zamenjuje kućnim pritvorom na nekoj lokaciji u Beogradu odnosno Srbiji. Onda to nije privremeno puštanje na slobodu. Kućni pritvor je pritvor. Po članu 65 Pravilnika Haskog tribunala privremeno puštanje na slobodu je moguće do početka sudjenja i tokom sudskih pauza. A kod Šešelja je situacija potpuno jasna. Suđenje je suštinski završeno, čeka se samo presuda. Tako da treba da se primeni druga odredba, o ukidanju pritvora. Jedino što može da bude ograničeno je sloboda kretanja, da ne napušta svoju državu, da vrati pasoš i ništa više. A ukidanje pritvora je poštovanje prezumpcije nevinosti.“

Ceo postupak protiv Vojislava Šešelja od 2003. godine kada se predao Tribunalu do danas, prepun je presedana, kaže Ljajić. Umesto što vruć krompir prebacuju na Vladu Srbije, trebalo bi da otvoreno kažu da Šešelj ide iz pritvora u Tribunalu u pritvor u Srbiju i da je za to nadležna Srbija. I da kažu kako da se to sprovede, ukoliko nema saglasnosti onoga na koga se to odnosi. „Prema tome, Tribunal je napravio problem i on traži način da taj problem izveze Srbiji“, kaže Ljajić.

Ante Nobilo
Ante Nobilo

Zagrebački advokat Ante Nobilo, koji je svojevremeno bio u timu odbrane Tihomira Blaškića, potvrđuje da nijedan haški optuženik nije puštan na privremenu slobodu pod uslovima kakvi se postavljaju Vojislavu Šešelju:

„Do sada se ovakvi restriktivni uslovi nisu tražili ni od koga.“

Na pitanje da li je to po pravilima Suda, Nobilo kaže da su ta pravila vrlo fleksibilna i da ih sud može različuito interpretirati. „Može dodati ili oduzeti uvjete“, kaže Nobilo.

Nobilo misli da Vlada Srbije neće dati garancije jer ih Šešelj neće poštovati. „Prema tome, taj uvjet će otpasti. Onda neće moći izaći iz pritvora. A ako ga se oni žele riješiti pošto-poto, onda će ga pustiti bez garancije.“

Vojislav Šešelj se nalazi u Ševeningenu nakon dobrovoljne predaje u Tribunalu od 2003. godine, a od pre dve godine se čeka na izricanje presude. On je optužen za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od ‘91. do ‘93. godine u BIH, Hrvatskoj i Vojvodini. Ne samo u Srbiji i ne samo među sve malobrojnijim Šešeljevim pristalicama govori se o tome da je Haški sud odavno u ćorsokaku u tom predmetu. Iako se dobro zna kakvu je ulogu igrao vođa srpskih radikala u Miloševićevoj ratnoj mašineriji, do čvrstih dokaza za ratne zločine, kako se govori, ne samo u kuloarima, nema. Zato i Rasim Ljajić ali i naš zagrebački sagovornik Ante Nobilo slično zaključuju:

Ljajić: “Tribunal treba da kaže da ne može da izadje na kraj sa Šešeljem, da su u velikom problemu.“

Nobilo: “Moguće je da Haški tribunal misli da ga ne može osuditi. I zato ne želi da nanosi dalju štetu svojoj reputaciji.”

XS
SM
MD
LG