Subota, 30. april/travanj 2016, 20:49 CET

  Intervju

  Server: Srbija treba da poruči Dodiku da mu je glavni grad Sarajevo

  Danijel Server
  Danijel Server
  Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Džons Hopkins Univerzitetu ocenjuje za RSE da su očekivane poruke američke državne sekretarke Hilari Klinton i poverenice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak njihovog dijaloga ne znače da Srbija treba da prizna Kosovo. Ocenjuje i da Milorad Dodik i drugi koji ugrožavaju opstanak Bosne i Hercegovine ne treba da se igraju jer Amerika podelu Bosne ni pod kakvim okolnostima neće dozvoliti.

  RSE: Da li je očekivano to što su i državna sekretarka Klinton i predstavnica EU za spoljnu politiku Ešton pokazale razumevanje za stav Srbije da neće priznati Kosovo?

  Server: Mislim da pitanje priznanja još dugo neće doći na dnevni red, pa zato i nisam iznenađen što one na tom pitanju nisu instistirale. Međutim, mnoge članice Evropske unije apsolutno su jasno stavile do znanja da neće biti punog članstva Srbije u Evropskoj uniji ako se ne uspostave potpuno normalni diplomatski odnosi između Srbije i Kosova, ali ulazak Srbije u Evropsku uniju udaljen je verovatno deset godina, ako ne i više, tako da mislim da je još prerano brinuti o tome. Ono na šta Beograd sada treba da se koncentriše, a to mu je moralo često biti stavljano na znanje u razgovorima iza zatvorenih vrata, jeste da Kosova neće biti podeljeno. To je konačno, čak i u svoj dokument unela Evropska komisija. Dakle, to da se neće dozvoliti podela Kosova jeste najvažnija diplomatska poruka poslata Beogradu.

  RSE: Da, gospođa Klinton je takođe rekla da se granice u Evropi neće menjati. Je li to zapravo diplomatski sročena poruka da neće biti deobe Kosova?

  Server: Da, mislim da je to veoma jasna poruka da se granice Kosova neće menjati. Iako neki u Beogradu ne žele da je čuju, to je nedvosmisleno jasna poruka i ne bi trebalo da bude ignorisana.

  RSE: Gospodin Dačić je na brifingu nakon sastanka sa gospođom Klinton i gospođom Ešton rekao da će njegova vlada do kraja svog mandata rešiti otvorena pitanja sa Kosovom i da neće dozvoliti da ta nerešena pitanje ostavi sledećoj generaciji. Zvuči li to ohrabrujuće, tim pre što nijedna vlada od 2000. godine do sada nešto slično nije obećala i može li čovek Dačića u ovom pogledu držati za reč?

  Server: Na Balkanu ništa ne uzimam zdravo za gotovo, ali smatram da je to zaista ohrabrujuće obećanje. Ono nesumnjivo predstavlja radikalan zaokret u odnosu na navike prethodnih vlasti da se problemi gurnu pod tepih i da se koliko god je moguće odlaže donošenje ozbiljnih odluka. Dakle, ova poruka je više nego dobrodošla.

  RSE: Dačić se, međutim, u poslednje vreme bio preigrao pričama o podeli Kosova. To je, kao što je poznato, rezultiralo time da je Evropska komisija u dokument o proširenju unela sintagmu “teritorijalni integritet Kosova” koji će Srbija morati da poštuje. Mislite li da će to pomoći novoj eliti vlasti u Srbiji da shvati i prihvati da je podela Kosova definitivno odbačena kao mogućnost?

  Server: Verujem da bi to trebalo da pomogne. Oni su godinama govorili Amerikancima – to nam nikad nije saopštila Evropska komisija - naime, to da podela ne dolazi u obzir. E, sad su to čuli i od Evropske komisije. A i nezavisno od toga, već dugo vremena je sasvim izvesno da ako samo jedna od 27 država-članica EU kaže da neće prihvatiti Srbiju sve dok bude okupirala sever Kosova, da joj čak neće odobriti ni datum početka pristupnih pregovora sa EU, to je dovoljno da Srbija bude blokirana. Dakle, Srbiji ne treba konsenzus 27 članica za ovakvu blokadu, dovoljno je da samo jedna od 27 zemalja ne da svoj pristanak. Nemačka je, da podsetim, već veoma jasno stavila do znanja da neće prihvatiti podelu Kosova, slično već godinama govore i Velika Britanija, i Švedska, a i mnoge druge zemlje-članice Evropske unije su to isto poručile. To čak važi i za pet država-članica EU koje nisu priznale Kosovo - zato što bi i sa njihovog stanovišta najgori mogući scenario bila podela Kosova.

  RSE: Sudeći prema prvim refleksima nove srpske vlade, očekujete li od nje više ili manje od onoga što su uradili prethodna vlada i Tadić kad je reč o politici prema Kosovu? Da li ste bili iznenađeni što se Dačić sastao sa Tačijem, a što je takvu priliku propustio Tadić?

  Kosovski mediji nakon susreta Tači - Ešton - Dačić u BriseluKosovski mediji nakon susreta Tači - Ešton - Dačić u Briselu
  x
  Kosovski mediji nakon susreta Tači - Ešton - Dačić u Briselu
  Kosovski mediji nakon susreta Tači - Ešton - Dačić u Briselu
  Server: Bio sam iznenađen u tom smislu što nisam znao da će se taj susret dogoditi kad se dogodio, ali sam zadovoljan što se dogodio. Mislim da i taj susret pokazuje, a to je, u stvari, i poenta, da je najvažnije šta će nova vlast uraditi, a ne šta će izjaviti. Ako su, dakle, spremni da povlače prave poteze, a mislim da je susret sa Tačijem bio korak u dobrom pravcu, onda je to najvažnije. Tim pre je to značajno što je bilo mnogo teže Dačiću da se sastane sa Tačijem i Tačiju sa Dačićem, zato što je doživeo mnogo kritike kod kuće zbog tog susreta. Dakle, odgovarajući na vaše pitanje, ja odajem priznanje Dačiću, odnosno, novoj srpskoj vladi što je na taj susret pristala i što je on dobro prošao.

  RSE: Vi podsećate i na to da će Kosovo dobiti naoružane bezbednosne snage iduće godine i da će te snage, ukoliko bude postojala opasnost po teritorijalni integritet Kosova koja dolazi iz Srbije, morati da budu naoružane i trenirane kako bi bile pripravne da se suprotstave takvoj opasnosti. Je li to zvanična američka pozicija?

  Server: Ne, nije, to je moj lični stav. Američka pozicija polazi od toga da na Kosovo nije stizalo nikakvo oružje i oni, koliko ja znam, nisu za to da se stvori još jedna armija na Balkanu. Dakle, to je u potpunosti moj lični pogled na stvari. Svaka zemlja koja ima suseda koji ne priznaje njene granice ima bezbednosnu pretnju i zato mora da se adekvatno naoruža. Činjenica je, međutim, da, ako bi Kosovo bilo napadnuto od strane Srbije, ono ne bi moglo samo da se odbrani i zato mora da ima dobre odnose sa NATO. Dakle, cela ova stvar je sama po sebi logična i očigledna. Kao što rekoh, ako imate suseda sa kojim imate proglem granice, vi morate to imati u vidu kada stvarate svoje oružane snage.

  RSE: Konačno, očekujete li da će put Srbije ka Evropskoj uniji biti ubrzan ili usporen?

  Server: Nemam nikakvu sumnju u pogledu ozbiljnosti namera moje prijateljice Suzane Grubješić kad je reč o ubrzanju puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, a ona je u aktuelnoj srpskoj vladi zadužena za evrointegracije. Međutim, činjenica je, na žalost, da politički momentum Evropske unije za proširenje, za vreme mandata ove vlade neće biti tako snažan kakav je bio za vreme prošle vlade, tako da ne bih bio iznenađen da taj napredak Srbije, koja se suočava sa vrlo dubokim finansijskim problemima, bude u izvesnoj meri usporen. Iskreno, svojim prijateljima u Prištini sam rekao da bi najbolje što bi za sebe mogli da  urade bilo da ubrzaju proces približavanja Evropskoj uniji. Zaista bih voleo da vidim takmičenje između Srbije i Kosova ko će pre stići u Evropsku uniju. To bi, po mom mišljenju, bilo najzdravije takmičenje koje bi Beograd i Priština sebi trebalo da organizuju.

  RSE: Gospođa Klinton izjavila je u Bosni i Hercegovini da je apsolutno neprihvatljivo sedamnaest godina od završetka rata dovoditi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne. Da li je ta poruka pre svih bila upućena Miloradu Dodiku?

  Server: Da, poruka je bila upućena gospodinu Dodiku, kao i nekim bosansko-hrvatskim liderima koji konstatnto prete ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne. Svima treba da bude jasno da se ovakav stav Sjedinjenih država neće promeniti. I ako Dodik nastavi svoju kampanju za nezavisnost Republike Srpske, naići će na veoma, veoma hladan prijem i kod Amerikanaca i kod Evropljana. Kad je u pitanju američka pozicija, ja nemam apsolutno nikakvu dilemu: Amerikanci ni pod kakvim okolnostima neće prihvatiti podelu Bosne. Nadam se i želim da verujem da podelu Bosne ni Srbija neće prihvatiti jer bi to dovelo do stvaranja islamske republike u centralnoj Bosni, a ne bih rekao da bi tako nešto bilo u interesu Srbije.

  RSE: U kojoj meri je Dodikova politička pozicija oslabljena posle lokalnih izbora u Bosni?

  Server: Jasno je da kada izgubite izbore niste ojačani nego oslabljeni, ali Dodikova pozicija je u Republici Srpskoj još veoma jaka i on tamo, nesumnjivo, još uvek igra veoma važnu ulogu. Ja mislim da bi bilo neosnovano verovati da će on brzo otići sa političke scene u Bosni i Hercegovini, naprotiv, verujem da će još dugo biti važan politički akter. Otuda bi on morao da shvati da se rasturanje i podela Bosne neće dogoditi jer se neće dozvoliti i da će se, ako nastavi kampanju u tom pravcu, suočiti sa ozbiljnim diplomatskim konsekvencama.

  RSE: Tadić je negovao svoje odnose sa Dodikom, ali Nikolić i Vučić ne gaje dobre odnose sa njim, u dobroj meri i zato što je Dodik na izborima podržavao Tadića. Treba li po vašem mišljenju i da nastave u istom pravcu, drugim rečima, da ignorišu Dodika?

  Ivica Dačić i Milorad DodikIvica Dačić i Milorad Dodik
  x
  Ivica Dačić i Milorad Dodik
  Ivica Dačić i Milorad Dodik
  Server: Mislim da treba da urade mnogo više nego da samo ignorišu Dodika. Meni se čini da treba da urade ono što je Meseć učinio u pogledu bosanskih Hrvata. On im je nedvosmisleno poručio da je njihova vlada u Sarajevu jer su živeli, žive i živeće u Bosni. Voleo bih da sličnu poruku Nikolić i Vučić pošalju Dodiku. A što se tiče relacija koje ste pomenuli, tačno je da Dodikovi odnosi sa Nikolićem i Vučićem nisu dobri, ali jesu njegovi odnosi sa Dačićem. I ovde moramo biti vrlo oprezni. Ti odnosi nisu samo političke prirode, nego reflektuju i neke druge dimenzije. Mislim da je veoma važno u tom smislu da se građani Srbije zapitaju i zabrinu zbog tih drugih dimenzija odnosa između njihovih lidera i Dodika, da se, ako hoćete, upitaju zašto je Tadić u toj meri podržavao Dodika. Na to pitanje, čini mi se, još nismo čuli odgovor.

  RSE: Pominjete i ne baš zadovoljavajuću ulogu Evropske unije kad je u pitanju Bosna i Hercegovina. U tom kontekstu kažete i da Evropska unija vodi separatne pregovore sa Republikom Srpskom i Federacijom BIH. Da li vas plaši to da bi takav koncept mogao neosetno da se nametne, zašto ste to uopšte pomenuli?

  Server: To sam pomenuo zato što mislim da je to loša ideja. To se, štaviše, ne nameće samo kao ideja nego i kao praksa. Činjenica je da se Evropska unija u velikoj meri separatno bavi Republikom Srpskom. Tu praksu treba da prekine zato što će ona, ako ne bude zaustavljena, dovesti do podele koju EU želi da izbegne. Centralna vlada Bosne i Hercegovine je ta koja treba da vodi i implementira sve korake u evrointegracijama zemlje i niko iz Evropske unije neće ništa dobiti ako se bude pregovaralo separatno sa Republikom Srpskom; naprotiv, time se mogu stvoriti veliki problemi.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Spasoje Grad: Aleksandrija
  07.11.2012 00:32
  Kako nekad samo malo treba da sve bude isto a u stvari potpuno razlicito. Dovoljno je da Dodik javno ponavlja kako priznaje BiH kao svoju drzavu a da privatno i misli i radi sta god hoce i Amerikanci ce biti zadovoljni. Isto tako, uvazeni g. Server tvrdi da SAD nikad nece priznati podjelu BiH. Tako su govorili i za Jugoslaviju. Kao necemo mi dijeliti BiH, jer smo je vec podijelili u Dejtonu. Republici Srpskoj je svjesno dato 49 posto teritorije, citaj akcija u Dejtonu, da ne mogu biti vecinski vlasnici a da mogu uvijek praviti glavobolju onima koji imaju 51 posto. Tu racunicu nisu pravili ni Srbi ni Bosnjaci vec Zapad i ko to ima u vidu bice mu jasno kakva je sudbina i buducnost Bosne i Hercegovine.

  Ime: Donato
  05.11.2012 19:52
  Zar nisu mogli naci neku bolju fotografiju Danijela Servera. Ako i dalje ista slika ostane "Imer iz Gjilan-a" i "Ja ovdje iz svemira" ce u znak protesta skratiti svoje maratonske komentare.
  Odgovor

  Ime: Anonimus Grad: B& H
  06.11.2012 15:30
  Gospodine, kada bi culi koliko godisnje zaradjuje gospodin Server, pojeli bi svoje vlastite usi (bez obzira kako izgledale), ako mislite da bi komentari kao vas bili pametniji ako bi uz njih bila slika autora, obratite se urednistvu RSE (posaljite svoju sliku koja ce ih sigurno impresionirati).U znak protesta mozete poceti pistati pametne komentare, ili prestati da ih uopste pisete, bojim se, nece vam uspjeti ni jedno ni drugo.

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Grad Velikog belog šefa
  05.11.2012 15:10

  Server: SAD treba da poruči Tačiju da mu je glavni grad Beograd!


  Zvanično je utvrđeno da 40% Amerikanaca ne zna koji im je glavni grad. Eto širokog polja delovanja za D. Servera, da ovih 120 miliona Amerikanaca nauči gde im je glavni grad.
  Odgovor

  Ime: Dr Mans
  05.11.2012 19:26
  Djukic
  Paralele su vam glupe. Vasi komentari su za one kojima je IQ ispod 50%.
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Drmanje
  06.11.2012 09:47
  Znači razumeli ste? Bravo! Drago mi je da je kometar prilagođen i Vašim mogućnostima.

  Ime: vaso Grad: srbijanac
  05.11.2012 01:11
  nezna dodick gde je supalj,dok prst ne gurne,a kamoli,da zna koji mu je glavni grad
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.11.2012 16:01
  Banja Luka@Da je on iz Laktasa,ni po'jada,ali nije!On je iz sela Bakinci u okolici Laktasa,gdje je"vuk domaca zivotinja,a"lisica postu nosi!"
  Odgovor

  Ime: Banja Luka
  05.11.2012 14:13
  Kada je Dodik iz sela Laktasa (okolina Banja Luke) dosao u Banja Luku -pomislio je da je stigao u Pariz. San mu je bio da bude glavni u Banja Luci -i zelja mu se na kraju ostvarila. Sarajevo -je za njega inostranstvo. Kada putuje za Beograd misli da je otisao za Tokijo.
  Sta reci vise ???
  Odgovor

  Ime: djukljanovic Grad: stolac
  06.11.2012 01:59
  Sarajevo je za sve nas mahala sa stotinu minareta. Grad koji je nekada bio evropski sada je mahalski. mahalski se prica i radi. Mahalski se sjedi u kafani. Placu Sarajlije, oni pravi rodjeni tu i kojima su roditelji Sarajlije.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.11.2012 19:56
  djukljanovic@Pa taj problem je bar lako rjesiv djukljanovicu.Jednostavno zaobilazis Sarajevo u sirokom luku,i problem rijesen.Znam,bode tebe ta slika i kada je vidis na TV-u,ali i to se da vrlo lako rijesiti.Prvo sto moras uraditi je,da otvoris prozor,a onda kroz taj prozor bacis svoj TV aparat,i problem rijesen.
  PS.Znas li ti djukljanovicu,zasto toliko minareta postoji u Sarajevu,(Teheranu)koji tebe bodu u oci?Reci cu ti.Zato sto ste ih onako nemilosrdno rusili u toku rata.Vi ravno 534,a HVO ravno 80.Imas li sta za dodat djukljanovicu?
  Da ti pravo kazem,ni ja nisam pobornik tolikih vjerskih objekata,(u zivotu nisam usao ni u jedan)ali sta da se radi.Da ih niste onako bestijalno rusili,ne bi ih danas gradili toliko.Cak sam ubjedjen,neke su se izgradili iz inata,jbg.

  Ime: Goran
  04.11.2012 23:09
  Sta bi dao da sam novinar kalibra Branka Trivic ili Omer Karabeg
  Odgovor

  Ime: Monti
  05.11.2012 14:23
  Uci skolu i obrazuj se. I naravno ne budi nacionalno opterecen...i uspeh je tu.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  03.11.2012 09:29
  ZA JA OVDJE.Gospodine,kao prvao,ne razumete nista,kao drugo,vi niste izgleda bili na Kosovu nikada,pa ni za vreme ratnih destava.Pa moram ja da vam dam odgovore na sve ova pitanja.Prvo,Ja ne gledam crno/belo,nego pisem ti istinu.Drugo,Mi smo imali jednu autonomiju,tipa ogranicenog,i mi smo trazili status Republike u okviru sfrj.Zato smo to trazili.Jer je bilo najave,procitaj malo dublje,da ce posle smrti TITA,Srbija revidirati ustav iz 74,i povratiti autonomije u savoj okvir.Albanci,nije tacno da su trazili pripajanje Albaniji,nego sam ravnopravan status u sfrj.Nije krajem 90,tih,nego odmah posle 1989,Srbija je nasrnula na ukidanje autonomije Vojvodini,i na TERORISTICAN nacin i uspevala.Ona je pogazila ustav sfrj,i to su jedva cekali ostale federalne jedinice,da bi posle bile slobodne i otisle svojim putem.Uzmite,samo za primer,za sve ovo sto kazem,DA JE SRBIJA PO UKIDANJU AUTONOMIJE KOSOVA I VOJVODINE,ONA POSLE USPOSTAVA MARIONETSKU VLAST U CRNOJ GORI,OBARA RUKOVODSTVO U SARAJEVO,ISLI SU DA OBARAJU RUKOVODSTVO U ZAGREB,ALI KADA JE DOSLO U SLOVENIJI RED,TU IM NIJE USPEO,I KRENULI NAZAD.Sda mi reci meni,KO JE OVDE CINIO TERORIZAM ,Albanci sa Kosova,ili srpska drzava.Mislim,da je svo ovo maslo Srbije,pod parolom ugrozenosti srba i crnogoraca.a pa bi dosla do stvaranje velike Srbije.Slusaj izjave Seselja,Velka kadijevica,borisava jovica,ili milosevica na Gazimestanu,kada je pretio ratom.Srbija ili ima da bude po njenoj volji,ili nema da postoji.s.milosevic,28.06.1989,gazimestanKosovo.Reci ti meni ko je ovde TERORISTA.Nije se moglo sa Srbijom nikako dialogirati.Jer su oni imali fiktivan cilj.I gospodin Rugova,pozvao je milosevica da vrati ustav iz 1974,ali ovaj nije hteo ni da misli o tom zahtevu.On je mislio da je Kosovo Srbija,i nema nikakvih razgovora o toj temi.Ali,nije bilo tako.Pa sada ti odgovori na sve ova pitanja.Znamo mi za zapad.Ali mi smo im ZAHVALNI,sto su sprecili Srbiju na GENOCID,i sto su joj rekli gde su joj granice,i da na Kosovu ona nema sta da trazi vise.Ona je na Kosovu dosla kao okupator 1912 godine,i vreme joj je bilo da IDE odavde.A nas su dva puta u istoriji NAS BRANILI AMERIKACI,STO IM NECEMO ZABORAVITI NIKADA.Onaj ko je Albanac,mora ovo da svati da su nam AMERIKANCI nasa braca.I nikada da ne smeju da zaborave njihovu pomoc.A sto se tice te Vojne baze,AMERIKE,to je i nasa baza.Ostace ona tu dok oni hoce.aLI NE VERUJ DA CE kOSOVO IKADA OSTATI BEZ AMERIKE.Pa i ono ne veruj da ce ,po vasim zeljama,AMERIKA SE RASPASTI.To su vase ZLO NAMERE,I ZNAM JA DA VI JEDVA CEKATE DA SE AMERIKA RASPADNE,KAO LESINARI.Ali na vasu ZAS,AMERIKA NECE ZA DUGO RASPATI,JER JE ONA NAJVISE POMOGLA LJUDIMA KOJIMA JE CINJENA NEPRAVDA.Necu dalje s tobom,pa mislim da ti je dovoljno ovo,ako mozes da odgovoris.
  Odgovor

  Ime: Prijedor
  05.11.2012 00:29
  Imere ne trosi dzaba rijeci na ovog "ja" taj se cas javlja iz "RS" cas je od "ovdje" sto po njemu dodje daleko od Srbije. Nekad je branilac srpske politike a nekad se pravi lud stavom "svi su krivi". Izgleda neka podvojena licnost ili sta vec? A sto se tice politike Srbije, vjerovali smo im svi dok se nismo jedni po jedni opekli a veceg Jugoslovena od mene nije bilo. Cak sam s nevjericom do zadnjeg dana gledao kako odvode moje komsije u logore i objekte do juce pod kontrolom iste JNA, mnogi se nisu vratili.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  01.11.2012 15:15
  ZA JA OVDJE.Gospodine,morao sam da prekinem za kratko vreme iz teh.razloga.Ali,ocu da ti odgovorim i na to,sto je Hasim Thaqi tada,za vreme bombardovanja,nije bio premijer Republike Kosova,niti je bio javna licnost.On je bio jedan vojnik,koji nije mogao da seta tamo vamo,nego je imao svoj zaklon tamo negde,Posle on je uzdignut,i voljom gradjana dosao na to mesto,i ja mislim da savrseno obavlja svoj posao.Nije se eksponirao na nacionalnoj osnovi,sto bi bilo jako stetno pre svega za njega samoga,dok tvoji gorepomenuti funkcioneri mogli su da sprece taj rat,i taj juris na nas Albance,da bi imali pravo danas da kazu da mi mozemo sa vama da zivimo.Oni jos dan danas nas provociraju,na svaki moguci nacin.Za nas Albance je jako ponizavajuca rec METOHIJA,koju ona dvojica,pa i ostali upotrebljavaju na svaki dan,i svaki cas,i na drugui stranu zaboravljaju da su na Kosovu ucinili GENOCID,i strasne stvari,etnicko ciscenje,i sve najcrnije,da je SULUDO TRAZITI OD ALBANACA DA ZIVIMO SA BILO KAKVOM SRBIJOM.TO JE NEMOGUCE,prosto.Ja sam taj prvi,pa i moja familija,koji ni pod kojom cenom,pa i po ceni zivota da ne zivimo sa tvojom SrbijomMi smo doziveli najstravicnije stvari,gde su mi 13 clanova porodice nestali ili ubijeni.Milsim da su za sve krivi i ona dvojica sto ih napomenuo.Kda bi ti doziveo ono sto sam ja doziveo,nicim izazvanim,ne bi ni ti pristao sa takvim pod isti krov.Kazi da nije tako.Kosovo od 1989 kada nam su ukinuta i ta mala prava sto nam je dao pokojni TITO,i to sa razlogom nam je dao,jer smo se borilii mi u drugom svetskom ratu,gde smo davali Heroje,i bilo je angazoovani u ratu Albanci,milosevic i njegova klika,bulumenda,poput takvih,nas su ugusili,da mi kazemo jednom zbogom,i necemo vise sa takvima.Mozes da zamislis kako onaj TERORISTA,PLJACKAS LOPOV,kostunica doneo srpski ustav u jeku pregovora u Bec,kako je uvrstio Kosovo kao sastavni deo Srbije,.Mozes da zamislis kako HAJDUCKI kao u kolubari,ili na severu Kosova karrao je taj gospodin LOPOV.Ona nijhe ni odrzavao javnu raspravu o donosenju ustava.On nas nije uvrstio ni kao manjina,niti kao narod,a oce Kosovo.E malo morgen.Taj terorista nikada vise njegova noga na Kosovu,TTaj ne zasluzuje ni da pisem o njemu,jer kao sto vidis,dovoljno nam probleme pravio,i vama i namma sa PETRIOTSKOM PLJACKOM na severu Koosova.Ali i to ce da ima svoj kraj,uskoro se nadam,.
  Odgovor

  Ime: Ja Grad: Ovdje
  01.11.2012 17:37
  Gosp. Imer, obicno ne diskutujem po forumima, ali ovaj cu put napraviti mali izuzetak... Vas neobicno obiman odgovor na moje jednostavno pitanje pokazuje da, ipak gledate crno-bijelo... Prvo, nisam Srbin i zivim, hvala Bogu, daleko od te te drzave. Drugo - znam da su Albanci sa Kosova bili zrtve. Trece - Tito jeste dao siroku samoupravu Albancima koju ONI SAMI ne prihvataju i poslije 1981. otvoreno propagiraju secesiju i pripajanje Albaniji. Vratite se malo i procitajte istorijske izvore zapadne provenijencije, a ne srpske. Cetvrto - krajem 90-tih danasnji priznati politicari Kosova pocinju "oslobadjanje Kosova" teroristickim akcijama, napustajuci politiku MIRNE REZISTENCIJE koju je zagovarao gospodin Rugova i koja je dugorocno davala rezultate (citajte zapadne izvore, a ne srpske, pa cete vidjeti da je istine tu negdje). Peto - Nadam se da niste naivni toliko da povjerujete da Vas Zapad voli, pa i Vaseg premijera. Pokusajte da im trazite da zatvore vojne baze i povuku "svoje investicije" sa Kosova u korist, recimo, turskih ili kineskih... Vas prmijer ne bi ni izasao iz kuce a svi njegovi grijesi i prljava proslost bi bila u novinama, a onda zna se - "demokratski procesi n Kosovu"... Sesto - sve te pomenute informacije koje pokusavate proturiti do B 92 dostavite zapadnim medijima i to ce biti pun pogodak...
  Kao sto rekoh - Srbi gledaju crno-bijelo, ali ni Vi Kosovari se ne razlikujete tako da su za Vas sve prognoze vrlo lose... Vrticete mrznju dugo, dugo u krug zrtvujuci sve sljedece generacije i narastaje... Pozdrav.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  01.11.2012 15:00
  ODGOVOR ZA JA-OVDJE.Gospodine,salazem se sa tobom,ali ovoga puta bicu jako iskren,i potrudicu se da ti dam sasvim korektan odgovor.Sto se mojega presednika moje Vlade tice,to sto si cuo ti,cuo sam i ja,ali nista od toga ne stoji.Pricalo se da postoji ona famozna ZUTA KUCA,ali na vasu zalost,NISTA OD TOGA NE STOJI i nije nista tacno.To su dezinformacije SDB.Srbije,koja na svaki nacin pokusava da nam nanese stetu,ali mislim i do negde uspeva.Bicu jakokorektan,veruj mi.Sto se tice moga presednika Vlade,ja sam ubedjen,a i dosta sam zainteresovan da znam bar nesto okonjega,ali verujte da nema nista,sem spekluacije,tipa,PRODAO FARMERKE,KRAO PO SVAJCARSKOJ,DA JE RADIO TO I TO,ali ja ti kazem da nista od toga ne stoji.Mada,tokom bombardovanja,mi smo bili sasvim UGUSENI od strane Srpskih vlasti,jer su oni bili koncentrisani na proterivanju naroda Kosova van Kosova,bili su na svaki cosak,i na svaki metar Srpska vojska i policija.Zamisli da je na Kosovu redovne vojske bilo ih je 180.000 vojnika,i 80.000 policajaca.Mislim,prema teritoriji Kosova,taj broj je dovoljan bio da rasporedis na svaki 5 kvadratnih metara po jednog uniformisanog coveka.Pa sada mi reci,da li bi ti mogao nesto da radis pored takvih oruzanih snaga,da si bio na nasem mestu?Mislim da ne bi mogao ni ti ni Hasim Thaqi.Imas opet nesto sto nisi znao.Nama na Kosovu Srpska Drzavna bezbednost iako su oni povuceni sa Kosova,OSTAVILI NAM SHIK.Taj famozni SHIK je formiran od strane SDB.Srbije.Oni su radili iskljucivo po nalozima SDB Srbije.Oni su zajedno sa SDB,Srbije,operisali i zna se sta su jos radili.Pocev od kidnapovanja,pa i dalje.Znamo tacno ko su ti ljudi,i cime se bave.Uzmi samo pogledaj INSAJDER B92,I tamo imas Nebojsu Covica koji je bio presednik kordinacionog tela za Kosovo.On,na jedno postavljeno pitanje novinara o trosku narodnog novca na Kosovu,odgovara ovako,PA ZNATE LI VI STA JE BILO NA KOSOVU 17.MARTA 2004 GODINE.Dakle,pisao sam i o njemu,ali su gospoda Srbi mislili da ja ,eto pisem bez veze.Pa taj Nebojsa Covic je organizovao 17 mart.On je taj novac trosio sto je platio one koji su digli narod na demostracije.On im je dao INSTRUKCIJE,ko gde i \sta treba da radi.Ljudi iz SHIK su organizovali te famozne demostracije,tog prokletog 17 marta,a Nebojsa Covic je bio u manastir u Gracanici,i otud je sve telefonom dao direktive i uputstva.Toi svi znamo.Ne mogu da stupim u kontakt sa novinarima b92.i njima detaljnije da im dam sve podatke i da ih objave.Ali neka,imamo jos takvih kao NAZIM BLACA,koji ce da progovore,i na kraju rezultat ce biti SDB-SHIK,SESTRICKE PARTIJE,ILI ORGANIZACIJE.E sada,da se vratim kod gospodina Premijera Thacija,koliko on bio povezan sa SHIK-om,ostaje da se vidi,ali ja ne verujem da je on ista znao.Dakle JA,verujem da on nije se umesao s njima,iz prostog razloga jer mi svi oni koji su bili SHIK,pobegaju od njega.Videcemo i to.Ali,radi se na tome,pa ce neko od ovih iz SHIK-a lose ima da se ISPECE,DEBELO.Molim rse za objavu.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  31.10.2012 12:58
  Gospodine Serveru,jeste,u pravu ste,ali ima neke probleme.Naprimer,Srbija oce da za stolom sedu Rukovodioci poput Nikolica Tomislava i Ivice Dacica.Ja mislim,da nasa vlada ne sme da sedne sa onom dvojicom,jer su ODGOVORNI i osumnjiceni za GENOCIDNO DELOVANJE NAD Kosovom od 1989 pa sve do kraja 99.Ja mislim da moja vlada treba da kaze jednom STOP,i necemo sesti sa takvim sumnjivim licioma za koje su osnovano se sumnja da su izvrsili genocid nad nama.Jedan je bio potpresednik vlade Srbije,a drugi je bio portparol te vlade.Isto,Srbija ide dalje u provokacijama.Ona odredjuje i onog julasa vulin i ovog TERORISTU DRECUNA za razgovore o nekim pitanjima.To bi bilo velika provokacija za moju zemlju.Ja bi preporucio mojoj vladi da sa takvima ne sedne za stolom.
  Odgovor

  Ime: Ja Grad: Ovdje
  01.11.2012 01:42
  Gospodine Imere, u pravu ste za neke srpske politicare koji su iskocili ispod Seseljevog ili Milosevicevog sinjela - nemaju sta traziti u dijalogu koji treba povratiti povjerenje na Balkanu. No, mogu li Vas pitati mislite li to isto i za svoje politicare za okruglim stolom? Podsjeticu Vas na teroristicku proslost i kriminalno-korupcionasku sadasnjost Vaseg premijera. A da ne izmisljam imate mnogo dokaza i to na strani Kosovarskih saveznika na Zapadu... I kod Vas i kod Srba postoje samo crno-bijele slike, dakle nema rjesenja dok "ne progledate u boji"...
  Odgovor

  Ime: za Grad: ja
  05.11.2012 01:08
  daj to prevedi.kakve slike kakve boje.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.