Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 14:35 CET

  Programi / Tema sedmice

  Server: Srbija će morati da prizna Kosovo pre nego uđe u EU

  Daniel Serwer
  Daniel Serwer
  Postoji veliki rizik od neuspeha i nacionalističke reakcije na bilo kakvo rešenje do koga se može doći tokom pregovora Beograda i Prištine. Postoje albanski nacionalisti na Kosovu, kao i srpski nacionalisti u Srbiji koji se protive sporazumu, kaže za Radio Slobodna Evropa Danijel Server (Daniel), ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins (Johns). On ipak smata da pregovori idu u dobrom pravcu i da je dosadašnjim sporazumima ostvaren veći napredak nego što su mnogi očekivali.

  Server naglašava da nastavak insistiranja Srbije na suverenitetu nad Kosovom vodi destabilizaciji Balkana. Srbija neće biti u stanju da povrati kontrolu nad Kosovom, a, istovremeno, to je sprečava da uđe u EU. On istovremeno naglašava da će Kosovo priznati i druge zemlje u meri u kojoj uspe da postane funkcionalnija država, sankcioniše organizovani kriminal i obezbedi korektan tretman manjina, uključujući i Srbe.

  RSE: Da li je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova Balkan stabilniji, kako su isticali pobornici ove opcije. Stanje u ovoj regiji je i dalje skopčano sa raznim izazovima imajući u vidu da su još mnoga pitanja nerešena. Srbija je tvrdila 2008. godine da će nezavisnost Kosova izazvati još veće tenzije.

  Server: Smatram da je svima jasno da bi stanje na Balkanu bilo mnogo gore da je sprečeno proglašenje nezavisnosti Kosova. Time bi ojačale nacionalističke snage unutar Kosova, kao i u Albaniji, Makedoniji i južnoj Srbiji. Postavlja se pitanje koliko je dugo moglo Kosovo biti pod međunarodnom upravom i, iskreno govoreći, šta je moglo drugo da se uradi jer je Srbija jasno predočila da je zainteresovana za teritoriju Kosova, ali ne i ljude koji na njemu žive. To je nedvosmisleno pokazano prilikom održavanja referenduma o Ustavu Srbije, kada su kosovski Albanci izbrisani iz biračkih spiskova. Da ponovim, situacija je mnogo bolja nego što bi bila da Kosovo nije proglasilo nezavisnost i mislim da je ostvaren značajan napredak.

  RSE: Osim ovih krupnih političkih pitanja suvereniteta i nezavisnosti,  postoje i svakodnevni problemi kao što su putovanje Albanaca preko teritorije Srbije. Ekonomska saradnja Kosova sa Srbijom je ograničena. Takođe, ono nije uključeno u sve regionalne infrastrukturne projekte. Iako Beograd potencira na dijalogu, istovremeno i dalje bojkotuje skupove na kojima se pojavljuju predstavnici Kosova. Tako je Tomislav Nikolić nedavno odbio da učestvuje na sastanku u Crnoj Gori, na koji je pozvana i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, da bi se kasnije sreo sa njom u Briselu.

  Server: Smatram da, zapravo, Srbija ima problem da se integriše u region Balkana, a ne Kosovo. Kosovo je veoma dobro prihvaćeno od svih zemalja, osim od Srbije. Ako Beograd nastavi sa praksom bojkotovanja regionalnih skupova, onda je to njegov problem a ne Kosova. Ono napreduje. Na primer, napravljen je autoput od Albanije, tačnije od Drača do Prištine. Problem je što nije nastavljen ka Srbiji, do Niša. Dakle, Srbija time gubi i to postaje sve očiglednije.

  RSE: Da li će dijalog, koji se trenutno vodi između Beograda i Prištine, voditi normalizaciji odnosa između njih, tako što će i Srbija i Kosovo na kraju postati članice EU. Ili će taj proces biti prespor što je skopčano sa rizikom od daljeg produbljivanja jaza i jačanja nacionalističkih snaga.

  Server: Postoji veliki rizik od neuspeha i nacionalističke reakcije na bilo kakvo rešenje do koga se može doći tokom ovih pregovora. Postoje albanski nacionalisti na Kosovu, kao i srpski nacionalisti u Srbiji koji se protive sporazumu. Međutim, smatram da pregovori idu u dobrom pravcu i da je dosadašnjim sporazumima ostvaren veći napredak nego što su mnogi od nas očekivali. Dobro je što su se sastala i dva predsednika iako se nisu složila oko nezavisnosti Kosova. Ne mogu da predvidim kada će Kosovo i Srbija učiniti ono što je očigledno nužno, tačnije da međusobno priznaju jedni drugo i uspostave diplomatske odnose. Međutim, uveren sam da Srbija ne može da uđe u EU dok ne reši taj problem.

  RSE: Šta pod tim podrazumevate. Mislite na formalno priznanje. Predsednica komisije francuskog parlamenta za spoljne poslove izjavila je u sredu da se priznanje Kosova može pojaviti kao jedan od uslova na putu Srbije ka EU. U sličnom tonu su i nedavne izjave predsednika Evropskog parlamenta i nemačkog ambasadora u Beogradu. Pominje se kao opcija i dve Nemačke.

  Server: Smatram da će Srbija morati da prizna Kosovo pre nego što uđe u EU. Treba imati na umu da od 28 članica EU, 23 je priznalo Kosovo. Verovatno najmanje desetak njih neće prihvati Srbiju u svojim redovima dok ne prizna Kosovo. No, dovoljno je i da se samo jedna tom uspotivi. Na primer, besmisleno je očekivati da će nemački parlament ratifikovati ugovor o članstvu Srbije u EU, a da ona pre toga nije rešila sva sporna pitanja sa Kosovom. Dakle, Srbija ima dve mogućnosti, ili će ispuniti sve uslove na putu ka EU, ili će se odreći članstva u ovom bloku i opredeliti za neku drugu opciju. U svakom slučaju, čista je fikcija ako bilo ko u Srbiji misli da će moći da uđe u EU, a da pri tom ne reši u potpunosti kosovsko pitanje. Što pre u Beogradu to prihvate, to će biti bolje.  

  RSE: U pojedinim slojevima društva u Srbiji uviđa se ta realnost. Koliko će biti potrebno vremena da to većinski prihvati i politička elita.

  Server: Da, neki ljudi to već uviđaju, mada su mi neki i u privatnom razgovoru rekli da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Međutim, kao što sam rekao, bez toga Srbija ne može ući u EU. To ima i šire implikacije po bezbednost regiona. Ako Srbija ne odustane od teritorijalnih ambicija prema Kosovu, šta mislite kako će reagovati Kosovari. Kako se oni osećaju imajući u vidu takve ambicije suseda koji je skoro četiri puta veći i ima relativno veliku armiju? Šta će biti njihov odgovor? Ovo je problem koji se ne može ostaviti po strani i čekati da sam po sebi nestane za 20-tak godina. Svako se zavarava ako smatra da je to moguće i zato je bolje da se ovaj problem rešava što pre a ne da se odlaže. Smatram da je Dačić spreman da prihvati tu realnost, dok Nikolić nije.

  RSE: A Vućić. On je, zapravo, najmoćniji političar u Srbiji.

  Server: Ne znam kakav je njegov stav o tome.

  RSE: Međutim, Srbija očekuje da dobije makar nešto zauzvrat. Dačić je nedavno govorio o nužnosti sveobuhvatnog sporazuma. Kakvo je rešenje najrealističnije?

  Server: Najrealističnije je za Srbiju da očekuje u potpunosti primenu Ahtisarijevog plana. On omogućava Srbima visok stepen samouprave južno od Ibra, gde je već primenjen, kao i na severu gde nije. Moj savet svima onima koji tragaju za rešenjem da pažljivo pročitaju Ahtisarijev plan, jer to što sada Srbi traže u velikoj meri je već predviđeno pomenutim dokumentom. Istovremeno, Srbija ne može da očekuje da će Albanci prihvatiti njen suverenitet nad Kosovom. Taj suverenitet je suspendovan Rezolucijom UN 1244, a u međuvremenu je to pitanje rešeno u korist nezavisnosti Kosova. Razumem da Beograd to ne prihvata, ali to je stav više od polovine članica Ujedinjenih nacija. Uskoro će biti i pozicija tri četvrtine zemalja. Nastavak insistiranja Srbije na suverenitetu nad Kosovom vodi destabilizaciji Balkana. Srbija neće biti u stanju da povrati kontrolu nad Kosovom, a, istovremeno, to je sprečava da uđe u EU.

  RSE: Ključna tačka spoticanja je sever Kosova.

  Server: Rešenje je u Ahtisarijevom planu plus primena nephodnih sporazuma. I u Srbiji se sve više uviđa da ovaj dokument sadrži mnoge elemente za rešavanja pitanja severa Kosova. Priština neće odustati od tog okvira. Moguć je dogovor. Na primer, subvencije za školstvo i zdravstvo na severu Kosova bi trebalo da se prema Ahtisarijevom planu distribuiraju preko Prištine, pa su u Srbiji zabrinuti da bi kosovske vlasti mogli da blokiraju ta sredstva. To se može rešiti nekom vrstom međunarodnih garancija. Međutim, nije realistično da na severu postoji nezavisni pravosudni sistem.

  RSE: Kosovo je dosada priznalo 96 zemalja. Da li će do 10-e godišnjice proglašenja nezavisnosti uspeti da postane član UN.

  Server: Očekujem da Kosovo na 10-tu godišnjicu biti član Generalne skupštine UN. To iziskuje da Rusija prestane da ulaže veto u Savetu bezbednosti, kao i da Srbija ne traži od Moskve da to i dalje čini. Kada je reč o ostalim zemljama koje nisu priznale Kosovo, većina njih jedva da i zna gde se ono nalazi. Zbog toga Kosovarima predstoji veliki posao da ubede ceo svet ko su i zašta se zalažu. Takođe, Srbija je vodila uspešnu kampanju u cilju sprečavanja nezavisnosti Kosova.  To je diplomatsko rvanje. No, Kosovo će polako ali sigurno dobiti taj meč. Ne znam da li će to Srbija prihvatiti, ali „inat“, koji je prilično rasprostranjena crta u njenom ponašanju, neće joj omogućiti odgovarajuće mesto u međunarodnoj zajednici.

  RSE: Međutim, ne samo u Srbiji već i u pojedinim krugovima na Zapadu ističu da Kosovo ne čini dovoljno u reformama, borbi protiv kriminala, poboljšanju položaja nealbanskog življa, povratku izbeglih Srba. Primer su poslednji incidenti sa uništavanjem nadgrobnih spomenika pravoslavaca na Kosovu zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu.

  Server: Apsolutno se slažem. Kosovo će priznati i druge zemlje u meri u kojoj uspe da postane funkcionalnija država, sankcioniše organizovani kriminal, trgovinu drogom i ljudima, obezbedi korektan tretman manjina, uključujući i Srbe. Rušenje nadgrobnih spomenika Srba na Kosovu je bila apsolutna greška. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje nad Srbima i ostalim manjinama. To je kontraproduktivno.

  Dragan Štavljanin

  stavljanind+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Denis Perkovic
  20.02.2013 02:52
  Ljudi moji, kome je ovdje do sprdacine, raja se uveliko muci, vec godinama, da se samo-obmanjuje, jer nas "komsije" obmanuti ne mogu. Mnogo htjeli, mnogo zapoceli........, i eto, kako zavrsi megalomanija, strah je covjeka da se ne vrate odakle su otpoceli, od Beogradskog pasaluka. Ne treba ih sad masirati, ali nije lako podnijeti sve ove poraze u, prakticno, svakoj od bivsih "komsijskih" republika, mada nisu u svim ratovali. Poraz je utoliko tezi jer se smatraju i boljim i pametnijim i hrabrijim od sviju susjeda. I normalno je da im je nesto poput ove analize vec predoceno od strane EU, no, jos uvijek postoji pusta nada da ce nam ga svima nama, zajedno sa EU i Amerikom, "spustiti", iliti, kako se to po domaci kaze : zaj......o mi njih!

  Ime: Zagrebcanin
  16.02.2013 17:39
  tako je serveru ,zivio ti nama sto godina...objasni ovima u beogradu to ...i da fino sad svi krenemo napred ka EU....srbija prizna Kosovo i sve ce da nam bude uredu....
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  16.02.2013 20:41
  Zivio govornik !!

  Ime: evropljanin
  16.02.2013 12:51
  Sjajna analiza. Sve sto kaze g. Server je apsolutna istina. Ona se nekom moze svidjati ili ne, ali situacija je jasna: Srbija nece moci da udje u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova, kao i dok ne postane clanica NATO-a. Naravno, niko Srbiju ne gura ni u jedno ni u drugo clanstvo. Ako ona hoce da postane ruska gubernija - mozda i moze, ali je pitanje sta ce Rusiji ovakva Srbija, koja joj samo moze komplikovati odnose sa velikim i znacajnim partnerima - Evropom i SAD. Ne bi trebalo da bude dileme ni sta je interes srpskog naroda. Hoce li on da se integrise u slobodan i civilizovan svet, ili ce se zatvoriti u svoju ljusturu i u njoj se ugusiti u despotizmu i tiraniji? Ioile trezvenim i pametnim ljudima je odgovor jasan.
  Odgovor

  Ime: slavomir Grad: fidzi
  20.02.2013 20:04
  srbija ne zeli u nato a ni u eu...mada sa eu nije tako jasno kao sa nato-om...ali ako je tacno sto kaze gospodin a nadam se da jeste onda sigurno necemo u eu...na veliko zadovoljstvo moje..
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  20.02.2013 23:00
  Tamo vam i nije mjesto..
  Odgovor

  Ime: slavomir Grad: fidzi
  21.02.2013 15:50
  iako si izvesno zlonameran nadam se da si u pravu
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.02.2013 21:32
  Kako nece biti zadovoljstvo kad su te jos u osnovnoj skoli tjerali da napamet ucis pjesme Milana Rakica koji je mrzio Europu iz dna duse. Ti mrzis Europu odkad si zaljuljan, ne znas bas najbolje ni zasto ali je mrzis.
  Odgovor

  Ime: slavomir Grad: fidzi
  21.02.2013 15:42
  europa i evropska unija su dva razlicita pojma.ja ne mrzim eu ni iz dna niti sa vrha duse....ali nisam za ulazak srbije u istu i imam razloge za to...a evropa kao pojam je nesto sasvim trece...bolje pitaj sebe da li znas zasto si ti za eu? vidis idu svi ides i ti...a zasto? mislis se ako ostanes sam bices jako usamljen...e vidis tako nezreli razmisljaju a ulazak u politicku uniju nije ili makar ne bi trebala biti odluka nezrelih...vidla zaba da se konj potkiva....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.02.2013 21:19
  Da parafraziram druga Dačića: to što "mi nećemo" u Evropu nam neće vratiti Kosovo!
  Dakle, slavomire, od Kosova nema više ništa, a od Evrope još ništa, na vaše veliko zadovoljstvo.
  Odgovor

  Ime: slavomir Grad: fidzi
  21.02.2013 15:30
  a ko je tebi rekao da moje "nadam se da necemo u eu" ima bilo kakve neposredne veze sa "vracanjem"ili ne vracanjem kosova?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.02.2013 00:56
  Ako se ne varam, upravo to je tema ovog članka - "Srbija će morati da prizna Kosovo pre nego uđe u EU"
  Inače, meni su Vaši motivi nevažni.

  Ime: vuk Grad: ch
  16.02.2013 10:38
  Autoput Nis - Tirana bio bi kljucna saobracajnica i spas za za Srbiju :).
  Na sledecim predsednickim izborima glasam za Kostunicu.
  Odgovor

  Ime: SrbinDNS-ovac
  19.02.2013 20:25
  kostunica vec ima dionice spremne za taj autoput i kaze vreme je da se pravi taj autoput....to ce nam praviti nase firme iz banja luke i , slovenci a mozda i hrvati ako im damo...veliki je to privatnik....i kapitalac....volimo vas iz banja luke
  Odgovor

  Ime: Akabe
  19.02.2013 03:18
  Da li si mislio na autobus Nish Expres ???
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Svedska
  16.02.2013 20:10
  Ja glasam za to da se Seselj odmah pusti iz Haaga,kao Kostunicin protukandidat .
  Odgovor

  Ime: Euklidije
  16.02.2013 19:29
  Mozete vi (i ostali) da glasate i za Majku Terezu ali vam pomoci nema. Srbija lici na veliku barustinu gdje se cuje samo kreket zaba. Srbija vojno nema benzina da stigne ni do severnog djela kosovske Mitrovice a ti hoces do Albanije. Albanija i njen glavni grad Tirana su uostalom vec nekoliko godina unazad clanice NATO-pakta. Ko dirne nju dirnuo je NATO-alijansu koju bi komplet imao za vratom. Tada ni skrivanje u vucjim jamama ne bi pomoglo ni vama ni Voji Kosturu.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  16.02.2013 21:18
  U Srbiji svi prepravljaju motore benzince na gas. A gledam na RTL i u Nemackoj polako postaje trend.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: Brod
  19.02.2013 20:27
  skupo je to stari...a i opasno....ali najbolje je za okolinu i prirodu....nema zagadjivanja ko ovde kod nas u Brodu nemos disati od rafinerije....djeca nam se nemogu izadji igrati na polje
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  18.02.2013 20:50
  А, најбољи је гас у Јагодини.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  19.02.2013 16:34
  A vi ce te u lijepoj vasoj dobiti nemacki gas. Ja cuo od njega malo boli glava.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  20.02.2013 23:03
  A kako ce tek vas da zaboli glava od bacuskinog gasa ?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.