Dostupni linkovi

Server: Pretnje islamista Balkanu treba pratiti


Danijel Server
Danijel Server

Komentarišući poslednji video snimak sa youtuba, koji zemlje Balkana označava kao metu islamskih terorista i najavljuje da će oni osvojiti Srbiju, Bosnu, Makedoniju, Hrvatsku Kosovo, Crnu Goru, Danijel Server, profesor i ekspert za Balkan sa vašingtonskog Johns Hopkins instituta, kaže da ovakve pretnje islamista treba pažljivo i sistematski pratiti, ali da se najava da će Islamska država zauzeti Srbiju ne može shvatiti ozbiljno.

“Ja bih istakao dve stvari. Jedna je da to nije ništa neobično. Imamo mlade ljude i u Sjedinjenim Američkim Državama koji su indoktrinirani da se bore za Islamsku državu. Naša policija, FBI i obaveštajne službe veoma su svesni toga i, kao što je poznato, hapse takve individue s vremena na vreme. S jedne strane, dakle, to nije ništa nepoznato. S druge strane, istorija Balkana, posebno istorija muslimana na Balkanu koji su znatno trpeli u ratovima u Bosni i na Kosovu, može biti izvor neke dodatne motivacije za regrutovanje ljudi za Islamsku državu, ali ja nisam video nikakve statističke podatke koji bi me ubedili da su balkanski muslimani skloniji pridruživanju ISIS-u nego muslimani iz drugih delova sveta.

Naprotiv, mislim da postoje razlozi da se veruje da su oni manje skloni ekstremizmu u odnosu na druge muslimane. Dakle, ove i slične pretnje zahtevaju da budu pažljivo analizirane i sistematski praćene od strane bezbednosnih službi u svakoj od balkanskih zemalja, a zahtevaju, razume se, i njihovu aktivnu saradnju. Ali, hajde da se uozbiljimo – da će Islamska država preuzeti Srbiju, to, ipak, ne može biti shvaćeno ozbiljno, to je puka retorička pretnja i ništa više od toga.”

* Ceo intervju Danijela Servera možete pročitati u nedelju na našim stranicama

XS
SM
MD
LG