Dostupni linkovi

Separatisti okupiraju vladine zgrade, preoteli vojna vozila


Barikade u Slavjansku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Barikade u Slavjansku

Ukrajinsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su pripadnici proruskih snaga preoteli šest oklopnih vozila na istoku zemlje.

Konvoj oklopnih vozila sa naoružanim licima u maskirnim uniformama i istaknutom ruskom zastavom stigao je potom iz pravca Kramatorska u Slavjansk gde ga je pozdravio deo stanovništva koji se nalazi barikadama. U tom gradu proruske snage zaposeli su zgrade policije i Službe državne bezbjednosti.

Jedan od vojnika koji se pridružio separatistima u Slavjansku, a koji kaže da je bio pripadnik ukrajinske vojske, rekao je da nije mogao da puca "na sopstveni narod".

Gradonačelnica Slavjanska izjavila je da naoružani proruski separatisti dele naoružanje lokalnom stanovništvu.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da je presrela komunikaciju prema kojoj su ruski komandanti naredili proruskim separatistima “da pucaju i ubijaju” nakon što je zvanični Kijev pokrenuo operaciju u cilju povratka kontrole nad zauzetim vladinim zgradama u istočnoj Ukrajini. SBU ističe da snimljeni razgovori potvrđjuju da pobunu “otvoreno predvode oficiri ruske vojne obaveštajne službe”, kao što je to bio slučaj i na Krimu.

Separatisti su, istovremeno, upali u zgradu uprave u glavnom gradu regije – Donjecku.

Portparol Gradskog vijeća Donjecka rekla je da je najmanje 20 ljudi naoružanih kalašnjikovima preuzelo kontrolu nad zgradom. Ušli su u zgradu tražeći da se u regiji organizira referendum o pretvaranju Ukrajine u savez regija sa širim ovlastima lokalnih zajednica.
Barikade u Slavjansku
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


Predsednik ukrajinske Vlade Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da “izvozi terorizam” u Ukrajinu koristeći prikrivene načine da organizuje naoružane separatiste koji napadaju ukrajinske snage i zauzimaju državne zgrade. “Ruska Vlada mora odmah da opozove svoje obaveštajne grupe, osudi terorizam i oslobodi institucije”, poručio je Jacenjuk, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio kako je Ukrajina "na rubu građanskog rata".

Ukrajinske snage sigurnosti pokrenule su u utorak "antiterorističke" operacije na istoku i zauzele aerodrom u Kramatorsku. Rusija opovrgava optužbe Ukrajine i Zapada da organizuje proteste. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako će ipak učestvovati na sastanku u Ženevi u četvrtak, gde za isti sto treba da sednu EU, SAD i Ukrajine.

Prema mišljenju zvanične Moskve, glavna tema tog skupa trebala bi biti ustavna reforma u Ukrajini koja će dati veća ovlašćenja stanovnicima područja u kojima su u većini Rusi.

Predstavnik Ukrajine u seedištu UN-a u Ženevi Jurij Klimenko kazao je, pak, da federalizacija Ukrajine "nije na dnevnom redu ".

"Ukrajina na ovom sastanku neće raspravljati o unutrašnjim problemima zemlje, pa stoga ni federalizacija Ukrajine nije tema za ovaj skup", poručio je Klimenko.

Moskva je okrivila vladu u Kijevu da podstiče nemire u istočnoj Ukrajini ignorisanjem prava građana koji se ruskim jezikom služe kao prvim.

S druge strane potpredsednik Vlade Moldavije Eugen Karpov osudio je propagandnu kampanju u cilju izaziva tenzija u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje. On je kazao za Radio Slobodna Evropa da pojedini krugovi u Moskvi i Tiraspolu da žele da se u Pridnjestrovlju ponovi scenario sa Krima, negirajući tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je Pridnjestrovlje „u blokadi“ – ekonomskoj i u smislu slobode kretanja.
XS
SM
MD
LG