Dostupni linkovi

Seksulano zlostavljanje dece prekriveno tišinom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na uzrastu od 10 do 18 godina, u svakom školskom odeljenju u Srbiji, četvoro dece je doživelo neku vrstu seksualnog nasilja, a još četvoro poznaje nekoga kome se to dogodilo. Tek u sedam odsto slučajeva nasilje je prijavljeno policiji, pokazali su to preliminarni rezultati prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, koju je uradio Incest trauma centar.

U trenutku dok čitate ovaj tekst, u svakom školskom odeljenju u Srbiji, dvoje dece je izloženo seksualnom nasilju, rekla je predstavljajući rezultate prve ovakve studije u Srbiji, direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić. Deca osnovnoškolskog uzrasta seksualno nasilje obelodanjuju najpre porodici koja im po pravilu ne poveruje, dok se mladi u srednjim školama najčešće poveravaju drugarici ili drugu koji su skloniji da im ukažu poverenje.

Veliki je problem što u polovini slučajeva ništa nije preduzeto. Dakle, mi odrasli kada smo čuli, kada se dete poverilo, ništa nismo uradili. Ono što nas posebno zabrinjava, jer je ovo krivično delo, u samo sedam procenata je prijavljeno policiji”, navodi Dušića Popadić.

Od petoro dece koja su preživela seksualno nasilje, četiri su devojčice i jedan dečak, dok je najčešće mesto gde se nasilje događa kuća, u 32 odsto slučajeva. Zabrinjavaju i podaci da deca na društvenim mrežama primaju, ili su izložena eksplicitnom seksualnom sadržaju, u 22 odsto slučajeva.

Studija pokazuje da je deci najteže bilo da saopšte ko je počinilac, 62,1 odsto njih odlučilo je da ne identifikuje počinioca. Strah, osećanje krivice, stid su, prema iskustvima u praksi Incest trauma centra, osnovni faktori koji to sprečavaju.

Predstavljanje studije
Predstavljanje studije

Ovi rezultati bi, prema rečima Dušice Popadić, trebalo da posluže izradi nacionalne strategije za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom.

Zakon prilično dobro reguliše sankcije, međutim lični stavovi profesionalaca ne odgovaraju onome što su propisi, ne prate ih i ne primenjuju”, dodaje ona.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Zorana Lužanin rekla je da je novom sistematizacijom formirana grupa za prevenciju nasilja u školama, i istakla da će rezultati pomoći u vraćanju vaspitne uloge škole.

"Jedna od novina koje će ministarstvo predložiti je da u okviru svakog predmeta, svakog udžbenika, deo bude posvećen međupredmetnim kompetencijama ili prepoznavanju onoga što decu čeka u realnom svetu", rekla je Lužanin.

Predstavljanje rezultata istraživanja
Predstavljanje rezultata istraživanja

Predstavljanju rezultata prisustvovao je i šef Kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt, koji je naveo da je edukacija veoma važna dimenzija u savladavanju nasilja, ali i tabua u vezi sa ovim krivičnim delom.

Zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt podsetio je da je prevencija nasilja deo pregovaračkog poglavlja 23 za Srbiju.

Nadam se da će za rezultate ove studije imati sluha oni koji odlučuju o politici i da će doprineti prevenciji seksualnog nasilja i zlostavljanja dece”, rekao je Benedikt.

U anketiranju je učestvovalo 2.053 dece, iz 97 osnovnih i srednjih škola pedesetak gradova Srbije, te više od 500 roditelja. U izradi studije su učestvovali i Ministarstvo prosvete, Jedinica za prevenciju nasilja i Centar za promociju zdravlja žena.

XS
SM
MD
LG