Dostupni linkovi

Šekspir na srednjoškolski način


Proba predstave
Proba predstave

U četvrtak uveče počinje drugi Šekspir festival, u Čortanovcima u blizni Inđije. Ove godine ovaj petodnevni festival ugostiće i jednu mladu, amatersku glumačku trupu iz Novog Sada: gimnazijalce koji Šekspirova dela izvode na engleskom jeziku.

Dvadesetak učenika gimnazije „Isidora Sekulić“ svake nedelje marljivo radi na scenskom nastupu i na učenju teksta koji je, prema njihovim rečima, ponekad veliki izazov.

„Na primer, ja sam imao ulogu koja je zahtevala od mene da govorim engleski uz francuski akcenat. Bilo mi je teže da spojim dva jezika iako sam ranije učio i francuski“, objašnjava jedan od glumaca, Milutin Studen.

„Ja sam imam mušku ulogu, što je veoma interesantno, to je stvarno veliki izazov za mene i prilika da se oprobam u nečemu zanimljivijem“, kaže učenica Milica Okiljević.

Njihova mentorka Bosiljka Trifunović Vernački kaže da se oko svega dogovaraju, a da bi se neko priključio grupi mora da govori tečno engleski i da ima želju da glumi.

„U svakoj generaciji može se naći ekipa od njih deset – petnaest koji su baš onako željni znanja, avanture, i koji žele da na kvalitetan način provedu vreme. Stvarno je teško izabrati učenike, pošto svi moraju vrhunski da govore engleski, zatim moraju da imaju i glumački potencijal, i naravno da nemaju strah od nastupa. Često se dešava da neko ima vrhunsko znanje engleskog ali ima problem sa samopouzadnjem“, rekla je ona.

Nastup na Šekspir festivalu nije prvi veliki izazov za ove mlade. Naime, pre tri godine ova dramska sekcija je gostovala na tradicionalnom engleskom festivalu drame za mlade koji važi za najveći britanski festival ove vrste.

„Mi smo bili tih godina jedna od četiri dramskih trupa iz inostranstva. U poslednje vreme nam je Šekspir u fokusu, da li će to biti komedija ili tragedija, zavisi od dogovora, zajednički biramo komade, oni predlažu ja predlažem pa šta već ispliva na površinu“, priča mentorka.

Mladi kažu da su se u rad sekcije uključili jer im pomaže da unaprede svoj nastup ali im predstavlja i pravu zabavu.

„Prvenstveno sam se pridružio ekipi jer sam i u osnovnoj školi voleo da glumim, a posebno volim aplauz kada sam na sceni“, priznaje Aleksandar Ignjatijević.

„Pokušala sam da nađem nešto što mi najviše odgovara. Kada sam saznala za ovu grupu, odlučila sam se da se pridružim ekipi“, objašnjava gimnazijalka, Isidora Bokan.

Ovi mladi će poslednjeg dana Šekspir festivala,30. juna izvesti predstavu „Kako vam drago” u Kulturnom centru Inđija.

Na ovogodišnjem Šekspir festivalu učestvovaće pozorišta iz Belorusije, Irana, Makedonije, Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici. Događaj će otvoriti predstava „Perikle“ režisera Nikite Milivojevića. Reč je o praizvedbi u Srbiji, jedne od najređe igranih Šekspirovih drama u svetu.

XS
SM
MD
LG