Dostupni linkovi

"Šekspir" na obali Dunava


Vila u kojoj će biti održan festival u Čortanovcima
Vila u kojoj će biti održan festival u Čortanovcima

Posle prvog Šekspir festivala koji je prošle godine prvi put održan u Čortanovcima u blizini Novog Sada, Vojvodina će krajem juna ponovo ugostiti pozorišne ansamble iz raznih krajeva sveta koji će izvoditi predstave nastale na osnovu Šekspirovih tekstova.

Drugi Šekspir festival na obali Dunava u Čortanovcima i ove godine će ponuditi interesantne adaptacije šekspirovih drama. Osim gostovanja i nastup pozorišnih trupa iz Belorusije, Irana, Makedonije i Srbije, organizatori su obezbedili i radionice i predavanja šekspirologa i umetnika. Predstva koja će otvoriti festival je "Perikle" u režiji Nikite Milivojevića. On kaže da je reč o prvom izvođenju ove drame u Srbiji.

"Perikle je među nekoliko tekstova koji se najređe igraju od Šeksira,i moj razlog pored toga što nikad kod nas nije izvođen, je da otkrijemo tekst koji ne znamo na scenama, ali sa druge strane ima nešto bajkovito i zanimljivo u tim tekstovima. Šekspirolozima je inače ovaj tekst posebno interesantan kao jedan od poslednjih Šekspirovih, jer on ne sadrži one elemente koji su karakteristični na ovog autora", objašnjava reditelj.

Milivojević dodaje da su se organizatori potrudili da ove godine u pratećem programu festivala spoje nespojivo. Naime, trenutno pokušavaju da obezbede izlazne vize jednoj pozorišnoj trupi iz Irana koja izvodi "Magbet".

"To jedan vrlo poseban svet u ovom trenutku, pa je razlog više da ako ih dovedemo ovde, to bude veliki uspeh za nas. Ako dođu kod nas biće i na glumačkoj radionici jednog američkog stručnjaka. Mislim da je upravo spajanje nespojivog glavni zadatak ovog festivala", kaže on.

Macbeth Catatonia Theater Group
Macbeth Catatonia Theater Group

Pokrajinski sekretar za kulturu, Slaviša Grujić kaže da je Šekspir Festival dokazao da za njega postoji mesto na mapi kulturnih događaja Srbije.

"Očigledno je da je ovakva jedna manifestacija pun pogodak posebno u ovom ambijentu i u na ovakav način. Mislim da je jako dobro što Nikita pokušava da ovaj festival proširi na jednu opštu misao da je šekspir dostupan svima i da je deo svih nas, da se Šekspirova dela mogu čitati na različite načine i da su uvek interesantna", smatra Grujić.

Na ovogodišnjem Šekspir Festivalu koji će trajati od 25. do 30. juna, ukupno će biti izvedeno pet predstava. Ovaj pozorišni događaj je od ove godine postao deo Mreže evropskih Šeskpir festivala, kao jedini festival van granica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG