Dostupni linkovi

Primjena presude Evropskog suda ili nepriznanje izbora


Sjedište Vijeća Evrope u Strazburu
Sjedište Vijeća Evrope u Strazburu
Ako BiH do oktobarskih izbora ne uskladi Ustav i Izborni zakon sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“, postoji mogućnost da Vijeće Evrope izborne rezultate proglasi nelegitimnim i nevažećim. To bi za BiH moglo imati ozbiljne posljedice, uključujući i suspenzije od strane evropskih institucija.

Bosna i Hercegovina mora preduzeti konkretne poteze na primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“ i izmjenom Izbornog zakona omogućiti ravnopravno učešće na izborima i pripadnicima ostalih. U suprotnom, Vijeće Evrope tražiće poništenje izbornih rezultata, upozoreno je na sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, kaže Milica Marković, član delegacije Parlamenta BiH u ovom tijelu:

„BiH ozbiljno rizikuje da se izborni proglase nelegitimnim što se tiče Vijeća Evrope, ali to bi moglo značiti ne samo za Vijeće Evrope nego i za neke evropske institucije. A što se tiče Vijeća Evrope, ako bi s njihove strane rezultati bili proglašeni nelegitimnim, to bi značilo direktno suspenziju BiH iz članstva Vijeća Evrope. Mislim da je to posljednje upozorenje političarima BiH da što prije urade taj posao.“


Na ovu mogućnost javno je upozorio nedavno i član CIK-a BiH Suad Arnautović, ističući kako postoji mogućnost i odgode izbora do usvajanja zakona:

„Član 2.2 Ustava BiH govori o supremaciji Evropske konvencije za ljudska prava i njenih protokola nad svim domaćim pravom, dakle i nad Ustavom i nad zakonima BiH.“


No, ova je izjava od strane CIK-a, ali i političkih subjekata ocijenjena kao Arnautovićev privatni stav, te je rečeno kako o odgodi izbora nema ni govora.

Izvještači u BiH sredinom aprila


Na neophodnost usvajanje izmjena Ustava BiH u pravcu usklađivanja s Konvencijom o ljudskim pravima, Vijeće Evrope upozorava zemlju još od 2006. godine. Presudom u Strazburu to je postala i pravna obaveza koja povlači i posljedice, kaže za RSE specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope i šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Caroline Ravaud:
Šta će se desiti ako izbori budu održani po starom sistemu? Izraženo je jasno upozorenje da će Skupština Vijeća Evrope razmotriti hoće li prihvatiti akreditive nove parlamentarnu delegacije BiH koja bi došla nakon izbora i hoće li ona biti uopšte prihvaćena.


„Izvještači Monitoring komiteta će sredinom aprila posjetiti BiH i vidjeće postoji li politička volja da se amandmani uvrste u Ustav. Ako se ne uvrste, izvijestiće Komitet i mogu zatražiti hitnu raspravu o ovom pitanju. Šta će se desiti ako izbori budu održani po starom sistemu? Izraženo je jasno upozorenje da će Skupština Vijeća Evrope razmotriti hoće li prihvatiti akreditive nove parlamentarnu delegacije BiH koja bi došla nakon izbora i hoće li ona biti uopšte prihvaćena. Ukratko to bi značilo - ostanite kući.“


Istovremeno proceduru izmjene Zakona i Ustava Parlament BiH još nije počeo iako se izbori moraju raspisati u maju. Akcioni plan Vijeća ministara je utvrđen i članovi radne grupe naredne sedmice će morati dostaviti viđenje rješenja, kaže zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić. Napominje, međutim, kako postoji brže, alternativno rješenje:

„Amandmani na Ustav BiH po mišljenju predlagača - Stranke za BiH u potpunosti implementiraju i eliminiraju diskriminaciju po nacionalnoj i teritorijalnoj pripadnosti. Ima izlaz. Ja mislim da bi to trebalo vratiti Ustavno-pravnoj komisiji.“


Posljedice bi bile višestruke


BiH će učiniti sve da ispoštuje odluku suda, ali nikada nije naveden rok do kojeg se to mora uraditi. Ako ne uspije, niko nije kriv, kaže zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda državnog Parlamenta Dušanka Majkić:

„Nećemo biti krivi jer učinili smo sve što smo mogli. Svakako se mora voditi računa da se malo kada zemlje odlučuju za izmjene ustava u godini izbora. I drugo, odgovornost same zemlje za diskriminaciju prema drugima nije toliko odgovornost BiH jer mi nismo pravili taj ustav.“

Ukoliko Vijeće Evrope odluči da ne prizna rezultate izbora, to bi značilo da novi saziv Parlamenta, ali i državnog Predsjedništva, ne bi bio prihvaćen kao legitiman, što bi izazvalo ozbiljne posljedice na domaćoj političkoj sceni, ali i u euroatlantskim procesima. Posljedice su višestruke, kaže Caroline Ravaud:

„Zabrana prisustvovanja delegacije BiH sjednicama zemlji će narušiti imidž. Neuspjeh da se napravi smislen napor na provođenju presude ’Sejdić - Finci’ također će zemlji dati lošu reputaciju.“


Odluka suda je jasna, kaže analitičarka Svetlana Cenić - i ako niko izvana ne može poništiti izbore, posljedice su opasne i višestruke:

„Ali je činjenica da bi se moglo desiti da ih niko ne prizna kao legitimno izabrane, što znači opet izolaciju i znači jedan haos za BiH.“

Da Vijeće Evrope misli ozbiljno pokazuje i to da posljednje upozorenje dolazi kao odgovor na nedjelovanje po nedavnim zaključcima Monitoring komiteta ove institucije kada je BiH jasno stavljeno do znanja da mora izmijeniti Ustav i uskladiti ga sa demokratskim principima - jer će, ukoliko se to ne dogodi, biti zemlja sa najsporijim napretkom ka evropskim institucijama u regiji.

Pročitajte i ovo:
Nacionalne manjine moći će se kandidovati za vrh vlasti?

Strazbur osudio BiH zbog diskriminacije Roma i Jevreja
XS
SM
MD
LG