Dostupni linkovi

Sećanje na Janiku Balaža


Pre dvadeset i pet godina, početkom novembra preminuo je jedan od najpoznatijih novosadskih muzičara - Janika Balaž. Ovaj svetski poznat tamburaš je jedan od retkih umetnika koga prisvajaju svi: i Romi i Srbi, Hrvati i Mađari. Uprkos tome on je do kraja svog života ostao Novosađanin.

Janika Balaž rodio se u Lukinom selu u blizini Zrenjanina. Svoju muzičku karijeru započinje u Bečeju gde je svirao violinu sa svega deset godina.

Radio je i u Crnoj Gori za Radio Titograd, gde je usavršio sviranje tambure. U domaćoj javnosti postao je poznat kada se zaposlio na Radiju Novi Sad. Bio je član “Velikog tamburaškog orkestra”. U toj medijskoj kući radio je do kraja svoje karijere. Svoje noći provodio je u novosadskim kafanama i na Petrovaradinskoj tvrđavi svirajući sa svojim
orkestrom.

Njegov izuzetan talenat osim domaće javnosti prepoznao je i svet: bio je poznat u Americi, Africi, Australiji a i širom Evrope. Jedan je od retkih muzičara koji je dobio ponudu da uči mlade i u tadašnjem Sovjetskom Savezu ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, on je ostao veran Novom Sadu. Građani, sa kojima smo razgovarali, podeljeni su oko toga koliko se čuva njegov legat.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link


Životono delo ovog muzičara pretočeno je i u knjigu pod nazivom “Maestro Janika Balaž”. Jedan od autora knjige je i dugogodišnji novinar Vladimir Todorović. On kaže za Radio Slobodna Evropa da su iskoristili veliki broj novinskih tekstova i radijskih intervjua da bi rekonstruisali kako je Balaž posmatrao sebe i svoj rad.

Todorović naglašava da je reč o izuzetnom muzičaru čiji se rad ne ceni u dovoljnoj meri. To pokazuje i odnos prema njegovoj tamburici.

”Ja mislim da je njegov legat ogroman i ima neprocenjivu vrednost. Međutim, neki ljudi u nekom vrmeenu, da se ne vraćamo mnogo u prošlost, prodali su njegovu tamburicu jer im je bilo skupa da je otkupe. To je neprocenjiva vrednost. On je zapravo imao dve tamburice: jedna se nalazi u Hrvatskoj a druga je u Americi, dakle to su te velike srpske duše koje vode računa o Srbiji”, kaže cinično Todorović.

Janika Balaž je svoj poslednji intervju dao svojoj matičnoj kući samo nekoliko sati pre smrti. U razgovoru on kaže: “Ja sam moj posao obavio pošteno, koliko sam mogao. Gledao sam da i meni bude dobro, ali sam više gledao da drugi budu zadovoljni.”

Balaž je preminuo 12. novembra 1988. godine.

XS
SM
MD
LG