Dostupni linkovi

SDP: Privatizacija Instituta u Herceg Novom štetna po državu


Institut Dr. Simo Milošević
Institut Dr. Simo Milošević

Zbog sumnji na korupciju i procjene da se radi o štetnom poslu još jedna privatizacija će možda postati predmet parlamentarne istrage. Ukoliko Skupština prihvati inicijativu SDP-a, anketni odbor će ispitati privatizaciju Instituta 'Dr Simo Milošević' u Herceg Novom.

Socijaldemokratska partija traži parlamentarnu istragu, ali zbog sumnji da se radi o ogromnim štetama po državnu imovinu poziva i Tužilaštvo da se pozabavi privatizacijom hercegnovskog Instituta 'Dr Simo Milošević'.

SDP, koji sumnja da se radi o koruptivnom poslu, nudi argumentaciju koja se odnosi na veliku nesrazmjeru između procijenjene vrijednosti 280.000 kvadratnih metara neposredno uz more koja obuhvata sam Institut i Titovu vilu, odnosno, ukazuje da je ugovorena kupoprodajna cijena od 10 miliona eura desetostruko manja od procijenjenih 100 miliona eura.

„U neposrednoj blizini Instituta, za parcele koje se maltene graniče sa snjim, postoji sudska presuda gdje se jedan kvadratni metar obračunava 560 eura. Ako bi se primijenila ta cijena lako bi se došlo do zaključka da je vrijednost samo zemljišta oko 100 miliona eura. Oni koji su ovo radili u ime države, moraće da objasne – kako se nešto što vrijedi 100 miliona prodaje za 10 miliona eura“, kaže šef hercegnovskog SDP-a Dragan Šimrak.

RSE: Da li u ovom poslu vidite moguće elemente korupcije?

Šimrak: Ako se nešto što vrijedi 100 prodaje za 10 miliona – kako to drugačije nazvati nego bar sumnjom na korupciju?

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju 'Dr Simo Milošević' Igalo postoji već skoro sedam decenija, a reputaciju kvalitetnog lječilišta je stekao još za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U okviru ovog kompleksa je i Titova vila – Galeb, a važnu referencu vjerovatno predstavlja i činjenica da ova institucija dovodi pacijente i goste iz Norveške sa kojom ima ugovor koji traje već skoro četrdeset godina.

Ugledna kuća sa 750 zaposlenih u koje spada stručno osposobljen kadar, sa vrijednom imovinom i zemljištem na najboljoj lokaciji u Herceg Novom sada se prodaje za, po mnogima, višestruko manje novca nego što zaista vrijedi.

Prije nekoliko dana, predstavnici Vlade i konzorcijuma International Wellnes Group iz Londona su potpisali ugovor o kupoprodaji 56 posto akcija Instituta 'Dr Simo Milošević', međutim, veliki dio političke i stručne javnosti smatra da je ovaj posao štetan i da postoje elementi koji ukazuju na korupciju.

„Iako je ovom poslu dat medijski značaj, javnost nije dovoljno informisana. Sam ugovor je katastrofa. U ugovoru postoji član u kom stoji da je minimalno ulaganje 50 miliona. Već u sljedećem članu stoji da Ugovor važi i u slučaju realizacije investicija od 70 posto, odnosno, svega 35 miliona. Tu je i termin 'izgradnja kućica' koji u zakonima Crne Gore ne postoji. Kada Ugovor postane pravosnažan, doći će, kao i u drugim slučajevima, do spornih situacija u kojima država neće moći da zaštiti svoje interese“, upozorava nezavisni poslanik, Novljanin, Obrad Gojković.

Privatizacionom aranžmanu u kom je jedan od najvrijednijih domaćih brendova, zajedno sa vrijednim objektima i atraktivnim zemljištem pored samog mora, se zamjera da je prodat daleko ispod cijene, da je kupcu omogućeno da uđe u posjed, a da prije toga čak ne plati ni cent, da je jasna namjera kupca da se na toj lokaciji bavi izgradnjom stanova za prodaju, a ne turizmom i da se sve to dogovorilo daleko od očiju javnosti jer je Savjet za privatizaciju ovaj privatizacioni proces, pored nekolicine drugih, jednostavno proglasio tajnim.

Funkcioner SDP-a, Novljanin, Dragan Šimrak kaže da je upravo to jedan od razloga za iniciranje parlamentarne istrage.

„To je jedini način na koji javnost može doći do svih podataka i dokumenata u vezi sa ovom privatizacijom budući da je ona proglašena tajnom, što je potpuno suprotno zakonskom načelu transparentnosti privatizacionih postupaka. Smatramo da se ovdje radi o klasičnom štetnom pravnom poslu protiv državne imovine i zaposlenih u Institutu“, konstatuje Šimrak.

XS
SM
MD
LG