Dostupni linkovi

Saznajte gdje i kada će udariti grom


Jerevan, ilustrativna fotografija
Jerevan, ilustrativna fotografija

Nevrijeme koje prati regiju često je praćeno grmljavinom i munjama. Kako vas ništa ne bi iznenadilo, na linku www.blitzortung.org možete saznati gdje i kada će udariti grom, ili sijevnuti munja.

Stranica Blitzortung.org postoji od januara 2012. godine, a predstavlja svjetsku zajednicu koja u stvarnom vremenu otkriva grmljavine te ih označava na kartama.

Na stranici postoji animacija pomoću koje se može vidjeti udar groma skoro u stvarnom vremenu. Svaki udar je označen bijelim krugom koji se širi. Lokacije stanica uključene u računanje su prikazane zelenim i plavim linijama.

Plave linije označavaju stanice čije se informacije koriste. To je 12 najbližih stanica. Zelene linije označavaju stanice koje su također primile informacije o udaru groma. Kašnjenje prenosa informacije traje obično tri do šest sekundi. Ako je oluja udaljena više od dva kilometra, može se primijetiti i ranije na mapi, čak istovremeno dok čujete grmljavinu.

Sjedište ove Evropske mreže za detekciju munja je u Dusseldorfu, u Njemačkoj. Što se tiče regiona, uskoro bi se Dubrovnik trebao uključiti u ovu mrežu.

Organizacija projekta je u završnoj fazi, a to znači da ćemo imati kartu Jadrana na kojoj će se velikom preciznošću iscrtavati pozicije udara munja u skoro realnom vremenu.

XS
SM
MD
LG