Dostupni linkovi

Ministarski savet EU predložio rešenja za Srbiju


Ilustracija
Ilustracija
Radio Slobodna Evropa objavljuje pripremljeni Nacrt zaključaka za Savet ministara koji razmatra da li Srbiji utvrditi datum za početak pristupnih pregovora sa EU u kojima se preporučuje Evropskom savetu da otpočne pregovore sa Srbijom najkasnije u decembru ove godine.

Glavni kočničar na daljem evropskom putu Srbije bila je do sada Nemačka, Bundestag treba da donese odluku kakav će stav zauzeti na svojoj sednici 27 juna. Predsednik Parlamenta Srbije koji se nalazi u poseti svojim nemačkim kolegama tvrdi da će Bundestag doneti pozitivnu odluku sa datumom, januar naredne godine.

„Savet preporučuje da se prva međuvladina konferencija EU-Srbija, što predstavlja formalan početak pregovaračkog procesa, održi najkasnije u decembru ove godine i poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja dostavi predlog pregovaračkog okvira, u skladu sa Zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2006. i uobičajenom praksom, uključujući i novi pristup u poglavljima o pravosuđu, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i bezbednosti, kao i praćenju koraka koji vode daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom. Komisija se takođe poziva da krene u skrining pravnih normi koji se odnose na ta poglavlja."

U predloženim zaključcima dalje piše:

"Ministarski savet je pohvalio lidere Srbije i Kosova za ostvareni napredak u dijalogu posredovanom Evropskom unijom, prvi sporazum o normalizaciji odnosa od 19. aprila, kao i bitne pomake u sprovođenju dogovorenog, što je navedeno u zajedničkom pismu Visoke predstavnice EU i komesara za proširenje od 21. juna 2013.

Savet ponavlja da je potreban kontinuiran vidljiv i postojan napredak u odnosima Srbije i Kosova, kako bi obe strane mogle nastaviti putem svojih evrointegracija i kako jedna drugu ne bi blokirale u ostvarivanju evropskih napora.

U skladu sa zaključcima Saveta od 11. decembra 2012. i rasprave od 22. aprila 2013, Savet je ocenio napredak Kosova.

Savet pozdravlja odlučnost čelnika Srbije i Kosova u ostvarivanju dogovorenog, te ističe da je Kosovo spremno za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, bez obzira na stavove pojedinih zemalja-članica o statusu Kosova.

Savet još jednom ističe da je potrebno nastaviti sprovođenje vidljivog i održivog napretka u odnosima Srbije i Kosova s Komisija da poziva da i dalje izveštava Savet o napretku Kosova u sprovođenju sporazuma od 19. aprila i s njim povezanog plana implementacije".

Reakcije: Dobra vest za Srbiju već stigla

U susret verovatnim dobrim vestima iz Brisela, koji se konačno očekuju 28. juna na sastanku šefova država i vlada EU, sa pozitivnim porukama javljaju se i uobičajeno oprezne diplomate. Kao da se utrkuju da pokažu koliko se ceni ono što su Beograd i Priština do sada učinili. Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je u ponedeljak da je zadovoljan svime što je do sada postignuto u razvoju Srbije i da se nada pozitivnoj odluci 28. juna kada lideri EU budu odlučivali o otvaranju pregovora sa Srbijom.

Vensan Dežer
Vensan Dežer
"File i Eštonova su napisali vrlo opsežno pismo u kome su dati detalji o konkretnim i praktičnim dostignućima koja su postignuta tokom ovih pregovora i nadam se da ćemo tim pismom i postignutim napretkom dobiti pozitivnu odluku 28. juna", izjavio je Dežer.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da se nada da će savet u utorak doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

„Mi imamo dugo vremena veliku odgovornost i posvećenost zemljama zapadnog Balkana i mislim da je važno da mi to i dokažemo.“

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio, izjavio je u ponedeljak da očekuje da će Srbija 28. juna u Briselu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"Mislim da je Srbija prethodnih meseci pokazala da se odlučno kretala u pravcu priključenja EU i imamo mnogo razloga za optimizam kada je reč o sledećoj nedelji i sastanku Evropskog saveta“, rekao je Denio.

Istovremeno, predsednik Parlamenta Nebojša Stefanović nalazi se na ključnom mestu za odluku o Srbiji, nemačkom Bundestagu. On je rekao da će Bundestag 27. juna dati "pozitivnu ocenu" da se Srbiji odredi konkretan datum za početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom i da će pregovori najverovatnije početi u januaru.

„Za Srbiju je ključan datum zapravo 27. juna kada se Bundestag sastaje i od toga kako Bundestag bude odlučio takva će biti odluka i 28, imajući u vidu da se odluke u ovom trenutku u institucijama čitave EU donose u potpunosti jednoglasno. Dakle, odluka o dobijanju datuma je u ovom trenutku u rukama Nemačke, odnosno u rukama Bundestaga, a na njega se sasvim sigurno može uticati sa najvišeg nivoa u Nemačkoj, odnosno može na njegovu odluku uticati Angela Merkel. U tom kontekstu, ukoliko na najvišem nivou Nemačke bude doneta odluka da Srbiji dodeli datum, onda se može možda očekivati da u Bundestagu realno takva odluka bude doneta“, Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Poslednjih dana domaći akteri šalju pozitivne poruke javnosti Srbije u kojima iznose uverenje da će Srbija dobiti datum jer to zaslužuje, premijer Dačić bi rado da to bude početak novembra, potpredsednik Vučić ne bi smatrao problematičnim ni januar naredne godine. Jelko Kacin iz Evropskog parlamenta ne razume baš licitiranje datumom, stvar je za njega jednostavna, ključno je zeleno svetlo za početak pregovora.

„Pogledajte Crnu Goru koja je zadnja krenula u pregovore ispred Srbije, tamo je poslat poziv šefova država i vlada Evropskoj komisiji da pripremi šta je potrebno za početak pregovora, a posebno što se tiče poglavlja 23 i 24. To je ono što se uobičajeno na samitu država zaključuje. Ako daju zeleno svetlo, pozvaće EK da pripremi preduslove za početak pregovora, što je brže moguće. Pristupni pregovori će početi kada budu kada budu stvoreni preduslovi. Datum može biti ciljni datum koji neko postavi da bi do tada odradio sve što je potrebno za početak pregovora“, objašnjava Kacin.

PItali smo spoljnopolitičku novinarku Sešku Stanojlović šta bi za nju bila dobra vest iz Brisela 28. juna:

„Ta najbolja vest je na neki način već i stigla. A to je nastavak pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, bez obzira da li će se to zvati datum ili zeleno svetlo.“
XS
SM
MD
LG