Dostupni linkovi

Nema naznaka o prekidu izraelske ofanzive, žrtava sve više


Gaza 10. jula 2014.
Gaza 10. jula 2014.

Žestoki izraelski napadi na Gazu u noći sa srijede na četvrtak odnijeli su najmanje 20 života, saopštili su palestinski zvaničnici. Time je broj poginulih od početka ofanzive premašio 70. O sve kritičnoj situaciji na Bliskom istoku Ban Ki Moon će izvijestiti Savjet bezbjednosti UN, jer je premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio još jače akcije protiv Hamasa. I Organizacija islamske saradnje u četvrtak razmatra eskalaciju izaelsko-palestinskog sukoba.

Izraelski zvaničnici ne daju naznaka da bi mogli prekinuti ofanzivu na Pojas Gaze, koja prema riječima generalnog sekretar UN predstavlja "najkritičniji test sa kojim se region suočio posljednjih godina" .

Predsjednik Izraela, Šimon Perez za CNN rekao je da ni "kopnena ofanziva nije isključena" , i da se može desiti „prilično brzo“, a premijer Benjamin Netanjahu najavljuje još žešće udare na Hamas.

„Nećemo dopustiti da naši civili i naša djeca budu izloženi napadima. Hamas će platiti veoma visoku cijenu. Mi smo usred bitke. Već sam ranije rekao i ponavljam opet: trebaju nam strpljenje, odlučnost, izdržljivost“, kaže izraelski premijer.

Izrael je saopštio da je samo od ponoći napao 108 meta u Gazi, a da je 12 raketa s palestinske strane ispaljeno na Izrael, od kojih sedam presreo odbrambeni sistem "Željezna kupola".

Takođe su saopštili da su ciljevi operacije bili militanti i njihova vojna postrojenja uključujući i ona sa kojih se lansiraju rakete, te tuneli za skrivanje i komandni centri.

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je 17 ljudi, uključujući i petoro djece i tri žene, ubijeno i izraelskom napadu na kuće i kafiće u Kan Junisu.

Izraelska vojska je ova ubistva nazvala „tragedijom“ objasnivši da im to „nije bila namjera“. Dodali su da su se ljudi, koji su nastradali, prebrzo vratili u svoje domove ne poštujući signale upozorenja. To je, kako kažu, trebalo da bude napad na Odeha Kavara, lokalnog komandira Hamasa.

Palestinske su vlasti saopštile da je sa posljednjim žrtvama broj poginulih dosegnuo 76. Ranjeno je oko 500 ljudi.

Izraelske vlasti tvrde da je od utorka iz Gaze ispaljeno 365 raketa i da je ukupno napadnuto oko 780 ciljeva.

Gaza
Gaza

Oružano krilo Hamasa saopštilo je da su dvije rakete M75 ispalili na Tel Aviv. Tri su rakete pogodile naselja u izraelskom gradu Negev i još nekoliko u Netivot oblasti.

Eskalacija bliskoistočnog sukoba je uzbunila i međunarodnu zajednicu.

Ban Ki Mun je sazvao Savjet bezbjednosti UN, jer se "ne može dozvoliti j oš jedno rasplamsavanje rata“. On odd Hamasa traži da obustavi raketne napade na Izrael, a od Netanjahua da prilikom napada na Gazu štite civile.

„Snažno osuđujem granatiranje Izraela iz Gaze. Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju prestati. Istovremeno tražim od premijera Netanjahua ispolji maksimalnu uzdržanost i ispoštuje međunarodne obaveze o zaštiti civila", poručio je Ban.

U međuvremnu je Mustafa Barguti , član Palestinskog zakonodavnog vijeća, optužio izraelskog premijera za pripremanje kopnene operacije koja bi mogla izazvati i "masakr ogromnih ramjera u Gazi“.

Barguti kaže da je Hamas spreman za zajedničko proglašenje obustave vatre ali da Izarel odbija primirje.

Gospodin Netanjahu je izgleda odlučan da nastavi ovaj užasni rat“, kaže palestinski zvaničnik.

Egipatska državna TV u međuvremenu je objavila da su vlasti u Kairu donijele odluku da otvore granični prijelaz Rafa da bi se iz gaze mogli evakuisati ranjeni.

Napetost je kulminirala ubistvom četvoro tinejdžera. Prvo su oteta i ubijena tri izraelska, da bi potom, u znak odmazde, izraelski ekstremisti ubili palestinskog tinejdžera.

Izrael je za njihovo ubistvo optužio Hamas i uhapsio stotine pripadnika te militantne organizacije. Iz Gaze, Hamasovog uporišta tada su pojačani raketni napadi.

U međuvremenu je objavljeno da će trojica osumnjičenih, od ukupno šestoro pritvorenih za ubistvo palestinskog tinjedžera, biti pušteni u četvrtak, što bi moglo izazvati nove nerede.

XS
SM
MD
LG