Petak, 27. mart/ožujak 2015, 18:20 CET

Svijet

Sastanak Irana i šestorke: Pozitivan korak u rješavanju nuklearne krize

Razgovori šestorke sa Iranom u Kazahstanu
Razgovori šestorke sa Iranom u Kazahstanu
Razgovori Irana i svjetskih sila u Kazahstanu, „pozitivan je korak“ u rješenju nuklearne krize, procjenjuje se u Teheranu. Šef iranske pregovaračke ekipe, Said Džalili ocjenjuje da su ovaj put predstavnici SAD, Francuske, Kine, Rusije i Njemačke „mnogo realističniji“, nego su to bili u prethodnim susretima.

Ovako organizirani multilateralni susret prvi je takve vrste od jula 2012.godine. Nakon prve runde Džalili je na press konferenciji izrazio oprezni optimizam.

"Određene pozicije grupe 'pet plus jedan' su pozitivnije u odnosu na one koje su imali u prošlosti", rekao je on.

Tokom trosatnih razgovora, ministrica vanjskih poslova EU, Catherine Ashton – koja je i glavni pregovarač svjetskih sila – predstavila je ono što nazivaju revidiranom ponudom Iranu.

Prijedlog sadržava raniji zahtjev o zaustavljanju obogaćivanja urana i zatvaranju podzemnog objekta Fordo. Zauzvrat, mogle bi biti skinute neke od sankcija koje su uvedene Iranu. A koje su imale negativan efekt na iransku privredu, prodaju nafte i porast nezaposlenosti.

Iranski mediji objavljuju da će i njihova strana takođe ponuditi "novi sveobuhvatni paket prijedloga". Detalje nisu dali.

Iran je dosada u više navrata odbio pozive Zapada da zaustavi obogaćivanje urana, insistirajući da je to njihovo neotuđivo pravo. Na ovim razgovorima došlo je do popuštanja napetosti.

Razgovori će biti nastavljeni u aprilu u Almati, a cijeli proces popravljanja odnosa s Teheranom, velike sile preduzimaju u sjenci izraelskih prijetnji da će oni zaustaviti iranski nuklearni program, ako treba i vojnom akcijom.

Međunarodni dužnosnici sumnjaju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje – što zvanični Teheran snažno opovrgava, insistirajući na tome da je njihov nuklearni program isključivo civilni. Iranci tvrde, naime, da obogaćeni uran koriste isključivo za izdvajanje medicinskih izotopa.

U svom posljednjem izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da se još ne može "isključiti postojanje mogućih vojnih dimenzija iranskog nuklearnog programa".

Sabina Čabaravdić

Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.