Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 23:23 CET

  Bosna i Hercegovina

  Sastanak šestorke u Mostaru

  Sastanak lidera nove vladajuće većine, Mostar, 20. novembar 2012.
  Sastanak lidera nove vladajuće većine, Mostar, 20. novembar 2012.
  Nešto iza 11 sati počeo je u Mostaru sastanak iza zatvorenih vrata lidera nove vladajuće većine u BiH, kojem je domaćin predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić. Na dnevnom redu sastanka lidera dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a SDP-a i SBB-a su aktualne teme bh. poličke scene.

  Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je među prvima stigao i nije bio raspoložen za davanje izjava medijima o očekivanjima od ovog susreta lidera.

  Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao kako je važno da se "podvuče crta pod Mapu puta iz Bruxellesa".

  "Da vidimo - s obzirom na to da iduće sedmice dolazi ovdje komesar Füle - tu je i pomoćnik Hillary Clinton Rieker, zatim PIC - trebalo bi privesti kraju stvari koje smo dogovorili u Bruxellesu, vidjeti ima li među nama političke volje da to uradimo. Ukoliko ima, možemo ići naprijed", rekao je Lagumdžija.
  Stranački lideri stižu na sastanakStranački lideri stižu na sastanak
  x
  Stranački lideri stižu na sastanak
  Stranački lideri stižu na sastanak

  On je istakao kako je jako važno da u jednom političkom miru "dođemo do sva tri budžeta - države i oba entiteta", kako bi se zaista iduće godine mogli okrenuti ekonomskim pitanjima.

  On je istakao i kako očekuje da će sporazum SNSD-SDP biti na stolu i da će dobiti podršku za jedan takav sporazum.

  "Očekujem da se danas profilira ova vladajuća šestorka i onda očekujem da oni koji još uvijek raznim proceduralnim načinima žele ostati unutra da priznaju volju parlamentarne većine i da budu časna opozicija", rekao je uz ostalo Lagumdžija.

  Lider SBB-a Fahrudin Radončić je kratko izjavio kako u utorak očekuje konstruktivne razgovore - ekonomija, evropske integracije, napredak BiH. Istakao je kako je nova parlamentarna većina "završena priča".

  Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je naveo kako očekuje sa optimizmom da se lideri stvarno dogovore oko presude Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

  "Da danas dogovorimo ključni okvir i da jednostavno možemo sa puno više optimizma očekivati vrlo skoro u Parlamentu raspravu o izmjenama Ustava, koji će osigurati da predstavnici jedno naroda drugom ne biraju predstavnike ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda, a da dobijemo ono što očekuje od nas sama presuda", rekao je uz ostalo Čović.

  On je još rekao kako je takođe prioritet da konačno počne vlast funkcionirati na državnom i nivou FBiH kako bi se otvoreno krenulo u stabiliziranje, ekonomskih, socijalnih i političkih prilika.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.