Dostupni linkovi

Sastanak šestorke u Mostaru


Sastanak lidera nove vladajuće većine, Mostar, 20. novembar 2012.
Sastanak lidera nove vladajuće većine, Mostar, 20. novembar 2012.
Nešto iza 11 sati počeo je u Mostaru sastanak iza zatvorenih vrata lidera nove vladajuće većine u BiH, kojem je domaćin predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić. Na dnevnom redu sastanka lidera dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a SDP-a i SBB-a su aktualne teme bh. poličke scene.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je među prvima stigao i nije bio raspoložen za davanje izjava medijima o očekivanjima od ovog susreta lidera.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao kako je važno da se "podvuče crta pod Mapu puta iz Bruxellesa".

"Da vidimo - s obzirom na to da iduće sedmice dolazi ovdje komesar Füle - tu je i pomoćnik Hillary Clinton Rieker, zatim PIC - trebalo bi privesti kraju stvari koje smo dogovorili u Bruxellesu, vidjeti ima li među nama političke volje da to uradimo. Ukoliko ima, možemo ići naprijed", rekao je Lagumdžija.
Stranački lideri stižu na sastanak
Stranački lideri stižu na sastanak

On je istakao kako je jako važno da u jednom političkom miru "dođemo do sva tri budžeta - države i oba entiteta", kako bi se zaista iduće godine mogli okrenuti ekonomskim pitanjima.

On je istakao i kako očekuje da će sporazum SNSD-SDP biti na stolu i da će dobiti podršku za jedan takav sporazum.

"Očekujem da se danas profilira ova vladajuća šestorka i onda očekujem da oni koji još uvijek raznim proceduralnim načinima žele ostati unutra da priznaju volju parlamentarne većine i da budu časna opozicija", rekao je uz ostalo Lagumdžija.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je kratko izjavio kako u utorak očekuje konstruktivne razgovore - ekonomija, evropske integracije, napredak BiH. Istakao je kako je nova parlamentarna većina "završena priča".

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je naveo kako očekuje sa optimizmom da se lideri stvarno dogovore oko presude Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

"Da danas dogovorimo ključni okvir i da jednostavno možemo sa puno više optimizma očekivati vrlo skoro u Parlamentu raspravu o izmjenama Ustava, koji će osigurati da predstavnici jedno naroda drugom ne biraju predstavnike ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda, a da dobijemo ono što očekuje od nas sama presuda", rekao je uz ostalo Čović.

On je još rekao kako je takođe prioritet da konačno počne vlast funkcionirati na državnom i nivou FBiH kako bi se otvoreno krenulo u stabiliziranje, ekonomskih, socijalnih i političkih prilika.
XS
SM
MD
LG