Subota, 30. april/travanj 2016, 18:55 CET

  Iz mog ugla

  Šaškor: Tjeskobna godišnjica

  Zagreb
  Zagreb
  Nekako su se poklopile dvije godišnjice. Prošla je godina dana od potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom. Godina je dana i od izbora nove Vlade u Hrvatskoj.

  Sada je jasno da je Hrvatska uhvatila posljednji vlak prema EU za dugo razdoblje. Unija se ozbiljno zaljuljala, unutarnju krizu ne rješava, a zemlje potencijalni kandidati, osobito oni u okruženju, više nazaduju nego napreduju.

  I kuda uopće ide taj vlak?

  Odlučivši se za rješavanje krize tako da glavni teret padne na porezne obveznike, a da se generatori krize – bankarsko-financijski sektor - ostavi nedirnut, Unija je uzdrmala same temelje svoje ideje. Dok ovo pišem njezini čelnici upravo dobivaju Nobelovu nagradu za mir. Nedvojbene su povijesne zasluge Unije za stabilizaciju Evrope, ali u ovom trenutku u Evropi su mirne samo banke. Mir banaka je mir grobalja žrtava njihovih ''kreativnih proizvoda'', hipotekarnih kredita, prenapuhanih balona, rizičnih plasmana, gramzivosti i totalne neodgovornosti. Političari su im držali ljestve. Nema dogovora ni oko budžeta, niti oko političke budućnosti.

  Hrvatska se suočila sa svojim položajem periferne države Unije i prije samog ulaska u nju. Događaji u Sloveniji mogu biti otrežnjavajući samo ako se izvuku pravi zaključci.

  Razočaravajuće je izbjegavanje ovdašnjih intelektualnih i političkih elita da stvari nazivaju svojim imenom. Ne odmiču se od tumačenja masovih demonstracija u prvom susjedstvu kao nezadovoljstva zbog kontrolnih kamera u Mariboru, ili korumpiranih političara u Ljubljani. U Sloveniji se dogodilo masovno suočavanje sa stvarnošću - uništena je supstanca društva,  proizvodnja i briga države za građane, a nije uspostavljen djelotvoran demokratski poredak koji uključuje građane. Hrvatskoj još predstoji suočavanje sa svim posljedicama tranzicije.

  Ovdašnje su elite izabrale put ispunjavanja domaćih zadaća iz preostalih desetak područja koje Unija dodatno nadgledava prije okončanja procesa ratifikacije.

  Premalo i neambiciozno. Novac iz pretpristupnih i kohezijskih fondova, to je sada izvjesno, neće biti iskorišten, reforme državne uprave i javnog sektora tek su u povojima.

  Dostignuće koje je Hrvatska postigla sklapanjem pristupnog ugovora s Evropskom unijom za sada je prije svega u užoj političkoj sferi. Očituje se u stabilnosti međunarodne pozicije i perspektivi koja se u budućnosti otvara.  Iz rakursa neposrednog okruženja to nije malo dostignuće. U Hrvatskoj više nema ozbiljne političke snage koja bi – poput, na primjer, u Srbiji – dovela u pitanje sam evropski put zemlje.

  Upravo je ta dosegnuta opća građanska svijest zaslužna za relativni politički mir koji vlada u Hrvatskoj.

  Ali, to je fragilni mir. Hrvatska je ekonomija u slobodnom padu, nezaposlenost je velika, investicija nema. Pada i potrošnja i kupovna moć građana. Polako se zatvara depresijski krug. Državni proračun koji je upravo donesen, nije strukturalno promijenjen. Dugovi i preuzete obveze jedu njegovu razvojnu supstancu. Sadašnji broj nezaposlenih od oko 350.000 će, prema svim će  prognozama, progresivno rasti.

  Je li granica od 400 ili 500 tisuća nezaposlenih ona koja će sve nepovratno poremetiti, pa i sadašnju političku stabilnost?

  To je noćna mora svih.

  Milanovićeva vlada ne pruža odgovor na ta pitanja. Najava investicija javnih poduzeća previše nalikuje na već viđene neuspješne poteze. Strane banke, a one kontroliraju više od 90 posto financijskog kapitala, sustavno povlače novac, pooštravaju kreditne uvjete, a država nije stvorila uvjete za brzi ulazak svježeg novca koji bi se realizirao u novoj proizvodnji, novim radnim mjestima.

  Rijeka mladih odlazi iz Hrvatske, osobito obrazovanih.

  Vlada je upala i u unutarnje sukobe i trzavice koji joj ruše vjerodostojnost.  Evidentno je bila nepripremljena i godina je otišla na pokušaje i pogreške, umjesto na najjače i na najbolnije poteze.

  Izostalo je i okupljanje građana na stvaranju općedruštevnog konsenzusa oko neophodnih reformi iz kojih bi bilo vidljivo kako će se one reflektirati na pojedine socijalne grupacije.

  Neravnomjernost u podnošenju tereta krize i uvjerenje da najveći teret nose najugroženiji i općenito oni koji je nisu uzrokovali, prevladavajuće je raspoloženje.

  Prva godišnjica od uvjerljive izborne pobjede lijevoliberalne koalicije protječe u tjeskobnom raspoloženju.

  Paradoksalno, vladina većina nije upitna kao ni opća politička stabilnost.

  Vladajući bi morali znati dobro iščitati razloge.

  Oni nisu u povjerenju u sadašnju vlast, već u strahu od sutrašnjice.

  Ne bi se trebali zavaravati kako nemaju alternative, jer je glavna opozicijska stranka – HDZ – na niskim granama, pod sudskim tužbama i s neartikuliranim vodstvom, te da je sjećanje na njenu lošu ostavštinu još svježe.

  Svjedoci smo, i u okruženju, i u svijetu, da građani brzo zaboravljaju i ponekad izabiru i lošija rješenja od postojećih.

  Jer nemaju drugi instrument u rukama.

  Ines Šaškor

  Rođena u Splitu 1948. Politologiju diplomirala u Zagrebu 1971. godine. Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Monetarista
  12.12.2012 14:05
  Ovog puta se ne mogu sloziti sa cijenjenim autorom. Kao sto do juce nitko nije ocekivao brz razvoj dogadjaja u Sloveniji (povod je banalan), tako ni danas to nitko ne vidi u Hrvatskoj. Jedina razlika je sto u Sloveniji znaju da bolje biti nece, prije nego se svi novci vrate. U Hrvatskoj se tomu jos nadaju. Dakle, sve dok je nade, dobro je.

  Ime: Kukuriku
  11.12.2012 15:54
  Svjedoci smo, i u okruženju, i u svijetu, da građani brzo zaboravljaju i ponekad izabiru i lošija rješenja od postojećih.
  **********************************************

  - Ovo je dobro receno jer ova Kukuriku vlada ne da je losa nego je katastrofalna i to svatko tko je realan vidi. HDZ-ove vlade jesu krale ali su barem znali vodit drzavu za razliku od ovih koji su totalno nesposobni sto potvrdjuju razni pokazatelji. Sve sto su pokusali nije dalo nikakvog pozitivnog ucinka nego sve ide u kolaps. Godinama dok su bili u oporbi govorili su "imamo plan", "idemo raditi" i sl. ali sad narod vidi sto su im obecavali. Najvaznije je da udaraju poreze na sve i svasta i onda kao Linic okrive gradjane sto premalo trose. Nesposobnost se vidi i iz toga sto jedan dan neki ministar nesto izjavi pa drugi dan demantiraju. Oni su totalno izgubljeni u prostoru i vremenu.

  Ali eto glasali ste za takve pa sada takvu vlast i zasluzujete. Ukidaju vam bozicnice i sl, lupaju poreze, svakog dana 700 ljudi gubi posao itd.


  Najbolja mi je Milanoviceva izjava od prije par dana kada je izjavio da SDP i koalicija pred izbore nista nije obecala. Dakle to znaci nismo nista obecali i nemojte nista niti ocekivati.

  Ime: P. A.
  11.12.2012 08:51
  Lijepa analiza.
  Hrvatska bi trebala uci u neku vrstu trgovacke veze sa EU, a ne u clanstvo u EU. Nesto kao Norveska. I to nije jedina paralela sa Norveskom. Norveska ima naftu, ali Hrvatska ima turizam i obalu. Hrvatska bi mogla kao i Norveska da se brine sama o sebi, samo da joj se tim hipotetskim trgovinskim ugovorom omoguci izvoz hrane i posebno - vina, a sama da rijesi korupciju i kriminal. Kad bi se rijesila sanadera na svim nivoima i kada ne bi imala problema sa izvozom, Hrvatska bi bolje profitirala van EU.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.