Dostupni linkovi

Sarkozi i Kameron prošetali centrom Tripolija


Francuski predsednik Nikola Sarkozi (levo) i britanski premijer Dejvid Kameron stižu u Corinthia Hotel u centru Tripolija, 15. septembar 2011.
Francuski predsednik Nikola Sarkozi (levo) i britanski premijer Dejvid Kameron stižu u Corinthia Hotel u centru Tripolija, 15. septembar 2011.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron
doputovali su u četvrtak u Tripoli kao prvi strani državnici koji su posjetili Libiju nakon svrgavanja režima Moamera Gadafija.

Kameron i Sarkozi, u paratnji svojih šefova diplomatije Vilijama Hejga i Alena Žipea, ovom posjetom žele još jednom dati podršku Prijelaznom nacionalnom vijeću Libije.

Osim šetenje po centru Tripolija, na snimcima BBC vidi se da su lideri dvije zemlje koji su političkom podrškom predvodili NATO kampanju u Libiji posjetili bolnicu i razgovarali sa povrijeđenim pobunjenicima.

Kameron je, rekao da je oduševljen što je u Tripoliju, dodajući da se nada da
će sve biti bolje u slobodnoj i demokratskoj Libiji.

"Još uvjek ima mnogo toga što treba učiniti ali mislim da je veoma važno dati podršku Nacionalnom prijalaznom vijeću ovdje", rekao je on.

I Kameron i Sarakozi veoma su popularni u Libiji, gdje su ih dočekali slogani
zahvalanosti na francuskom "Merci Sarakozi" i "Thank you Britain".

Posjeta Tripoliju koja će trajati nekoliko sati, prva je ovako visokih svjetskih
zavničnika od pada 42-godišnjeg režima pukovnika Moamera Gadafija.

Ona se dugo razamatrala i bila je pod konspiracijom već nekoliko sedmica ali je iz bezbjendosnih razloga odugovalačena, no Kameron i Sarakozi ni ovoga puta nijesu htjeli propustiti priliku da prvi pokažu podršku Prijlaznoj vladi.

Kameron je na zajedniočkoj konferenciji za medije sa domoaćinima i Sarkozijem rekao da je ponosan na ulogu koju je Britanija imala u Libiji, da danas svjedoči impresivnim promjenama, ali kako je rekao posao još nije gotov.

"Libija može biti velika uspješna priča", vjeruje britanski premijer

Francuska je srećna što sarađuje sa Britanijom i što zajednički mogu pomoći
Libiji da izgradi svoju budućenost.

I dalje se ne zna gde je Gadafi

Nikola Sarkosti je rekao i da Gadafi mora biti uhapšen i pred međunrodnom pravdom odgovarati za ono što je učinio.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Mahmud Džabril rekao je da im je u ovom trenutku prioritetna tehnička pomoć.

Predsjednik Vijeća, Mustafa Abdul Džalil rekao je da su visoki strani gosti
u njegovoj zemlji sugurni.
Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi u susretu sa pacijentima u Tripoliju, 15. septembar 2011.
Dva evropska lidera iz Tripolija putuju u Bengazi, odakle je krenula pobuna protiv režima, a gdje se još uvjek nalazi najveći dio njihovih službi.

Adminstracija će ostati u Bengaziju sve dok Gadafijev otpor u potpunosti ne bude skršen, a on uhvaćen.

Sarkozi će se u Bengaziju sastati sa poznatim francuskim intelektualcem i esejistom Bernarom-Anrijem Levijem koji je od prvih trenutaka stao u odbranu libijskih pobunjenika.

Francuska, a potom i Velika Britanija, bile su prve države koja su priznale
Prijelazno nacionalno vijeće ubrzo nakon početka pobune.

U Tripoli je u sredu stigao i pomoćnik američke državne sekretarke za Bliski istok Džefri Feltman, koji je takođe iskazao podršku Vašingtona libijskim prijalaznim vlastima.

Predstvnici vijeća su osim odmrzavanja finasijskih sredstava rekli da im je prije svega potrebna pomoć u oružju da bi se efikanso suprostavili pro-Gadafijvim snagama u njihovim sve manjim uporištima u Libiji.

Gadafijevi lojalisti još uvjek su u Sirtu njegovom rodnom gardu, a kontrolišu i Bani Valid te pojedine oaze u južnim djelovima zemlje.

Njegove pristalice su i u blizini granice sa Alžirom i Nigerom, ali se i dalje ne zna gdje se Moamer Gadafi nalazi .
XS
SM
MD
LG