Dostupni linkovi

Kolona sa posmrtnim ostacima 409 ubijenih Srebreničana stigla u Potočare


Ispraćaj srebreničkih žrtava iz Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:27 0:00

Ispraćaj srebreničkih žrtava iz Sarajeva

Kolona kamiona s posmrtnim ostacima 409 Srebreničana koji su ubijeni 1995. godine stigla je u Potočare. Kolona se na putu od Visokog do Potočara zaustavila u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nekoliko hiljada građana okupilo se dužinom Titove ulice kako bi ispratili nedužne žrtve genocida u Srebrenici.

Latice bijelih ruža na asfaltu, a na licima porodica ubijenih Srebreničana suze, bol i tuga. Ispratili su još jedan konvoj ka Potočarima, mjestu gdje će 11. jula ove godine biti ukopani posmrtni ostaci još 409 Srebreničana.

Amir Rotanović će ove godine ukopati dvojicu daidža.

“To je teško, jako teško. Ja sam već, ne mogu reći zaboravio, ali trudim se što manje sjećati se, jer se tada desio stravičan zločin. Trudim se okrenuti se budućnosti radi svoje djece”, ispričao nam je Amir.

Nekoliko hiljada građana uz glavnu ulicu u Sarajevu na platnima je držalo ispisana imena i datume kada su ubijeni njihovi sinovi, braća, muževi. Držali su i velike panoe sa fotografijama ubijenih u ljeto 1995. u zaštićenoj zoni UN-a. Među njima je bio i veliki broj mladih ljudi u majicama s natpisom “ Srebrenica 1995. – da se ne zaboravi“.



Hatidža Mehmedović iz Udruženja “Srebreničke majke” ogorčena je na činjenicu da ni 18 godina od zločina nisu pronađeni ostaci svih nestalih osoba.

“Istine još uvijek nema da su se našli svi nestali. Politika je ušla čak i u one jame gdje su naši najmiliji ubijani, pa se i te jame i dan danas sakrivaju kako se ne bi saznala istina. Istina se mora saznati. Mi svi znamo ko je imao koliko djece i ko je ubijen u genocidu u Srebrenici”, objašnjava Mehmedović.

Ispred zgrade Predsjedništva bili su predstavnici različitih nivoa vlasti, među kojima i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović. Nakon što je na kamion sa posmrtnim ostacima zakačio ružu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio:

“Krajnje je vrijeme da se usvoje rezolucije kakve su usvojene diljem civiliziranog svijeta, da bude takva usvojena i u BiH, i da na suočenju sa tom istinom pokušamo graditi jedno povjerenje i jednu bolju budućnost u BiH.”

Prlikom ispraćaja sa Gradskog groblja u Visokom, direktor instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, podsjetio je da su tijela srebreničkih žrtava pronađena u više od 300 masovnih grobnica različitog tipa, u 13 opština BiH i u pet opština Srbije.

Među identifikovanim žrtvama je i jedna tek rođena beba, čiji je život ugašen samo nekoliko minuta poslije dolaska na svijet.

Nakon što u četvrtak, 11. jula 2013. bude ukopano 409 žrtava, broj do sada sahranjenih u Memorijalnom centru Potočari će iznositi 6.066.

XS
SM
MD
LG