Dostupni linkovi

Sarajevo kroz tri rata, pet režima i nekoliko država


"Sarajevo 1914 - 2014" naziv je izložbe Muzeja Sarajeva čijim je otvaranjem u utorak na Dan državnosti BiH u suterenu Vijećnice promoviran novi muzejski prostor.

Izložba je posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina, koje je u tom periodu preživjelo tri rata, pet režima, te opstalo u nekoliko država.

No, nisu samo događaji, po kojima je Sarajevo poznato u svijetu karakteristika ove izložbe. Postavljene su i porodične fotografije, dokumenti, predmeti, koji svjedoče o modi, sportu , muzici…. o životu u Sarajevu u tom periodu.

“Naš grad je poznat po tri rata i uglavnom je poznat po ružnim događajima… osim Zimskih olimpijskih igara. Mi smo željeli razbiti predrasude. Mi smo željeli dati malo optimizma i našim mladima, koji ne znaju šta se dešavalo u proteklih sto godina. Htjeli smo pokazati da su dostojanstvo i duh našeg grada sačuvali zapravo ljudi. Građevine budu i sruše se. Imamo primjer obnovljene Vijećnice, ali ljudi su ti koji čuvaju nit I čine grad gradom”, kaže direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević.

U središnjem dijelu galerijskog prostora postavljeni su panoi s fotografijama iz porodičnih albuma koje su građani ovim povodom ustupili Muzeju, uz zanimljive lične predmete za svakodnevnu upotrebu i odjevne predmete kojima je dočaran nekadašnji život Sarajeva.

“Pored naših kolekcija i onoga što čuvamo u Muzeju, te predmeta iz drugih muzeja i arhiva, stupili smo u kontakt sa porodicama, pretražili porodične albume, porodične kolekcije, jer smo htjeli predstaviti svakodnevni život. Toliko je bilo predmeta da, nažalost, nismo sve uspjeli iskoristiti za izložbu. Mislim da je čar izložbe što se nije zadržala samo na muzejskim eksponatima”, objašnjava Madžerević.

Izložba je otvorena je za Dan državanosti Bosne i Hercegovine, te prvi put postavljena u suterenu obnovljene Vijećnice, u budućem muzeju. Čast da izložbu zvanično proglasi otvorenom pripala je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, koji je istaknuo zadovoljstvo što je Muzej Sarajeva odlučio ovu izložbu postaviti upravo na Dan državnosti BiH.

“Očekujem da će mladi učiti sa ovih panoa, te da će vidjeti ono što je bilo loše u istoriji, jer se na greškama treba učiti, a da ujedno uče o vrijednostima koje su sačuvale ovaj grad i državu kroz povijest”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Izložba će biti otvorena do Nove godine.

XS
SM
MD
LG