Dostupni linkovi

Vanredni kongres SDP-a 6. decembra


Sastanak SDP-a
Sastanak SDP-a

Vanredni kongres Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine biće održan 6. decembra, odlučeno je na sjednici Glavnog odbora SDPBiH koja je u subotu održana u Sarajevu.

Sjednica je trajala više od 12 sati, a najviše rasprave vodilo se oko toga da li u svjetlu loših izbornih rezultata SDP treba održati vanredni ili redovni kongres.

Na vanrednom kongresu bi trebalo biti izabrano kompletno stranačko rukovodstvo. Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović podnio je ostavku na tu funkciju pred kraj sjednice. Novinarima je izjavio da je tu odluku donio jer predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nije želio odstupiti sa te funkcije.

"Što se tiče ostavki članova Predsjedništva SDP-a koje su date proteklih dana, one su sada u drugom planu, ključno pitanje je pronalaženje rješenja za trajnu konsolidaciju SDP-a. Ostavke su zaleđene. Demokratski izbori će osigurati da se ocijeni doprinos svakog pojedinca i organa u vezi sa izbornim rezultatima i da se u skladu s tim u organe biraju oni koji zaslužuju povjerenje", objasnio je Anto Domazet, član GO i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Logo
Logo

Visoki funkcioneri SDP-a Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać imenovani su u grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.

Ranije je aktuelni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao da je Predsjedništvo SDP-a jednoglasno podržalo održavanje vanrednog Kongresa, te da smatra da su "rezultati izbora takvi da se ovo ne može smatrati redovnom procedurom".

"Ako Glavni odbor prihvati da idemo na vanredni Kongres, onda će ostavke članova Predsjedništva biti odbijene, a ako do toga ne dođe onda će se raspravljati njima", objasnio je Nikšić.

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, takođe je kazao da treba biti održan vanredni kongres i to u narednih četrdesetak dana poštujući statutarnu proceduru nakon čega bi se krenulo u oporavak SDP-a nakon posljednjih izbora.

Kratku izjavu novinarima je dao i Jasmin Imamović, član Predsjedništva SDP-a i načelnik Tuzle.

"Nadam se da ćemo ovdje imati svi jednaku priliku da iznesemo svoje viđenje stanja danas u SDP-u, kao i da kažemo koji je najbolji put da izađemo iz ovog stanja, da osiguramo sinergiju i jačanje SDP-a", rekao je.

Inače, sjednica Glavnog odbora bila je zatvorena za javnost.

XS
SM
MD
LG