Dostupni linkovi

Sarajevo: U vrtićima 119 djece otrovano hranom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema posljednjim informacijama u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu javilo se 119 djece iz vrtića JU "Djeca Sarajeva" sa simptomima povišene tjelesne temperature, proljevom i povraćanjem.

Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Azra Dedajić potvrdila je ovu informaciju.

"U Kliniku za infektivne bolesti javila su se 119 pacijenta za koje se pretpostavlja da su otrovana hranom. Za sada je hospitalizirano 35 djece. Mališani dolaze iz JU 'Djeca Sarajeva' i njihovo stanje se prati", kazala je Dedajić.

Njihovo stanje je stabilno, kaže šefica klinike Nada Kulender - Ćimić. Prve tegobe kod djece, kaže, pojavile su se u ponedjeljak, a nakon što su za ručak jeli tjesteninu s pavlakom i jajima.

"Hospitalizirani su rehidrirani kao i sva djeca koja su došla kod nas s ovim simptomima. Ovi teži slučajevi su zadržani i stabiliziraju se, a to će potrajati od tri do pet dana", navela je Kulender - Ćimić.

Prve bakteriološke analize očekuju se u naredna 72 sata.

U JU "Djeca Sarajeva" još nemaju informacija o tome kako je došlo do trovanja hranom, a direktorica direktorica Mirjana Jovanović - Halilović, obišla je djecu u bolnici, te za RSE kazala kako nemaju ni jednu zvaničnu informaciju o mogućem uzroku trovanja.

"Nemamo naročito smanjen broj prisutne djece, mada kod roditelja vlada zabrinutost treba li djecu slati u vrtić. Nemamo vjerodostojne informacije o tome da li je uzrok trovanje hranom, ili je u pitanju virusna infekcija ili kliconoštvo. Tek po utvrđivanju činjenica znaćemo šta je uzrok da ga možemo otkloniti", kazala je Jovanović Halilović.

Potvrđeno je da su djeca koja su primljena na kliniku iz četiri od ukupno 29 vrtića. Radi se o vrtićima "Leptirić", "Mašnica", "Skenderija" i "Lastavica" koji se nalaze na različitim lokacijama u Sarajevu.

Sumnja se na trovanje salmonelom. Sanitarna inspekcija obišla je vrtiće i kuhinje, potvrdila je Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Uzeli smo uzorke hrane iz frižidera u obdaništu, ali i briseve površina u centralnoj kuhinji na Mojmilu i u čajnoj kuhini u vrtiću na Skenderiji. Jako nam je žao što je veliki broj djece sa ozbiljnijom kliničkom slikom. Mi po proceduri nastavljamo epidemiološko izviđanje i nove sanitarne preglede osoblja koje je uključeno u proizvodnju i promet hrane", kazala je Balta.

Paralalno na KCUS uzeti su i brisevi stolice hospitaliziranih mališana, a rezultati uzoraka uzetih za analizu očekuju se početkom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG