Subota, 23. maj/svibanj 2015, 07:46 CET

Srbija

Srbija i sever Kosova: Saplitanje oko paralelnih institucija

Zastava Srbije u Mitrovici
Zastava Srbije u Mitrovici
Za utorak je zakazan i treći susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Istovremeno, Brisel poručuje da od rezultata političkog dijaloga Beograda i Prištine zavisi odluka o datumu početku pregovora o kandidaturi Srbije za EU. Srbiji je, to su otvoreno saopštili domaćoj javnosti i visoki državni zvaničnici, preko potrebno ubrzano približavanje Evropskoj uniji, sa jedne strane, dok sa druge strane  konzervativni deo javnosti očekuje da Vlada ne prihvati kosovsku realnost. Pred kojim je konretnim izazovima sada Beograd?

Hoće li u nastavku političkog dijaloga između Beograda i Prištine glavna tema biti zahtev Brisela da se ukinu paralelne strukture na severu Kosova? I hoće li se Beograd tu ponovo saplesti na svom evropskom putu? Zvanični stav Srbije, koji je šef diplomatije Ivan Mrkić ponovio i na sednici Saveta bezbednosti krajem prošlog meseca, jeste da je Srbija otvorena za dijalog sa Prištinom o svemu, osim o paralelnim institucijama.

Beograd jedino obećava transparentno finansiranje na severu. Da li se zna šta Brisel tačno misli kada traži ukidanje paralelnih institucija - pitali smo šefa tehničkog pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića.
Dejan PavićevićDejan Pavićević
x
Dejan Pavićević
Dejan Pavićević

„Koliko ja znam paralelne strukture, takozvane, pošto ih neko može nazivati paralelnim strukturama, ja ih nazivam strukturama Republike Srbije – o tome nije bilo reči, niti je bilo ko pominjao", rekao je Pavićević.

RSE: Znači, nema objašnjenja da li oni traže da se ukidaju lokalne samouprave, sudstvo, bezbednosne snage? Za sada nemate ništa konkretno?

"Ne, to je možda pre pitanje za premijera, mada mislim da ni njemu takav zahtev nije postavljen".

Upitan da li to znači da će ovo pitanje tek doći na dnevni red, Pavićević odgovara:

"To ne znamo. Mi o tome imamo jasan stav i videćemo kako će to dalje da ide.“

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose objašnjava šta Evropska komisija traži od Beograda, kada je reč o severu Kosova.

„U rečniku EK za sudstvo se traži da dođu sudije Euleksa. Za opštine se traži da se uključe u sistem izbora i organizaciju kosovske vlasti, a u najužem smislu, kada na primer govori nemačka premijerka Angela Merkel, ukidanje paralelnih struktura znači ukidanje prisustva MUP-a i Vojske kroz sektor civilne zaštite“, navodi Janjić.

Janjić: Na terenu prilagođavanje briselskim zahtevima

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju za RSE iznosi svoje tumačenje ovog zahteva koji se, po njemu, svodi na ukidanje bezbedosnosnih i obaveštajnih struktura. O drugim institucijama će se tražiti rešenja kako ih integrisati u kosovski sistem a ne kako ih ukidati.

„Kakvo god bude konačno rešenje za punu integraciju severa Kosova u okvir Kosova, lokalna samouprava će opstati jer je ona posledica demokratskih izbora na lokalnom nivou. Iz svih poruka međunarodne zajednice je jasno da neće doći do podele Kosova, zato jedinice lokalne samouprave moraju biti finansirane preko Prištine. Treća stvar su državne strukture bezbednosti koje su prisutne na teritoriji Kosova koje jednostavno treba demontirati“, kaže Kacin.
Jelko KacinJelko Kacin
x
Jelko Kacin
Jelko Kacin

Dejan Pavićević, međutim, demantuje ilegalno prisustvo policije i obaveštajaca na severu Kosova. 

„Srbija, po Rezoluciji 1244 ne vrši faktičku vlast na teritoriji KiM. O kakvim mi onda bezbedonosnim snagama govorimo? Ovim tehničkim sporazumom o integrisanim prelazima će prvi put posle 1999. godine naša policija preći na teritoriju AP KiM-a“, ističe Pavićević.

Na terenu su vlasti već počele da prilagođavaju paralelne bezbedosnosne snage zahtevima Brisela, tvrdi Dušan Janjić direktor Foruma za etničke donose.

„Zaista je došlo do reorganizacije civilne zaštite, čak je bila i obuka pred međunarodnim činiocima, a onaj deo koji je najviše iritirao međunarodnu zajednicu, takozvani čuvari mostova pod kontrolom Srpskog nacionalnog veća, taj deo je ili integrisan u civilnu zaštitu, ili je politički marginalizovan“, kaže Dušan Janjić.

Ukidanje paralelnih struktura će biti razmatrano u okviru političkog dijaloga. "Ako se uđe u razgovor o položaju srpske zajednice i severa Kosova, onda će se kroz to tretirati i pitanje opština, okruga, škola itd. i to će se izdvojiti iz korpusa paralelnih struktura. Moj sud je da Beograd pokušava da tu temu potpuno eliminiše, ili da je suzi, da umanji argumente. Da umesto sadašnjih okruga i opština imenuje privremena tela i da ona uđu u proces legalizacije“, procenjuje Janjić.

Teško se u ovom trenutku može odgovoriti precizno na pitanje šta stoji iza odbijajanja Beograda da razgovara o ukidanju paralelnih struktura. Da li je to pokušaj trgovine, redefinisanja zahteva EU, da li je to pokušaj da se zadrži kontrola nad tim delom Kosova, kao šansa za stvaranje jednom u budućnosti, kada za to okolnosti budu povoljnije neke nove Republike Srpske? Možda će sve biti jasnije kada se obelodani Platforma o Kosovu koja treba da zadovolji i velike prohteve domaće konzervativne javnosti i međunarodne adrese.

Branka Mihajlović

mihajlovicb+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1972. godine kada je diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd, koji se protivio zloupotrebi profesije i upotrebi jezika mržnje u pripemi rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: VB Grad: Beograd
07.12.2012 10:02
Mi smo toliko ponizeni,ubijeni,opljackani,prevareni,da se slabo cuje bilo kakav glas podrske ili protesta.Izbor izmedju borbe za goli zivot i tzv.visih ciljeva,jasno kaze:biramo zivot.Oni koji nas konstantno pljackaju,glasaju protiv volje gradjana Srbije,preprodaju ono sto mi moramo da branimo,nude se stranoj drzavi samo da bi bilo kako oni hoce,ne zasluzuju nikakvu pomoc i podrsku.
Na zalost,svaka vlast iz samo njoj znanih razloga hladno pljuje na sedam miliona nesrecnika i staje na stranu Veselinovica,Jaksica,Ivanovica...
Kad bi bar imali snage i volje da u znak protesta prestanemo da placamo poreze i sve druge obaveze(struja,kirija,telefoni)pa da i nas neko voli i placa umesto nas.

Ime: Anonimni posjetilac
06.12.2012 22:18
Izgleda da samo gospodji Mihajlovic smetaju paralelne strukture?

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Ko je Vučić Aleksandar

Dok nacija đuska u ritmu hita, na koji se primila za tili čas, Vlada deli kolače (hleb će sledeći put). Na licu mesta došao i premijer, osmotrio sve ministre, a oni pocrvenili, baš ko što su ambasadori koji su se raspitivali za sudbinu zaštitnika građana
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

SB: Ekonomija Gaze na ivici kolapsa

Ekonomija Gaze je na ivici kolapsa, a njena stopa nezaposlenosti je sada najviša na svetu, zahvaljujući blokadama, ratu i lošoj upravi, sudeći prema najnovijem izveštaju Svetske Banke.

AI: Tortura u ukrajinskom konfliktu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti inetrnešnal saopštila je da je sakupila ogromnu količinu dokaza da ukrajinske snage, provladine milicije i antivladini separatisti vrše torturu ili maltretiraju zarobljenike, opisujući tu praksu kao rasprostranjenu i učestalu.

EU: Bliže veze, ne i članstvo za istočne susede

Sa istočnim evropskim susjedima - bliže veze ali ne i perspektiva članstva, najkraći je zaključak dvodnevnog samita evropskih lodera danas završennog u Rigi. Slično je i sa davno obećnim bezviznim režimom za Gruziju i Ukrajinu koji će čekati do kraja godine i konačne odluke Evropskog savjeta.