Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Srbija

  Srbija i sever Kosova: Saplitanje oko paralelnih institucija

  Zastava Srbije u Mitrovici
  Zastava Srbije u Mitrovici
  Za utorak je zakazan i treći susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Istovremeno, Brisel poručuje da od rezultata političkog dijaloga Beograda i Prištine zavisi odluka o datumu početku pregovora o kandidaturi Srbije za EU. Srbiji je, to su otvoreno saopštili domaćoj javnosti i visoki državni zvaničnici, preko potrebno ubrzano približavanje Evropskoj uniji, sa jedne strane, dok sa druge strane  konzervativni deo javnosti očekuje da Vlada ne prihvati kosovsku realnost. Pred kojim je konretnim izazovima sada Beograd?

  Hoće li u nastavku političkog dijaloga između Beograda i Prištine glavna tema biti zahtev Brisela da se ukinu paralelne strukture na severu Kosova? I hoće li se Beograd tu ponovo saplesti na svom evropskom putu? Zvanični stav Srbije, koji je šef diplomatije Ivan Mrkić ponovio i na sednici Saveta bezbednosti krajem prošlog meseca, jeste da je Srbija otvorena za dijalog sa Prištinom o svemu, osim o paralelnim institucijama.

  Beograd jedino obećava transparentno finansiranje na severu. Da li se zna šta Brisel tačno misli kada traži ukidanje paralelnih institucija - pitali smo šefa tehničkog pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića.
  Dejan PavićevićDejan Pavićević
  x
  Dejan Pavićević
  Dejan Pavićević

  „Koliko ja znam paralelne strukture, takozvane, pošto ih neko može nazivati paralelnim strukturama, ja ih nazivam strukturama Republike Srbije – o tome nije bilo reči, niti je bilo ko pominjao", rekao je Pavićević.

  RSE: Znači, nema objašnjenja da li oni traže da se ukidaju lokalne samouprave, sudstvo, bezbednosne snage? Za sada nemate ništa konkretno?

  "Ne, to je možda pre pitanje za premijera, mada mislim da ni njemu takav zahtev nije postavljen".

  Upitan da li to znači da će ovo pitanje tek doći na dnevni red, Pavićević odgovara:

  "To ne znamo. Mi o tome imamo jasan stav i videćemo kako će to dalje da ide.“

  Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose objašnjava šta Evropska komisija traži od Beograda, kada je reč o severu Kosova.

  „U rečniku EK za sudstvo se traži da dođu sudije Euleksa. Za opštine se traži da se uključe u sistem izbora i organizaciju kosovske vlasti, a u najužem smislu, kada na primer govori nemačka premijerka Angela Merkel, ukidanje paralelnih struktura znači ukidanje prisustva MUP-a i Vojske kroz sektor civilne zaštite“, navodi Janjić.

  Janjić: Na terenu prilagođavanje briselskim zahtevima

  Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju za RSE iznosi svoje tumačenje ovog zahteva koji se, po njemu, svodi na ukidanje bezbedosnosnih i obaveštajnih struktura. O drugim institucijama će se tražiti rešenja kako ih integrisati u kosovski sistem a ne kako ih ukidati.

  „Kakvo god bude konačno rešenje za punu integraciju severa Kosova u okvir Kosova, lokalna samouprava će opstati jer je ona posledica demokratskih izbora na lokalnom nivou. Iz svih poruka međunarodne zajednice je jasno da neće doći do podele Kosova, zato jedinice lokalne samouprave moraju biti finansirane preko Prištine. Treća stvar su državne strukture bezbednosti koje su prisutne na teritoriji Kosova koje jednostavno treba demontirati“, kaže Kacin.
  Jelko KacinJelko Kacin
  x
  Jelko Kacin
  Jelko Kacin

  Dejan Pavićević, međutim, demantuje ilegalno prisustvo policije i obaveštajaca na severu Kosova. 

  „Srbija, po Rezoluciji 1244 ne vrši faktičku vlast na teritoriji KiM. O kakvim mi onda bezbedonosnim snagama govorimo? Ovim tehničkim sporazumom o integrisanim prelazima će prvi put posle 1999. godine naša policija preći na teritoriju AP KiM-a“, ističe Pavićević.

  Na terenu su vlasti već počele da prilagođavaju paralelne bezbedosnosne snage zahtevima Brisela, tvrdi Dušan Janjić direktor Foruma za etničke donose.

  „Zaista je došlo do reorganizacije civilne zaštite, čak je bila i obuka pred međunarodnim činiocima, a onaj deo koji je najviše iritirao međunarodnu zajednicu, takozvani čuvari mostova pod kontrolom Srpskog nacionalnog veća, taj deo je ili integrisan u civilnu zaštitu, ili je politički marginalizovan“, kaže Dušan Janjić.

  Ukidanje paralelnih struktura će biti razmatrano u okviru političkog dijaloga. "Ako se uđe u razgovor o položaju srpske zajednice i severa Kosova, onda će se kroz to tretirati i pitanje opština, okruga, škola itd. i to će se izdvojiti iz korpusa paralelnih struktura. Moj sud je da Beograd pokušava da tu temu potpuno eliminiše, ili da je suzi, da umanji argumente. Da umesto sadašnjih okruga i opština imenuje privremena tela i da ona uđu u proces legalizacije“, procenjuje Janjić.

  Teško se u ovom trenutku može odgovoriti precizno na pitanje šta stoji iza odbijajanja Beograda da razgovara o ukidanju paralelnih struktura. Da li je to pokušaj trgovine, redefinisanja zahteva EU, da li je to pokušaj da se zadrži kontrola nad tim delom Kosova, kao šansa za stvaranje jednom u budućnosti, kada za to okolnosti budu povoljnije neke nove Republike Srpske? Možda će sve biti jasnije kada se obelodani Platforma o Kosovu koja treba da zadovolji i velike prohteve domaće konzervativne javnosti i međunarodne adrese.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: VB Grad: Beograd
  07.12.2012 10:02
  Mi smo toliko ponizeni,ubijeni,opljackani,prevareni,da se slabo cuje bilo kakav glas podrske ili protesta.Izbor izmedju borbe za goli zivot i tzv.visih ciljeva,jasno kaze:biramo zivot.Oni koji nas konstantno pljackaju,glasaju protiv volje gradjana Srbije,preprodaju ono sto mi moramo da branimo,nude se stranoj drzavi samo da bi bilo kako oni hoce,ne zasluzuju nikakvu pomoc i podrsku.
  Na zalost,svaka vlast iz samo njoj znanih razloga hladno pljuje na sedam miliona nesrecnika i staje na stranu Veselinovica,Jaksica,Ivanovica...
  Kad bi bar imali snage i volje da u znak protesta prestanemo da placamo poreze i sve druge obaveze(struja,kirija,telefoni)pa da i nas neko voli i placa umesto nas.

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.12.2012 22:18
  Izgleda da samo gospodji Mihajlovic smetaju paralelne strukture?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Keri čestitao Vučiću pobedu na izborima

  Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izbornu pobedu i poručio da će njegovo lidestvo i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamah za postizanje postavljenih ciljeva

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.