Dostupni linkovi

Sanader opet odbacio optužbe


Nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader, Zagreb, 01. jul 2009.
Nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader, Zagreb, 01. jul 2009.
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlasti, odbacio je u srijedu pred istražnim organima optužbe da je u postupku odobravanja kredita Hypo banke Hrvatskoj za kupovinu zgrada za veleposlanstva uzeo proviziju od – preračunato – pola milijuna eura.

Po već viđenom scenariju – odbacivanje inkriminacije, iznošenje obrane i bez odgovaranja na pitanja istražitelja – tako je prošlo današnje jednosatno ispitivanje bivšeg hrvatskog premijera Ivo Sanadera.

“Gospodin Sanader je dao obranu u odnosu na inkriminacije vezane za proviziju isplaćenu određenoj osobi po “Hypo banci”. Negirao je tu inkriminaciju i dao je svoje viđenje slučaja”, kazao je njegov branitelj Čedo Prodanović.

Bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a sumnjiči se da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlorabio položaj i ovlasti tako da je s austrijskom Hypo bankom dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna, 500.000 eura) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj Vladi za opremanje diplomatskih predstavništava.

Sanader je već ranije izjavio kako mu je slučaju Hypo-banke savjest čista, i da nije tražio ili primio novac ni od koga.

Zbog povrijeđene noge Sanader je opet dao iskaz u zatvoru, ali branitelji su negirali medijske špekulacije kako je ozbilno bolestan.

Sanadera se sumnjiči u ukupno šest slučajeva zloupotrebe položaja i ovlasti. Osim slučaja “Fimi-media”, u kojem ga se summnjiči za “isisavanje” novca iz javnih poduzeća i ministarstva i danas aktualne “Hypo – banke”, predstoje mu još susreti sa istražiteljima oko slučaja posredovanja da Hrvatska elektroprivreda ispod cijene isporuči električnu energiju tvrtki “Dioki” njegovog prijatelja Roberta Ježića, slučaj pokušaja prodaje “Diokijevog “ skladišta javnom poduzeću “Janaf” debelo iznad cijene, slučaj dobijanja luksuznog mercedesa od Ježića gdje istražni organi pretpostavljaju da se tadi o pranju novca, i politički, financijski i medijski najinteresantniji slučaj INA-MOL, u kojem ga se sumnjiči da je za mito od 10 milijuna eura što ga je dobio od Mađara posredovao da se mađarskoj naftnoj tvrtki MOL prepuste upravljačka prava u INI, iako nemaju većinski paket dionica.
XS
SM
MD
LG