Dostupni linkovi

Samsung predstavio Galaxy S6 Edge+ i Galaxy Note 5


Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge
Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge

Kompanija Samsung predstavila dva velika vrhunska smartphonea s operativnim sistemom Android, a to su Galaxy S6 Edge+ i Galaxy Note 5.

Oba telefona imaju velike 5,7-inčne QHD ekrane, a u prodaji će se naći prije nego je to bio slučaj sa prethodnim generacijama. Prvi dan prodaje je 21. august.

Galaxy S6 Edge+ je namjenjen onima koji žele imati uređaj veličine phableta sa zaobljenim ivicama. "Plus" je oznaka koja se odnosi na činjenicu da su oba uređaja veća od prethodnih verzija, kao i da su otporniji na ogrebotine. Galaxy S6 Edge+ uređaj ima blago zakrivljeni ekran, koji daje osjećaj dubine i oštrine.

Također, umjesto 3 GB, smartphonei sada imaju 4 GB RAM-a, što je itekako potrebno za multitasking, a tu su i brži Exynos procesori.

Južnokorejska kompanija zasad Galaxy Note 5 ne planira prodavati u Evropi iz marketinških razloga. Međutim, mnogi smatraju da je to greška.

"Note bi dobro prošao na evropskom tržištu, a ako u Samsungu misle da će S6 Edge+ privući iste poslovne korisnike, definitivno griješe", izjavio je Francisco Jeronimo iz analitičarske kompanije IDC.

Za razliku od prošle godine, ovog puta nema "Edge" verzije Notea.

Samsung Galaxy Note 5 ima stražnju kameru od 16 megapiksela, dok se naprijed nalazi selfie kamera od 5 megapiksela, koja pokriva ugao od 120 stepeni i posjeduje tehnologiju za stabilizaciju slike. Uz novi Note naravno dolazi i olovka.

Samsung Galaxy S6 Edge+ također ima iste kamere. Iz Samsunga tvrde da trenutno imaju najbolje kamere na svijetu.

Novi smartphonei donose još neke novosti osim boljih performansi. Dugmetom za kameru je moguće aktivirati "live broadcast" mod koji služi za prenos uživo na YouTubeu, a korisnici mogu poslati pozivnice po želji.

Također, uređaji sada podržavaju ultra-high quality audio, odnosno UHQA format. Nova komponenta garantuje kvalitetniji zvuk.

Stražnji dio oba smartphona nije odvojiv, niti imaju microSD slot. Oba koriste operativni sistem Android 5.1.

Ono što je dobro, dobili su nove, velike i izdržljive baterije koje se brzo pune. Za punjenje od 0 do 100 posto je potrebno manje od 90 minuta, a ako se to čini bežičnim putem, potrebno je nešto manje od 120 minuta.

Usluga Samsung Pay će biti dostupna od 28. septembra.

Glavni konkurent Samsungovim uređajima će biti novi Appleov iPhone. koji će biti predstavljen 9. septembra.

XS
SM
MD
LG