Dostupni linkovi

Sada se zna od kuda je sve krenulo


Globalna pandemija virusa HIV-a počela je dvadesetih godina 20. stoljeća u Kinšasi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo, kaže se u studiji objavljenoj u petak u časopisu Science.

Poznato je da se HIV s primata i majmuna prenio na ljude najmanje 13 puta, najvjerojatnije u lovu ili u dodiru s mesom, kažu istraživači s oksfordskoga sveučilišta koji su sudjelovali u toj studiji.

No samo je jedan od tih prijenosa odveo u ljudsku pandemiju u kojoj je zaraženo gotovo 75 milijuna ljudi, kaže se u priopćenju za tisak.

U dvadesetim godinama prošloga stoljeća dok je današnja DR Kongo još bila belgijska kolonija, Kinšasa je veoma brzo rasla.

Prijenosu su pogodovali dobra transportna povezanost i seksualna trgovina, zajedno sa stalnim dotokom muške radne snage.

Sve do kraja četrdesetih na godinu je kroz taj grad željeznicom prolazilo više od milijun ljudi koji su virus raznijeli u druga područja. Istovremeno su javnozdravstvene inicijative za borbu protiv drugih bolesti dovele do nesigurne upotrebe igala, što je vjerojatno pomoglo da HIV preraste u pravu epidemiju, kaže se u studiji.

"Čini se da je splet raznih faktora u Kinšasi početkom dvadesetoga stoljeća stvorio savršene uvjete za pojavu HIV-a, pa i za širenje u opću epidemiju koja je poharala subsaharsku Afriku", kaže Oliver Pybus s oksfordskoga odsjeka za zoologiju.

XS
SM
MD
LG