Dostupni linkovi

Izrael pozvao stanovništvo iz predgrađa Gaze da se evakuše


Gaza nakon eksplozije u javnom vrtu, 28. juni 2014.
Gaza nakon eksplozije u javnom vrtu, 28. juni 2014.

U velikoj eksploziji u javnom vrtu u sjevernoj Gazi poginulo je osmoro djece i dvije odrasle osobe, a ranjeno 40, saopštili su u ponedjeljak popodne palestinski liječnici.

Mještani tvrde da se radilo o izraelskom zračnom napadu, ali Izrael je negirao odgovornost, ustvrdivši da se radi o raketi Hamasa koja nije dobro ispaljena.

Otprilike u isto vrijeme, još jedna eksplozija potresala je glavnu bolnicu u Gazim a žrtava nije bilo. Izrael je i za ovu eksploziju okrivio zalutali projektil.

Izrael je zatražio od stanovništva iz istočnog, južnog i sjevernog predgrađa grada Gaza da se hitno evakuiše, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

"Civilno stanovništvo u Šadžaji, Zejtunu i istočnom dijelu Džabalije pozvano je putem telefona i SMS porukama da odmah napusti svoje domove i smjesti se u centralnom dijelu grada Gaze", navedeno je u saopštenju.

Pozivi, praćeni slanjem tekstualnih poruka, mogu da svjedoče o pripremi vojske za proširenje operacije u pojasu Gaze.

Desetine hiljada Palestinaca u ponedjeljak su u istočnom dijelu Jeruzalema, koji je Izrael okupirao i anektirao, demonstracijama još jednom podržale sunarodnike u Gazi i osudile izraelsku vojnu ofanzivu na toj teritoriji.

Policija koja se držala podalje od skupa, rekla je da se okupilo 45.000 ljudi koji su se kasnije mirno razišli. Nije bilo incidenata.

Izrael je ranije saopštio da je izvršio tri zračna napada na Gazu nakon što je ispaljena raketa, čime je narušeno relativno zatišje zbog početka velikog islamskog praznika, Ramazanskog bajrama, koji je počeo u nedjelju nakon zalaska sunca.

Prije toga, Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na "hitni i bezuvjetni humanitarni prekid vatre" radi Bajrama.

Vojska je saopštila da su izraelski avioni pogodili dva lansera raketa i pogon za proizvodnju raketa u centralnom i sjevernom dijelu Gaze, prenio je AP.

U saopštenju se dodaje da je ovo bio odgovor na Hamasove rakete koje su prethodno jutros ispaljene na Izrael.

Napadi su uslijedili poslije skoro 12-satnog zatišja u Gazi.

Gaza je imala svoju najtišu noć posljednjih sedmica, nakon što su ovoga vikenda i Izrael i Hamas ponudili kratko primirje.

Više od 1.030 Palestinaca, uglavnom civila i 43 izraelsla vojnika, te dva civila poginuli su tokom dvadesetodnevne ofanzive na Pojas Gaze.

Predah, ma kako kratko trajao dobro je došao napaćenom narodu u Gazi, koji više nigdje nije siguran. Čak ni u skloništima Ujedinjenih naroda.

Ali nakon toliko mrtvih i ranjenih, teško da je ikome danas do proslave, makar to bio i Bajram, kaže dopisnik BBC-a iz Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je uzvještaj sadašnjeg predsjednika Vijeća, ambasadora iz Ruande, kojim se poziva na "trajno primirje" koje bi se temeljilo na egipatskoj inicijativi. Ona podrazumijeva obustavu neprijateljstava koja će dovesti do razgovorao o budućnosti Gaze, uključujući i otvaranje graničnih prijelaza.

U saopštenju UN-a se takođe naglašava da se moraju poštivati "civilni i humanitarni objekti, uključujući i one UN-ove“. Posebno je istaknuta potreba za "hitnim pružanjem humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze".

Palestinski predstavnik u Ujedinjenim narodima, Rijad Mansur, smatra da izjava Savjeta sigurnosti nijje išla dovoljno daleko, jer ne predvidja povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

"Trebali su usvojiti rezoluciju kojom će osuditi agresiju i pozvati na trenutnu obustavu napada“, kazao je Mansur.

Govoreći u ime Izraela, Ron Prosor je optužio Vijeće za pristranost. „Nema pominjanja Hamasa i njihovih raketa, i to nedostaje ovoj izjavi“, kazao je izraelski ambasador.

U nedjelju je, u telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, američki predsjednik Barack Obama pozvao na hitni i bezuvjetni humanitarni prekid vatre.

„Dugoročno rješenje, dodao je, mora dopustiti Palestincima u Gazi da vode normalan život. A mora se i osigurati razoružanje terorističkih grupa, te demilitarizacija Gaze."

Američki se predsjednik osjetio primoranim učiniti ovaj poziv, iako je njegov državni sekretar John Kerry doživio fijasko u Tel Avivu.

Njegov plan o primirju je odbijen, a njegov lik ismijan u velikom broju izraelskih medija.

XS
SM
MD
LG