Dostupni linkovi

SAD ponudile pomoć Kanadi nakon pucnjave u parlamentu


Pucnjava u kanadskom parlamentu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Pucnjava u kanadskom parlamentu

Vlasti u Kanadi identifikovale su napadača koji je ubio vojnika na počasnoj straži u Otavi i potom učestvovao u vatrenom obračunu u parlamentu. Zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je ubijeni napadač identifikovan kao Majkl Zehaf-Bibo. Vlasti i očevici navode da je čovek s maramom na licu pucao na vojnika kod spomenika žrtvama Prvog svetskog rata, posle čega je ušao u parlament gde je ubijen u obračunu. Ljudi su u panici bežali iz parlamenta, koristeći za beg i skele koje su postavljene zbog obnove zgrade. Policajci s pancirnim prslucima, naoružani puškama okružili su zgradu i blokirali ulice koje vode do parlamenta, naveli su svedoci.

Bolnički zvaničnici su rekli da su još dve osobe ranjene i da su u stabilnom stanju. Policija navodi da su posle napada Zehaf-Biboa na vojnika u obračunu u parlamentu učestvovale još dve osobe.

Premijer Kanade Stiven Harper je, u televizijskom obraćanju naciji, rekao da su poslednji i incident od pre tri dana kada je muškarac koji je navodno nedavno prešao u islam automobilom ubio jednog vojnika, a drugog ranio, pokazali da ni Kanada nije imuna na terorističke napade poput onih koji se dešavaju širom sveta.

“Ovo nas neće zastrašiti. Kanada nikada neće biti u strahu. U stvari, ovo će osnažiti našu odlučnost i udvostručiti naše napore da preduzmemo sve neophodne korake da identifikujemo i odbijemo pretenje, a Kanadu učinimo bezbednom. Takođe, osnažiće našu odlučnost i udvostručiti naše napore u saradnji sa saveznicima širom sveta u borbi protiv terorističkih organizacija koje napadaju druge zemlje u pokušaju da svoje divljaštvo dovedu pred naša vrata.“

Incident u parlamentu Kanade, u Otavi, uzbunio je čitav svet. Američki predsednik Barak Obama osudio je "nečuveni napad" u kanadskoj prestonici u kojem je ubijen vojnik na počasnoj straži. Obama je, u telefonskom razgovaru s kanadskim premijerom Harperom, ponudio pomoć SAD.

“Još uvek nemamo potpune informacije o motivu napada, nemamo potpune informacije o tome da li je ovo bio deo šire mreže i plana ili su u pitanju pojedinci koji su se odlučili na takve akcije. Ali, to ipak pokazuje da moramo biti na oprezu.“

Australijske vlasti su saopštile da su, posle napada u Otavi, pojačale bezbednost oko svog parlamenta. Premijer Austraije Toni Abot, rekao je da Australija saoseća sa šokom, bolom i besom Kanade.

“Stojimo rame uz rame sa našim kandaskim prijateljima. Stojimo za slobodu i za pravo svakog čoveka na svakom delu planete da bira svoj način života i svoju religiju. Za to smo se uvek zalagali i to ćemo uvek i činiti.“

U Kanadi je inače bio na snazi visoki stepen opasnosti od terorizma, koji je proglašen pre tri dana nakon što je vozač automobilom pregazio vojnika. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države.

XS
SM
MD
LG