Dostupni linkovi

SAD i Kina saglasni: Učiniti sve na ukidanju nuklearnog oružja na korejskom poluotoku


Kineski i američki šefovi diplomatije Wang Yi i John Kerry u Pekingu 13. aprila 2013.
Kineski i američki šefovi diplomatije Wang Yi i John Kerry u Pekingu 13. aprila 2013.
Šefovi kineske i američke diplomatije, državni savjetnik Yang Jiechi i državni sekretar John Kerry, izjavili su u subotu u toku intervjua u Pekingu da se slažu da rade zajedno na ukidanju nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku.

"Prihvatiti se nuklearnog problema u Koreji služi interesima svih strana", izjavio je Yang, obećavši da će Peking raditi u ovom cilju s drugim zemljama, među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

"Kina i Sjedinjene Američke Države treba zajedno da preduzmu sve mjere kako bi došlo do ukidanja nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku", složio se Kerry.

Kerry je u Pekingu izjavio kako je "kritičan trenutak" u napetoj situaciji na korejskom poluotoku.

"Vrijeme je svakako kritično s vrlo teškim izazovima za savladavanje problema na Korejskom poluotoku, izazovom Irana i njegovim nuklearnim naoružanjem, Sirijom i Bliskim istokom, kao i potrebom da se oživi ekonomija u cijelom svijetu", izjavio je Kerry.

"Mislim da se sastajemo u trenutku zaista, zaista ključnom", naglasio je američki zvaničnik koji je u subotu ujutro stigao iz Seula.

Kineski šef države Xi Jinping, upravo prije nego što je primio američkog državnog tajnika u Palaču naroda u Pekingu, nije spomenuo Sjevernu Koreju u svom uvodnom govoru, radije insistirajući na "strateškoj prirodi" odnosa između Pekinga i Washingtona.

John Kerry je doputovao u subotu u Peking da pokuša ubijediti kineske vlasti da bez odlaganja podignu ton prema Sjevernoj Koreji i rade na otopljavanju odnosa između Seula i Pyongyanga.

U petak je američki državni tajnik pozvao Pyongyang da odustane od bilo kakvog raketnog napada, upozorivši sjevernokorejski režim na "ogromnu grešku".

Općenito se smatra da Vlada u Pekingu ima najveći utjecaj na nepredvidivi režim Pyongyanga.

Kerry je u petak posjetio Južnu Koreju, prvu etapu trodnevne turneje u Aziji tokom koje će posjetiti i Tokio.

Posjeta je uslijedila par sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama poručio da će Washington preduzeti sve neophodne korake da zaštiti sebe i svoje saveznike.

“Sjevena Koreja neće biti prihvaćena kao nuklearna sila. Retorika koju čujemo od Sjeverne Koreje je neprihvatljiva po svim standardima, a ako se odluče na novo lansiranje raketa dugog dometa to će predstavljati novo zaoštravanje ionako opasne situcije”, rekao je John Kerry svojim domaćinima u Seulu, ali prije svega Pyungyangu ponovio Obaminu poruku “SAD će zaštiti sebe i svoje saveznike”.

SAD i dalje preferiraju diplomatsku opciju za rješevanje nuklernog pitanja Sjeverne Koreje, ali kako je rekao Kerry, oni moraju biti ozbiljni kada je o denuklerizaciji riječ.

Južna Koreja saopštila je da sumnja da je Pyongyang uspio da smanji veličinu nuklearne bojeve glavu do tačke da je može nositi raketni projekti.

U Tokiju je, pak, japanski ministar obrane Itsunori Onodera najavio da će njegova zemlja rasporediti rakete Patriot u Okinavi do kraja mjeseca, kao dio svojih napora za jačanje odbrambene sposobnosti zabrinuti zbog sjevernokorejske raketne prijetnje.

Rakete "patriot" postavljene su u centar Tokija i oko glavnog grada, a razarači opremljeni radarskim sistemom i opremom za presretanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Novi obavještajni podaci SAD objavljeni u četvrtak zaključili su da je Pyongyang napredovao u nuklearnom programu do tačke kada bi balističke rakete mogle da nose nuklearne bojeve glave.

Rakete teoretski imaju domet od 3.000 kilometara, što znači da može da pogodi Južnu Koreju i Japan. Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, kao i da pogodi američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Procjenjuje se da bi Sjeverna Koreja mogla da ispali jednu ili više raketa do 15. aprila, dana rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine.
XS
SM
MD
LG