Dostupni linkovi

Diplomate na razgovorima o pristupu mjestu pada malezijskog avona


Holandski i australijski šefovi diplomatija Frans Timermans i Džuli Bišop Ukrajini, 25. juli 2014.
Holandski i australijski šefovi diplomatija Frans Timermans i Džuli Bišop Ukrajini, 25. juli 2014.

Holandski i australijski šefovi diplomatija Frans Timermans i Džuli Bišop u petak u Ukrajini pokušavaju izdejstvovati dozvolu da međunarodna policija pristupi mjestu pada malezijskog aviona.

"Treba da preuzmemo nekoliko koraka. Prvo moramo osigurati da svakog Holanđanina vratimo kući. Kao drugo, istraga treba da pokaže šta se zapravo desilo i ko je odgovoran. Treće, oni koji su odgovorni treba da završe iza rešetaka. Tek kad završimo ta tri koraka, verujem da možemo da razgovaramo o zatvaranju priče”, rekao je Timermans na aerodromu u Harkovu.

Australijska šefica diplomatije je naglasila da je postavljen pravni i operativni okvir koji bi osigurao bezbedno sprovođenje istrage na mestu nesreće.

"Uskoro možemo početi da češljamo detaljno mesto nesreće u potrazi za bilo kakvim ostacima i ličnim stvarima", kazala je i dodala da imaju vrlo jasne naznake kako je došlo do nesreće.

"Međutim, na mestu nesreće se nalazi još dokaza koji će nam pomoći da sklopimo slagalicu o tome šta se desilo 17. jula. Odlučni smo da nađemo one koji su odgovorni za ovaj slučaj."

Razgovori sa proruskim separatistima o pristupu mjestu pada aviona dolaze u vrijeme kada se očekuje prebacivanje još tijela iz Ukrajine u Holandiju.

Australija, čijih je 39 državljana stradalo u rušenju aviona, poslala je 50 policajaca u London, gdje očekuju da budu raspoređeni u Ukrajini kao dio međunarodnih snaga pod kontrolom UN-a, čiji bi zadatak bio obezbjeđivanje mjesta pada aviona.

Ruski Međudržavni komitet za avijaciju saopštio je u petak da su crne kutije iz oborenog malezijskog putničkog aviona u Ukrajini pretrpjele manju štetu, ali da nisu ugroženi podaci koje su one zabilježile.

U saopštenju se navodi da je "tokom inspekcije utvrđeno da uređaji za snimanje imaju manju mehaničku štetu", ali da ona ne utiče na same snimače podataka.

Ruska Komisija navodi da nema dokaza da je bilo šta promijenjeno na crnim kutijama, a taj zaključak prethodno je objavio i holandski Odbor za bezbjednost, koji koordiniše istragu o obaranju aviona.

Rusija je jedna od zemalja koje učestvuju u analiziranju podataka iz crnih kutija koje su proruski separatsti uzeli prvobitno sa mjesta pada aviona, a kasnije ih predali.

Američki predsjednik Barack Obama pridružio se zahtjevima australijskih i holandskih zvaničnika da se međunarodnim istražiteljima osigura puni pristup mjestu pada malezijskog aviona na letu MH17.

U telefonskom razgovoru Obame sa australijskim premijerom Tonijem Abotom i holandskim Markom Ruteom, lideri su se složili da se radi na punoj istrazi obaranja aviona prošle sedmice na istoku Ukrajine.

Bijela kuća je objavila da su se obama i Abot složili da je imperativ hitna, puna i transparentna istraga, bez opstrukcija.

U saopštenju je navedeno kako su lideri izrazili odlučnost da istraju na zahtjevima da se međunarodnim istražiteljima obezbijedi hitan i siguran pristup mjestu pada aviona.

U Holandiju su u četvrtak i srijedu dopremljena tijela 115 žrtava iz aviona u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

Ljudmila Vorobjeva, ambasador Rusije u Maleziji, je izjavila da će njena zemlja pružiti svu pomoć međunarodnom tima istražitelja i da je bolje što istragu vodi Holandija a ne Ukrajina.

XS
SM
MD
LG