Dostupni linkovi

Razrešenje spora sa Artemijem teško predvidljivo


Liturgija u Beogradu, januar 2010. - ilustracija
Liturgija u Beogradu, januar 2010. - ilustracija
Sabor Srpske pravoslavne crkve, koji je započeo zasedanje u sredu, raspravlja i o slučaju penzionisanog vladike Artemija koji je odbio poslušnost crkvenom vrhu i zapretio osnivanjem nove crkve.

Dok traje zasedanje Sabora kao da su se svi zavetovali na ćutanje, i zvaničnici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i pristalice penzionisanog vladike Artemija.

U Crkvi uglavnom ne žele da govore o mogućem ishodu Sabora niti o tome da li vladika Artemije zaista ima toliku snagu da izazove raskol u SPC. Vladika bački Irinej Bulović je samo kratko rekao da Sabor određuje svoje teme.

“O tome ćemo sutra razgovarati”, rekao je on.

Vladika Artemije - iz arhive
Teško je nazreti moguće rešenje nakon što je na pretnju Artemija i njegovih sledbenika Sinodu osnivanjem nove Svetosavske crkve, ukoliko vladici ne bude vraćeno upravljanje Raško-prizrenskom eparhijom, patrijarh Irinej odgovorio da ne postoji nijedan razlog za reviziju odluke Sabora kojom je Artemije razrešen dužnosti episkopa raško-prizrenskog.

I protođakon Ljubomir Ranković u razgovoru za RSE takođe nije želeo da iznosi procene ali kaže da se nada da će sve proći bez ozbiljnijih posledica.

“Duboko verujem u mudrost odluka Svetog arhijerejskog Sabora, verujem i u mudrost mog bivšeg profesora vladike Artemija i zemljaka, jer smo rođeni u istom selu, Leliću kod Valjeva. Tako da se duboko nadam da će SPC i verujući narod proći sa što manje posledica. Verujem da će ta čaša stradanja jedne crkve mimoići srpski narod”, kaže Ranković.

Artemije je penzionisan u maju zbog finansijskih malverzacija njegovih najbližih saradnika ali je on te optužbe odbacio, a odluku o penzionisanju odbio da prihvati. Nije prihvatio ni privremenu zabranu obavljanja svešteničke dužnosti. Artemije će na Saboru imati priliku da govori a u manastiru Šišatovac, gde boravi, samo nam je rečeno da vladika nije tu. On sam je najavio da neće govoriti dok traje Sabor a to su nam rekle i njegove pristalice.

Tvrda struja


Da li ipak Artemije ima snagu da izazove neki ozbiljniji raskol u SPC. Ranije su se čula objašnjenja iz Crkve da to nije moguće jer vladika Artemije nema eparhiju.

Vladika Artemije ima javnu podršku veliog broja intelektualaca što govori da ovo nije samo unutar crkveno pitanje, ocenjuje publicista Mirko Đorđević.
Publicista Mirko Đorđević koji poznaje prilike u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ocenjuje za RSE da je raskol u Crkvi oko vladike Artemija već vidljiv.

“Ne može se pouzdano reći kako će se rasprava završiti, ali nema sumnje u to da će je biti i da će biti burna. Pouzdano se zna da Artemija sledi poveća grupa monaha iz Crne Reke i sa Kosova, a koliku ima eventualnu podršku nekih vladika u Saboru različito se nagađa. Međutim, vladika Artemije ima javnu podršku veliog broja intelektualaca što govori da ovo nije samo unutar crkveno pitanje”, kaže Đorđević.

Artemije je prvi sporni slučaj u SPC koji je novi partijarh Irinej počeo da rešava. Zbog zatvorenosti same Crkve više se nagađa šta se dešava unutar nje nego što zaista postoje pouzdane informacije, kaže Ljubiša Rajić, profesor na beogradskom Univerzitetu koji prati dešavanja u SPC.

Smatra se da iza Artemija stoji ekstremniji deo SPC, za koji profesor Rajić prema onome što se može pročitati u verskoj štampi, procenjuje da je veoma jak i sklon krajnje desničarskim strankama. Izgleda da bar jedna trećina vladika pripada tvrdoj desnoj struji, procenjuje Rajić.

“Taj ekstremni deo imao je najveći oslonac u četvorici episkopa, u Artemiju, Amfilohiju, Atanasiju i Irineju bačkom koji su im u različitim periodima pružali različitu količinu podrške. Koliko znam i Kačavenda, i Grigorije hercegovački, i Pahomije vranjski pripadaju toj grupi. Lavrentije iz Šapca se stalno kreće na toj granici, čas je malo ovde, čas malo onde. Ako se spustimo na razinu sveštenika i među njima postoji mnogo onih koji su vrlo desničarski raspoloženi. Tako da verovatno u SPC postoji veoma jaka tvrda desna struja”, kaže Rajić.

To se po njemu vidi i po tome “što se oni koji ne pripadaju toj struji nikada nisu usudili, sem tu i tamo ponekog mlađeg sveštenika ili nekog ko smatra da su u nekim stvarima neki drugi baš prekardašili, da istupe sa kritikom takvih ekstremnih shvatanja”.

SPC je povezana sa desničarskim organizacijama, poput Obraza, čiju zabranu pred Ustavnim sudom traži tužilaštvo. Poslednji drastični primer dogodio se nedavno tokom Povorke ponosa kada su neki sveštenici u mantijama predvodili huligane koji su napadali policiju i demolirali grad. Patrijarh Irinej je kasnije to osudio.

*****
Mogao bi vas interesovati ovaj tekst:
Zbog Artemija moguć i raskol
XS
SM
MD
LG