Dostupni linkovi

Minsk: Porošenko i Putin dogovorili daljnje konsultacije


Porošenko i Putin se rukovali na samitu u Minsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Porošenko i Putin se rukovali na samitu u Minsku

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su u utorak navečer direktne razgovore o krizi u istočnoj Ukrajini na samitu u Minsku i dogovorili konsultacije o kontroli granice kao i o cijeni gasa.

Porošenko je nakon sastanka istakao da će biti pripremljene “smernice” za okončanje borbi između ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

“Smernice će biti pripremljene kako bi se obezbedila obustava vatre koja u potpunosti mora biti bilateralnog karaktera”, istakao je Porošenko nakon dvosatnih razgovora sa Putinom u prestonici Belorusije.

U pisanoj izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu nakon obraćanja Porošenko je dodao: “Naš glavni cilj je mir. Zahtevamo odlučnu akciju kako bismo doneli mir na ukrajinskom području. Uostalom, mirovni plan su podržali svi šefovi zemalja bez izuzetka.”

S druge strane, Vladimir Putin je nakon sastanka izjavio da će “Rusija sa svoje strane učiniti sve da podrži mirovni proces, ukoliko on počne”. No, dodao je da je okončanje sukoba stvar Ukrajine.

"Mi, Rusija, mi ne možemo dogovarati bilo kakve uvjete za prekid vatre. To je stvar budućih sporazuma između Kijeva, Donjecka, i Luganska. To nije pitanje za nas, to je unutrašnje ukrajinsko pitanje. Moskva samo može doprinijeti stvaranju prijateljske atmosfere, atmosfere povjerenja u cjelokupni proces“, istakao je Putin.

Putin je razgovore ocijeno pozitivnim i kazao da će učiniti sve da omogući mirovni proces u Ukrajini. Dodao je i da su dogovoreni razgovori o ruskoj cijeni gasa za Ukrajinu.

Dvojca zvaničnika su se navodno dogovorila da nastave konsultacije između dveju zemalja u vezi sa pograničnim službama. Porošenko je u više navrata istakao da je uvođenje efikasne granične kontrole jedini način da se zaustavi krvoproliće.

Sastanak je završen oko 23:30 po srednjeevropskom vremenu.

Zajedničkom sastanku na samitu Carinske unije koju predvodi Rusija, prisustvovao je i domaćin, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Lukašenko je izjavio da su Porošenko i Putin nastavili sastanak nakon što su ga napustili on i Ešton.

On je dodao da se dvojica predsjednika nisu slagala o nekim fundamentalnim pitanjima, ali da su se složili da je potrebno deeskalirati ukrajinsku krizu.

Ešton je razgovore ocenila “pozitivnim”.

“Na svima je bilo da urade sve što je u njihovoj moći kako bi rešili ovaj problem”, rekla je Ešton, te dodala: “Pozvali smo na prekid vatre, što je povezano sa valjanim upravljanjem granicama, obezbeđivanjem da humanitarna pomoć dođe do ljudi na pravi način i u skladu s međunarodnim pravom i, naravno, sa političkim pocesom.”

Portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Maja Kocijančić, izjavila je za RSE u Briselu da je susret u Minsku „prilika za razgovore o tome kako stvoriti uslove koji bi vodili do političkog rješenja krize“ u Ukrajini.

Prije multilaterlnog susreta svih učesnika samita, ukrajinski je predsjednik imao poseban susret sa Ešton, kao i bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom.

Porošenko je najavio da "traži politički kompromis" i da bi zaustavljanje snadbijevanja separatista oružjem na jugoistoku Ukrajine otvorilo vrata miru.

Ukrajinski se predsjednik je izjavio prije sastanka da se nada da će razgovori rezultirati sporazumom koji će donijeti mir Ukrajini:

"Čvrsto sam uvjeren u to da niko ne želi rat, a cilj moga posjeta je da uradim sve što je moguće da zaustavim krvoproliće. Interesi Donbasa će biti uzeti u obzir, a granična kontrola je trenutno moguća samo uz pomoć OEBS-a. Pozivamo da se odmah oslobode svi zarobljenici. Ja se iskreno nadam da će rezulat današnjeg sastanka u Minsku biti mir i da ćemo uspjeti da postignemo dogovor koji će na ukrajinsku zemlju donijeti mir".

Vladimir Putin (L), Aleksandar Lukašenko (C) i Petro Porošenko (D)
Vladimir Putin (L), Aleksandar Lukašenko (C) i Petro Porošenko (D)

Putin je pak rekao da se ukrajinska kriza može razriješiti samo razgovorima između Kijeva i predstavnika jugoistoka Ukrajine.

To prvi susret dvojice lidera nakon što su se u junu kratko sreli prilikom obilježavnja Dana D u Francuskoj.

Mnogo se tog promijenilo na terenu od tog susreta. Borbe dvije strane su intenzivirane, a broj žrtava višemjesečnih sukoba na istoku Ukrajine povećan je na više od 2.000, naročito posljednja dva mjeseca.

Nakon novih tenzija pa ulaska ruskog konvoja sa, kako Moskva tvrdi, humanitarnom pomoći, a Kijev strahuje oružjem za pobunjike, uslijedila je najava još jednog pa ulaska naoružanih trupa i kamiona u ponedeljak na granici prema Marijupolju što je izazvalo žestoke sukobe.

Ukrajinske su snage u međuvremenu uhvatile grupu ruskih vojnika na istoku Ukrajine te su objavili video intervju sa nekima od njih.

Ruski vojni izvori danas su to, kako ih citiraju svjetske agencije, nazvali „incidentom“. Kažu da su ruski vojnci prešli ukrajinsku granicu „slučajno“. U objavljenom videu jedan od uhapšenih ruskih militaraca kaže „ovo nije naš rat“.

Rusko ministartsvo odbrane, saopštilo je, kako citira agencija RIA novosti: „Vojnici su zaista učestvovali u patroli na jednoj od sekcija rusko-ukrajinske granice, i prema onom što su naša saznanja nijesu dali nikakav otpor naoružanim ukrajinskim snagama kada su uhapšeni“.

Isti izvor je dodao da je i oko 500 ukrajinskih vojnika prelazilo njihovu granicu u različitim vremenskim periodima pa oni nijesu davali publicitet tome, već su ih, kako tvrdi izvor ruskog ministartsva odbrane vraćali na ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinska pak strana tvrdi da su uhvaćeni ruski vojnici bili u specijalnoj misiji. Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko kaže:

„To nije bila greška već pokušaj izvođenja specijalne misije“, kaže ukrajinski zvaničnik.

Kako je javila ukrajinska TV riječ je o vojnicima 331 regimente 98. Svirsk vazdušne divizije.

Uhapšeni ruski narednik Andej Genralov je u videu poručio:

„Prestanite slati naše momke. Zašto? Ovo nije naš rat. I da nijesmo ovdje, ništa od ovoga se ne bi dogodilo.“

Drugi ruski vojnik Ivan Milčakov kaže da nijesu vidjeli kad su prešli granicu. Samo im je rečeno da idu na trodnevni marš u dužini od 70 kilometara.

Dodao je da je "na terenu sve dugačije od onoga što gledjau na televiziji" i da su oni tu došli kao „topovsko meso“.

Prije dolaska na sastanak u Minsk, Porošenko je u ponedeljak raspustio ukrajinski parlament Vrhovnu Radu i raspisao prijevremene opšte izbore.

„Odlučio sam da ranije raspustim Vrhovnu Radu. Izbori za novi parlament održaće se 26. oktobra 2014“, rekao je on.

Uoči susreta i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da samit nudi "priliku za razmjenu mišljenja o ukrajinskoj krizi i početak političkog procesa sa ciljem okončanja sukoba".

Kako će ovim naporima posredovati EU, Lavrov je ipak dodao da evropski predstavnici ne smiju tretirati ove razgovore „kao borbu za Ukrajinu protiv Rusije“.

Osim zvaničnika Ukajine, Rusije i EU, te domaćina Bjelorusije na samitu u Minsku prisustvovao je i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbaev, koji je pozavo na mir na istoku Ukrajine i založio se za humanitarnu pomoć.

XS
SM
MD
LG