Dostupni linkovi

Ruski tenkovi na istoku Ukrajine, Kijev se sprema za odbranu


Pripremio: Slobodan Kostić

NATO izvori saopštili su da su tokom poslednja dva dana primetili kolone ruske vojne tehnike – uključujući tenkove, artiljeriju, protivvazdušne sisteme i vojsku, kako ulaze na teritoriju sukobom opustošenih delova istočne Ukrajine.

U ovom trenutku nemamo baš preciznu sliku o kom broju je reč“, rekao je komandant NATO Filip Bridlav, dodajući da je očigledno bilo „više kolona“.

Američki general je ovo saopštio nakon što su prethodno posmatrači OEBS videli kolonu u kojoj su bila 43 vojna vozila bez oznaka, uključujući artiljeriju i lansere raketa – kako se kreće u blizini pobunjeničkog uporišta Donjcka, mada je bilo indicija da su konvoji tenkova i teškog naoružanja primećeni i u gradu Makijivki.

Agencija AFP je javila da pobunjenici u centru Donjecka kopaju rovove kod železničke stanice u zoni aerodroma, oko kojeg se dve strane bore već mesecima.

Stanovnici tog grada rekli su za AFP da su videli kako iz Makejevka u Donjeck stiže četrdesetak vojnih kamiona KAMAZ bez registarskih tablica sa dvadesetak topova.

To su poslednji u seriji izveštaja o vojnim vozilima i teškom naoružanju bez oznaka koje ulazi u separatističke oblasti na istoku Ukrajine, što je podgrejalo strahove od eskalacije konflikta u ovom delu zemlje, gde se nisu potpuno prekidali sukobi uprkos tome što je 5. septembra sklopljeno primirje nakon što je od aprila poginulo više od 4.000 ljudi.

Oni su se nadovezali na ono što zvaničnici u Kijevu i NATO-u nazivaju očiglednim dokazima o direktnoj vojnoj pomoći proruskim separatistima koji kontrolišu velike delove Donjecke i Lugnaske oblasti.

Sam sukob u Ukrajini sukob kulminirao je nakon što je Rusija anektirala Krim odmah nakon što je svrngut Viktor Janukovič koga je Moskva podržavala, a uspostavljena nova prozapadna vlada u Kijevu, što je sve zajedno Rusiju i Zapad gurnulo na rub novog hladnog rata.

S obzirom na najnovija zbivanja na terenu ukrajinski ministar odbrane Stepan Polotrak rekao je da se vladine snage raspoređuju u okviru priprema za moguću ofanzivu proruskih separatista.

Razmešatmo naše oružane snage kako bi mogle da odgovore na vojne akcije“, rekao je on na na sednici ukrajinske Vlade.

Portparol ukrajinske vojske rekao je da separatisti ojačajavaju svoje trupe i oko Marijupolja koji bi se mogao naći na meti napada.

Uprkos svim ovim dokazima, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je tvrdnje o prisustvu ruskih vojnih konvoja u Ukrajini, nazivajući ih "neosnovanim".

"Mi smo već prestali da obraćamo pažnju na te neutemeljenje izjave komandanta NATO snaga u Evropi Filipa Bridlava o navodnim ruskim vojnim konvojima za koje se sumnja da vrše invaziju u Ukrajini", izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Međutim ruski ministar odbrane Sergej Šojgu priznao je da Rusija drži na jugu zemlje svoje trupe u stanju borbene gotovosti zbog rasta „stranog“ vojnog prisustva na granicama.

Stoga je generalnom sekretaru OEBS-a Lambertu Zanijeru preostalo je jedino da upozori kako je prekid vatre na istoku sve više virtuelan, izrazivši zabrinutost zbog "rizika od eskalacije" tog sukoba.

"Konstatovali smo dolazak vojne opreme u oblasti koju pokriva prekid vatre“, rekao je Zanijer zaključujući, dok je naš cilj da radimo na jačanju primirja, ono sve više postoji ­– samo na papiru.

XS
SM
MD
LG