Dostupni linkovi

Opada broj požara u Rusiji, nema povećane radijacije


Izgorela debla u šumi blizu sela Zdorovie, oko 60 kilometara od Moskve, 10 avgust 2010
Izgorela debla u šumi blizu sela Zdorovie, oko 60 kilometara od Moskve, 10 avgust 2010
Broj požara u Rusiji se smanjio, a ruske vlasti su u četvrtak saopštile i da se nije povećao nivo radijacije u oblastima gde gore šume kontaminirane posle havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilju 1986. godine. No, vlasti su se našle na udaru kritika zbog, po mnogima, nevičnog odgovora na vatru koja besni centralnim delom zemlje.

Površina zahvaćena požarima danas je deset hiljada hektara manja nego juče, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije. Više od 500 požara gori na površini većoj od 60 hiljada hektara, a 60 požara se smatraju velikim.

Agencija Itar-Tas prenosi da su eksperti prilikom kontrole radijacije u Brjanskoj, Orlovskoj i Kalužskoj oblasti, kontaminiranim prilikom eksplozije Černobilja, utvrdili da povišene radijacije sada nema. Nema ni neposredne opasnosti za strateške objekte u centralnoj Rusiji, kaže novinar ruskog servisa RSE Andrej Šari.

„Kao, na primer, preduzeća koja rade sa radioaktivnim metrijalima ili baze gde su smešteni benzin ili oružje“, kaže Šari.

Meteorolozi su saopštili da u Moskvi i moskovskoj oblasti kiseonika u vazduhu ima manje nego što je normalno, a upozoravaju i da će se idućeg vikenda dim vratiti u glavni grad. Kolega Šari koji se vratio pre nekoliko dana iz Moskve kaže da su nezapamćene vrućine od 35 stepeni mnogo teže u Moskvi nego, recimo, u Beogradu ili Sarajevu.

„To je ogroman betonski grad, puno je objekata koji se grade, puno je automobila, a malo je zelenila i zbog toga se vrlo teško diše. Tako da svako ko je imao mogućnost otišao je iz Moskve“, navodi Andrej Šari.

Za razliku od zvaničnika koji trpe kritike zbog višenedeljnih požara ljudi na terenu koji se bore sa vatrom imaju ogrmnu podršku običnih ljudi. Iako se premijer Vladimir Putin lično angažovao u gašenju požara to, barem na našeg sagovornika, nije ostavilo utisak.

„Da li je u jednoj zemlji koja ima 140 miliona stanovnika potrebno da premijer ulazi u avion i gasi požare. Ova jadna vlada ne može ništa za tri nedelje da napravi sa tim požarima. A on u plavoj košulji ulazi u avion i pita da li je to uopšte normalno i da li on izgleda dobro u ovoj situaciji. Jasno je da je to politički marketing, a ne pomoć tim jadnim ljudima“, kaže on.

Od početka jula u Moskvi je 18 puta oboren istorijski rekord najviših temeperatura. Temeperatura u Moskvi je ovog leta dosezala i 37 stepeni, a uobičajena za rusku prestonicu u ovom periodu je od 22 do 25. Pri tome nije bilo ni ozbiljnih kiša.

****
Možda bi mogao da vas zanima i tekst Požari u Rusiji: Dosadašnja šteta oko 15 milijardi dolara
XS
SM
MD
LG