Dostupni linkovi

Rusija prijeti Crnoj Gori zbog domaće javnosti


Milo Đukanović i Vladimir Putin, foto iz arhive
Milo Đukanović i Vladimir Putin, foto iz arhive
Tekst "Ruske gazete" u kojem se pominje mogućnost uvođenja sankcija Crnoj Gori kao odgovor što se Crna Gora pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji izazvao je pažnju javnosti. Kako se sve može tumačiti tekst lista koji je pod kontrolom ruske Vlade?

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova za sada ne želi da komentariše navode iznijete u provladinom listu "Ruska gazeta", da zvanični Kremlj razmišlja o uvođenju sankcija prema Crnoj Gori, kao odgovor na to što se Crna Gora pridružila sancijama Evropske unije protiv ruskih zvaničnika u momentu kada je započela vojno politička kriza na Krimu.

Ministarstvo vanjskih poslova nema nikakvih najava o uvođenju potencijalnih sankcija od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko je negirao za Radio Antena M da postoji bilo kakva zvanična najava navodnom ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica Rusije prema Crnoj Gori.

Naime, u oštro intoniranom tekstu "Ruske gazete", u kome se potencira da su Rusi tajno istisnuti iz svih sfera života i to nakon velikih ruskih ulaganja u Crnu Goru, navodi se da Kremlj razmišlja o ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica prema Crnoj Gori.

U tekstu se kaže da ruski novac čini glavninu crnogorskog GDP-a, te da se razmišlja o sankcijama, između ostalog o promjeni uslova uvoza vina iz Crne Gore uticaja na priliv turista iz Rusije u Crnu Goru.

Na pitanje koliko ozbiljno treba shvatiti tekst Ruske gazete koja slovi za provladin list, urednik programa za Rusiju radija „Slobodna Evropa“ Andrej Šari kaže:

“To nije provladin već vladin list i to nije novinarski članak nego je to papir koji je iz vlade ili Ministarstva vanjskih poslova Rusije poslat listu. Zbog toga je to čista prijetnja. To je kancelarijski stil pisanja i saopštavanja stava i tu nema ništa od novinarstva."

Šari takođe tumači prijetnje koje su sadržane u tekstu ruskog lista:

“To je jedna prijetnja. Rusija sada gradi jednu vrstu crno bijelog svijeta u smislu – ko nije naš prijatelj on nam je neprijatelj. Crnogorci su bili do sada sa nama a sada oni su nas izdali i zbog toga sada oni neće više biti naš prijatelji, nećemo piti njihov Vranac i nećemo više kupovati crnogorsko vino. Malo se šalimo ali u ovome ima i ozbiljnosti“, kaže Šari.
Andrej Šari
Andrej Šari
Naime, prema ocjeni Andreja Šarija slučaj ovakvih poruka Crnoj Gori nije usamljen i one su u velikoj mjeri namjenjene unutrašnjoj ruskoj javnosti:

“Za Ruse unutar Rusije to je uobičajena stvar, jezik prijetnji. Zbg toga su takve poruke dostavljene ne samo Đukanoviću nego i Crnogorcima i čitavom svijetu. Kako to tumačiti? U Kremlju to predstavljaju kao da su oni okrenuli leđa Rusiji i tako je Crna Gora postala jedna od meta takvih prijetnji. Glavna poruka za rusku unutrašnju javnost jeste - da nas je još jedan prijatelj izdao i da su Amerikanci kupili čak i Crnogorce. 'Mi smo im bili braća 300 godina a sada nam oni na odvratan način ovako odgovorili'“, tumači Šari poruku Moskve.

Šari smatra da je vrijeme, kada su ruski investitori novac sumnjivog porijekla plasirali u Crnu Goru, stvar prošlosti upavo zbog evropskih obaveza Crne Gore:

“Crna Gora mora da zadovolji barem neke od uslova finansijske kontrole EU, ista sudbina bila je i ovdje u Češkoj gdje je početkom 90-ih bio raj za ruske novobogataše. Mi znamo šta se dogodilo sa KAP-om, odakle je i kakav novac došao, zašto je Deripaska došao i zašto je otišao. Ali tamo se to tumači da je jedan čisti evropski biznismen htio da obogati narod Crne Gore ali je sada dobio negativan odgovor i morao je da povuče svoj novac“, ocjenjuje Šari.

Tekst provladine "Ruske gazete" dolazi nakon veoma oštrog saopštenja Kremlja u kojem je premijer Milo Đukanović praktično optužen za iznošenje neprijateljskih izjava prema Rusiji tokom boravka u Sjedinjenim Državama.

Prema riječima bivšeg ambasadora Crne Gore u Rusiji profesora Slobodana Backovića, tekst u ruskom listu je najava nečega što se može desiti, ali su mehanizmi za bilo koja ograničenja u rukama Crne Gore:

“Što se tiče viznog režima i dolaska ruskih turista u Crnu Goru sve je u rukama Crne Gore i tu Rusija ne može ništa da izmijeni. Ona može izmijeniti vizni režim za građane Crne Gore koji dolaze da borave i rade u Rusiji. Drugo, što se tiče vina ona se u Rusiji prodaju ali nemaju povoljan tretman i na ta vina se plaćaju sve dažbine državi Rusiji. Treća stvar koja se tiče ruskih investicija, to zavisi samo od ruskih građana da li oni žele da investiraju u Crnoj Gori i same Crne Gore koja određuje uslove pod kojima se može investirati“, ocjenjuje Backović.

Suština članka ruskog lista je, da je uperen prema ruskim građanima, smatra Backović:

“Ovo je članak koji je više namijenjen ruskoj javnosti i Rusima koji treba da borave u Crnoj Gori. Ovim saopštenjem bi praktično trebalo da se utiče na broj ljudi koji će boraviti u Crnoj Gori ili investirati. Realno, svi mehanizmi za redukciju u bilo kom smislu nalaze se u rukama Crne Gore“, zaključuje Backović.
XS
SM
MD
LG